Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 03 apr 2024

Dakkapel soortenVooraleer je een dakkapel aankoopt en laat plaatsen spreekt het voor zich dat je graag een goed zicht zal willen hebben op de verschillende dakkapel soorten die op de markt zijn terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak niet alleen meerdere constructies, maar wat ook te denken van de verschillende materialen die er bestaan? Pas wanneer je een goed beeld hebt van alle dakkapel soorten die er bestaan is het mogelijk om te kiezen voor dat ene exemplaar die perfect al je verwachtingen zal weten in te lossen. Wil je dus graag meer te weten komen over de diverse dakkapel soorten waar je een keuze uit kan maken? Aarzel dan niet langer en ontdek de verschillende mogelijkheden op deze pagina!

*Tip:

  • Direct weten wat de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakkapelspecialisten.

Welke verschillende dakkapel soorten bestaan?

Wanneer je een goed zicht wil hebben op de verschillende dakkapel soorten die er bestaan is het in eerste instantie belangrijk om rekening te houden met het bestaan van meerdere constructies. Op dit vlak onderscheiden we namelijk een prefab constructie van de maatwerk oplossingen. Vooraleer een dakkapelspecialist de opdracht te geven om voor jou een dakkapel te laten maken is het altijd van belang om voor jezelf uit te maken welke eisen er aan je toekomstige dakkapel zijn verbonden. Kan je bijvoorbeeld genoegen nemen met een standaard prefab constructie of zijn je eisen op vlak van personalisatie zo aanzienlijk dat alleen een maatwerk oplossing een uitweg kan bieden?

Een prefab dakkapel

Een prefab dakkapel is zoals reeds aangegeven vooral interessant omdat er heel wat kan worden bespaard op de aankoopprijs van een dergelijke constructie. In vergelijking met een maatwerk dakkapel is het namelijk zo dat bij de prefab uitvoering de constructie reeds wordt gemaakt in de fabriek. Dit betekent dat ze in haar totaliteit tot bij de klant wordt gebracht en daar op het dak wordt gemonteerd. In de praktijk zorgt dit er voor dat er zeer veel arbeidskosten kunnen worden uitgespaard, maar daar staat wel tegenover dat de mogelijkheden op vlak van personalisatie zeer sterk worden beperkt. Indien je hier mee kan leven is het altijd de moeite waard om een prefab dakkapel te kopen.

Lees ook: traditionele dakkapellen

Maatwerk dakkapel

Een maatwerk dakkapel. Heb je een iets groter budget voor handen en zou je graag willen dat jouw dakkapel er niet uit komt te zien als een twaalf in een dozijn exemplaar? In dat geval is een maatwerk oplossing voor jou dan weer het interessantst. Door gebruik te maken van een maatwerk dakkapel wordt er namelijk voor gezorgd dat je aan de dakkapelspecialist precies kan doorgeven wat er op vlak van afwerking dient te gebeuren. De hoge mate aan mogelijke personalisatie die op deze manier ontstaat zorgt er voor dat precies die ene dakkapel kan worden gerealiseerd die jij stiekem altijd al voor ogen had.

Lees ook: nokverhoging en dakopbouw

De materialen waaruit een dakkapel kan bestaan

Eveneens belangrijk bij het bepalen van de verschillende dakkapel soorten die er bestaan is het materiaal waaruit ze worden gemaakt. Op dit vlak bestaan er eigenlijk drie verschillende mogelijkheden, maar het materiaal polyester kan helaas uitsluitend worden gebruikt bij het realiseren van een prefab dakkapel. Buiten polyester kan er eveneens voor worden gekozen om een dakkapel te laten realiseren uit hout evenals kunststof. De verschillende eigenschappen van de diverse materialen hebben we even hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Een houten dakkapel

Een houten dakkapel is omwille van verschillende redenen eigenlijk altijd een goede keuze. Zo zijn er bijvoorbeeld in eerste instantie de natuurlijke eigenschappen waar het materiaal standaard reeds over beschikt. Hout staat er dan ook om bekend een heerlijk warm uitziend en aanvoelend materiaal te zijn waardoor ze standaard reeds over zeer degelijke isolerende eigenschappen beschikt. Daarnaast valt een dakkapel die is opgebouwd uit hout eenvoudig te herstellen, maar moet er wel rekening worden gehouden met een jaarlijks onderhoud. Van alle drie de materialen is een dakkapel van hout veruit het voordeligst.

Een kunststof dakkapel

Een dakkapel van kunststof is bij ons zonder ook maar enige twijfel het populairst. Dit heeft alles te maken met het feit dat een dergelijke dakkapel niet alleen betaalbaar is, daarnaast vereist ze ook bijna geen onderhoud. Dit maakt een kunststof dakkapel dan ook ideaal voor mensen die op financieel interessante wijze een dakkapel willen kopen waar ze geen of in ieder geval nauwelijks omkijken naar zullen hebben.

Een polyester dakkapel

Een polyester dakkapel is voor de volle honderd procent opgebouwd uit kunststof. Dit betekent meteen dat een polyester dakkapel er om bekend staat zowel op vlak van isolatie als duurzaamheid veruit de beste te zijn. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat niet alleen de kans op beschadigingen bijna nihil is, daarnaast dient er ook helemaal geen onderhoud te worden uitgevoerd. Je moet er wel bij blijven stil staan dat een polyester dakkapel ruimschoots de duurste is van alle mogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden.

Kosten vergelijken = besparen!

De kosten die zijn verbonden aan het materiaal waaruit een dakkapel bestaat zijn uiteraard niet vastgesteld. Dit geldt niet alleen voor de materiaalkosten, maar ook voor de prijzen die zijn verbonden aan de arbeid die moet worden uitgevoerd. Wil je dus met andere woorden graag een eenvoudige besparing kunnen realiseren op het aanschaffen van je dakkapel? In dat geval is het altijd de moeite waard om offertes op te vragen bij verschillende dakkapelspecialisten en deze met elkaar te vergelijken. Door deze manier van werken kan uiteindelijk al snel een besparing worden gerealiseerd die kan oplopen tot een slordige 30 procent op de uiteindelijke factuur.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit