
Het is een doorn in het oog van heel veel mensen. Voor de meest uiteenlopende verbouwingen dient er namelijk een zogenaamde bouwvergunning te worden aangevraagd. Uiteraard is dat vervelend, maar het is zeker een punt waar je aandachtig voor dient te zijn. Het niet aanvragen van een bouwvergunning wanneer dit wel is vereist kan er namelijk voor zorgen dat je geconfronteerd wordt met erg nare gevolgen. In het slechtste geval kan er je zelfs worden gevraagd om de gerealiseerde verbouwing teniet te doen. Dit geldt in bepaalde gevallen ook voor de plaatsing van een dakkapel. Ben jij je niet helemaal bewust van de regels bouwvergunning dakkapel en wil je bijgevolg graag je kennis op dit vlak bijschaven? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om de informatie op deze pagina te raadplegen!
Wat zijn de regels bouwvergunning dakkapel?
Het is een algemeen misverstand dat je voor het (laten) plaatsen van een dakkapel altijd genoodzaakt bent om een bouwvergunning aan te vragen. Dit zal voor veel mensen goed nieuws zijn. Toch is er meteen ook een niet onbelangrijke keerzijde aan deze medaille. Het is namelijk zo dat het merendeel van de mensen graag hun dakkapel willen voorzien aan de voorzijde van hun huis. Daarnaast geven heel wat mensen ook de voorkeur aan een dakkapel welke is uitgerust met een hellend dak. In beide gevallen zal je wel al snel genoodzaakt zijn om de regels bouwvergunning dakkapel na te leven. Om je een goed beeld te geven van de gevallen waarin je voor je dakkapel een bouwvergunning dient aan te vragen hebben we alvast even het onderstaande overzicht gecreëerd.
1.) Waar wordt de dakkapel geplaatst?
Allereerst dient er te worden gekeken naar de plaats waar je dakkapel zal worden voorzien. Kies je er bijvoorbeeld voor om deze aan de zij- of achterkant van je huis te plaatsen? Dan kan dit doorgaans gebeuren zonder dat je daarvoor een vergunning moet aanvragen. Het merendeel van de mensen vinden het echter het interessantst wanneer ze de dakkapel kunnen voorzien aan de voorkant van hun huis. Dat is uiteraard eveneens een mogelijkheid, alleen zijn er dan wel heel wat meer bouwvergunning regels waar je bij stil moet blijven staan. Vanaf het ogenblik dat je dakkapel als het ware grenst aan openbaar gebied kan dit er namelijk voor zorgen dat je genoodzaakt bent om een bouwvergunning aan te vragen.
2.) De vormgeving en afwerking van je dakkapel
Een tweede punt waar je absoluut bij stil moet blijven staan is terug te vinden in het model van je dakkapel. Een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen betekent namelijk dat je bij voorkeur zal kiezen voor een dakopbouw welke is voorzien van een plat dak en welke beschikt over ondoorzichtige zijkanten. Bijzonder veel mensen vinden dat een dakkapel het mooiste oogt wanneer deze over een hellend dak beschikt. Dat is in veel gevallen misschien ook echt wel het geval, maar bij dit type van dakconstructie is het aanvragen van een bouwvergunning onoverkomelijk. Hetzelfde geldt eveneens voor het moment dat je wenst te kiezen voor doorzichtige zijkanten, bijvoorbeeld bij een glazen dakkapel. Ook in dit geval zal je (omwille van mogelijke privacy inbreuken) steeds een bouwvergunning moeten aanvragen.
3.) De afmetingen waar je dakkapel over beschikt
De regels bouwvergunning dakkapel die zijn opgesteld hebben eveneens zeer duidelijke beperkingen ingevoerd op vlak van afmetingen. Ook op dit vlak is het dan ook altijd van belang om rekening te houden met een reeks van beperkingen. Dit geldt bovendien in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen niet uitsluitend voor de hoogte van de dakkapel, maar ook voor bijvoorbeeld de afstand ten opzichte van de zijkanten. In ieder geval, op vlak van afmetingen is het altijd een aanrader om stil te blijven staan bij onderstaande regels:
- De hoogte van de dakkapel mag maximaal 1,75 meter bedragen;
- De onderkant van je dakkapel dient zich tussen 0,5 & 1 meter boven de dakvoet te bevinden;
- De bovenkant van de dakkapel moet minimaal 0,5 meter onder de daknok zijn terug te vinden;
- De zijkanten van je dakkapel bevinden zich ten minste 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak;
Let op! Wil je een dakkapel realiseren bij een rijwoning? In dat geval gelden afwijkende regels met betrekking tot de zijkanten van de dakkapel. Bij rijwoningen moeten de zijkanten van de dakkapel zich immers op ten minste 0,5 meter bevinden van de woningscheidende muur.
Regels bouwvergunning dakkapel aanvragen
Ondanks het feit dat de opgestelde regels met betrekking tot het mogelijks vergunningsvrij bouwen van een dakkapel zeer duidelijk zijn kan niet iedereen zich hier aan houden. Ben jij bijvoorbeeld geen liefhebber van een plat dak, maar wil je graag kunnen genieten van de authentieke charme van een hellende of schuine dakconstructie? Dan ben je er reeds aan voor de moeite. Hetzelfde geldt ook voor het geval je, je dakkapel aan je voorgevel wenst te plaatsen en deze niet aan één van de vooropgestelde bepalingen weet te voldoen. Hoe dan ook, kan je niet vergunningsvrij bouwen? In dat geval moeten er vooraleer je dakkapel kan worden gerealiseerd enkele zaken ondernomen worden, namelijk:
- Er dient een gedetailleerde bouwtekening van de dakkapel te worden gemaakt;
- Er dient een vergunningsaanvraag te gebeuren;
Het merendeel van de mensen die een dakkapel willen bouwen waar een bouwvergunning voor is verplicht kiezen er bewust voor om de bouwtekening te laten maken door een expert. Je dient er op dit vlak rekening mee te houden dat er een kost kan worden aangerekend van om en bij de 250 euro. Doorgaans is het dezelfde expert die ook de begeleiding van het vergunningstraject voor diens rekening neemt. Hiervoor kan een kostenplaatje verschuldigd zijn van ongeveer 400 euro. Alles samen kost het aanvragen van een bouwvergunning voor je dakkapel je dan ook al snel zo’n slordige 650 euro.
Zijn er nog extra regels bouwvergunning dakkapel?
Kan je toch je dakkapel realiseren zonder dat je genoodzaakt bent om een bouwvergunning aan te vragen? Fantastisch! In dat geval kan je niet alleen heel veel tijd, maar ook kosten besparen! Het feit dat je geen rekening moet houden met de vooropgestelde regels bouwvergunning betekent evenwel niet dat er geen andere aandachtspunten meer bestaan die van toepassing kunnen zijn voor jouw situatie. Je dient er immers ook altijd rekening mee te houden dat er een aantal regels zijn vastgelegd in het Bouwbesluit evenals in het Burgerlijk Wetboek. Ook hieraan dient te worden voldaan. Het gaat hierbij niet alleen om de technische eisen, maar tevens om de gebruikelijke omgangsvormen. Indien je hier rekening mee houdt kan er in principe niet veel fout lopen bij het realiseren van je dakkapel.
Dit artikel is geschreven door:
