
Door gebruik te maken van een kunststof dakkapel beschik je over de mogelijkheid om jouw woning uit te breiden met een mooie, extra ruimte. Gebruikmaken van een kunststof dakkapel zorgt er voor dat er bijvoorbeeld een mooie werkplaats kan worden gerealiseerd met een aanzienlijke lichtinval. Ben jij ook op zoek naar een mogelijkheid om over wat extra ruimte in huis te beschikken en wil je daarvoor graag gebruikmaken van een echt duurzame dakkapel die er ook nog eens fantastisch uitziet? Zou je wel eerst graag een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kosten die aan een dergelijke dakkapel verbonden zijn? Twijfel dan niet langer, lees snel verder, want wij zetten graag de gemiddelde kosten even voor jou op een rijtje!
Hoeveel kost een kunststof dakkapel?
De kunststof dakkapel geniet in Nederland een zeer aanzienlijke populariteit. In tegenstelling tot de polyester dakkapel beschikt deze versie over een houten basisconstructie. De afwerking bestaat evenwel uit kunststof. Het gebruik van kunststof zorgt er voor dat je als eigenaar van de woning kan rekenen op tal van verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een aanzienlijke isolatiewaarde. Bovendien zorgt gebruikmaken van een kunststof dakkapel er voor dat je geen rekening dient te houden met een frequent onderhoud en dient ze ook niet te worden geschilderd. Wanneer je over een dakconstructie beschikt die het bijvoorbeeld niet eenvoudig mogelijk maakt om je dak te onderhouden is gebruikmaken van een kunststof dakkapel beslist een interessante keuze. We hebben door middel van onderstaande tabel alvast even de standaard kosten voor een kunststof dakkapel (1,5 meter hoogte x 2,5 meter breedte) voor jou op een rijtje gezet.
Optie | Prefab | Maatwerk |
Zo voordelig mogelijk | Tussen 3.100 & 3.400 euro | Tussen 4.100 & 4.400 euro |
Beste prijs-kwaliteitverhouding | Tussen 3.400 & 3.900 euro | Tussen 4.400 & 4.900 euro |
Luxe afwerking | Tussen 4.200 & 4.700 euro | Tussen 5.200 & 5.700 euro |
- Goedkoopste oplossing: Ben je op zoek naar een dakkapel waarbij je geen rekening dient te houden met onderhoud en die bovendien zeer scherp is geprijsd? Voor een kostenplaatje van tussen de 3.100 & 3.400 euro beschik je reeds over een lichte kamer met extra loopruimte. Je dient er wel rekening mee te houden dat je in deze situatie zelf dient in te staan voor de afwerking binnen in de dakkapel. Doorgaans brengt dit evenwel niet zoveel problemen met zich mee.
- Beste prijs-kwaliteitverhouding: Wanneer je 100 procent verzekerd wil zijn van een goede afwerking is het interessanter om de volledige plaatsing van een dakkapel evenals de afwerking uit te besteden aan een specialist. Het betreft hier onder meer de isolatie en de zijwanden. Afhankelijk van de dakkapel van je keuze kan je in deze situatie rekening houden met een kostenplaatje welke is gelegen tussen de 3.400 & 4.900 euro.
- Luxe afwerking: Je kan er uiteraard voor kiezen om een gewone, standaard dakkapel te realiseren, maar het is eveneens een mogelijkheid om diverse extra opties toe te voegen. Wil je bijvoorbeeld graag kunnen slapen in een compleet verduisterde kamer? In dat geval is het kopen van een rolluik bijvoorbeeld een echte aanrader. Deze optie is perfect te combineren met een kunststof dakkapel. De totale kostprijs komt in dit geval te liggen tussen de 4.200 & 5.700 euro.
De prijsopbouw van een kunststof dakkapel
De prijsopbouw van een kunststof dakkapel bestaat uit vier verschillende onderdelen. We onderscheiden met name de materiaalkosten (49 procent) van de arbeidskosten (26 procent), de kosten voor de kozijnen (19 procent) en de kosten voor de afvoer (6 procent). Het feit dat de arbeidskosten ongeveer een vierde van het totale kostenplaatje in beslag nemen zorgt er voor dat je door een vergelijking tussen verschillende vakmannen uit te voeren altijd een aantrekkelijk bedrag kan besparen op de eindafrekening.
Keuzes die de prijs van een kunststof dakkapel beïnvloeden
Bovenstaande geeft je reeds een prima beeld van de standaard kostprijs waar je bij een kunststof dakkapel rekening mee dient te houden. Verschillende keuzes die je als eigenaar van de woning maakt kunnen evenwel een aanzienlijke extra invloed hebben op het prijskaartje. We zetten deze keuzes nog even voor jou op een rijtje.
Keuze 1: Prefab of maatwerk kunststof dakkapel?
Voor wat de constructie van een kunststof dakkapel betreft dient er rekening mee te worden gehouden dat er twee verschillende mogelijkheden op de markt zijn terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak een prefab van een maatwerk constructie. Een prefab kunststof dakkapel brengt als belangrijkste voordeel met zich mee dat ze voordeliger is in vergelijking met de maatwerk oplossing. In de praktijk kan een dergelijke constructie dan ook zo’n 900 euro voordeliger zijn. Heb je evenwel enkele zeer specifieke eisen met betrekking tot de realisatie van je kunststof dakkapel? In dat geval zal je verplicht zijn om te kiezen voor de duurdere, maatwerk oplossing.
Keuze 2: Plat of schuin dak
Wanneer je een dakkapel voor je woning wenst te realiseren is het altijd belangrijk om stil te blijven staan bij de dakconstructie waar deze over zal beschikken. We onderscheiden op dit vlak natuurlijk een plat dak van een schuin dak. Een plat dak is het voordeligst en wordt doorgaans afgewerkt met een laag EPDM. Buiten deze afwerking zijn er eigenlijk geen extra aanpassingen vereist waardoor de prijs voor een plat dak standaard is inbegrepen. Wil je toch liever een schuin dak voor je dakkapel? In dat geval mag je rekening houden met een meerprijs van zo’n 250 à 300 euro.
Keuze 3: Extra opties
Mocht je dat eventueel willen is het mogelijk om verschillende extra opties toe te passen op jouw kunststof dakkapel. We zetten deze opties graag nog even voor jou op een rijtje:
Optie | Gemiddelde kostprijs |
Ventilatierooster | Tussen de 9 & 13 euro per rooster |
Draaikiepraam | Tussen 130 & 210 euro per stuk |
Insectenhor | Tussen 80 & 110 euro per stuk |
Rolluik | Tussen 550 & 1.050 euro per stuk |
Kwalitatief hang- en sluitwerk | Tussen 80 & 190 euro per raam |
Bovenstaande opties mogen dan misschien niet noodzakelijk zijn, ze kunnen op verschillende vlakken wel degelijk een zeer interessante meerwaarde betekenen voor je kunststof dakkapel!
Dit artikel is geschreven door: