Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Houten dakkapel kostenIndien je er aan denkt om een investering te doen in een dakkapel zal je merken dat er verschillende soorten materialen bestaan waaruit je een keuze kan maken. Eén van de populairste materialen voor het realiseren van een prefab dakkapel is ongetwijfeld hout. De populariteit van hout gaat vooral schuil in het beperkte prijskaartje. Ben je eveneens van plan om een houten dakkapel te laten plaatsen op jouw woning, maar zou je graag eerst even willen weten met welke kosten je ongeveer rekening dient te houden? Dat is geen probleem. Wij hebben de gemiddelde kosten op deze pagina even voor jou op een rijtje gezet.

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten een dakkapel voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost een houten dakkapel?

kostenEr zijn zoals reeds aangegeven verschillende prima voordelen verbonden aan het gebruik van hout als materiaal voor je dakkapel. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Daarnaast is het een materiaal die vrij scherp is geprijsd en kan ze relatief eenvoudig worden hersteld wanneer er sprake is van schade. Tel daar ook nog eens bij op dat je door te schilderen hout precies voorziet van die kleur die je wenst en je hebt meteen meer dan voldoende goede redenen om een investering in een dakkapel van hout te overwegen. De standaard gemiddelde prijzen voor een houten dakkapel zijn:

Type Prefab Maatwerk
Goedkoopste oplossing Tussen 2.400 & 2.700 euro Tussen 3.100 & 3.500 euro
Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding Tussen 2.700 & 3.200 euro Tussen 3.700 & 4.100 euro
Luxueuze afwerking Tussen 3.200 & 3.600 euro Tussen 4.700 & 5.200 euro

De prijzen in bovenstaande tabel geven reeds min of meer aan met welke standaard kosten je voor een houten dakkapel rekening dient te houden. Echter, welke van de verschillende type houten dakkapellen is voor jou nu het meest geschikt? Ook hier geven we je graag een concreet antwoord op.

  • Goedkoopste oplossing: Zou je graag willen kunnen genieten van de unieke voordelen die een dakkapel met zich meebrengt? Wil je dat echter kunnen doen tegen de best mogelijke prijs? In dat geval is kiezen voor een prefab houten dakkapel de beste keuze. Ook een maatwerk oplossing kan vrij voordelig worden gerealiseerd, maar dan wel uitsluitend wanneer de verdere afwerking door jou als eigenaar van de woning zelf wordt uitgevoerd. Hoe dan ook, in dit geval ligt de kostprijs ergens tussen de 2.400 & 2.700 euro.
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: Ben je zelf niet zo handig en kies je er daarom liever voor om de afwerking van je houten dakkapel uit te besteden aan een echte vakman? Ook dat is uiteraard een mogelijkheid. Een dakkapelspecialist kan zowel de isolatie als de knieschotten als de zijwanden voor je plaatsen. Op deze manier ben je verzekerd van een uitstekende afwerking en hoef je er zelf ook geen tijd in te investeren. In deze situatie kan je rekenen op een kostenplaatje die is gelegen tussen de 2.700 & 4.100 euro afhankelijk van het type dakkapel (prefab of maatwerk).
  • Luxueuze afwerking: Zou je graag willen dat je echt helemaal geen omkijken hebt naar de bouw van je houten dakkapel? In dat geval is het mogelijk om alle werkzaamheden uit te besteden aan een specialist. Bovendien kan je door te kiezen voor maatwerk ook alle persoonlijke eisen verwezenlijkt zien. Voor deze luxueuze uitvoering van een houten dakkapel moet rekening worden gehouden met een kostenplaatje die is gelegen tussen de 4.700 & 5.200 euro.

De prijsopbouw van een houten dakkapel

De kostprijs voor het realiseren van een houten dakkapel bestaat uit twee verschillende onderdelen. De materiaalkost is met 70 procent veruit de belangrijkste kost waar je rekening mee zal willen houden. De resterende 30 procent van de kosten is voorbehouden voor het indekken van de arbeidskosten. Ondanks het feit dat de arbeidskosten vrij beperkt zijn kan het uitvoeren van een vergelijking tussen verschillende specialisten er toch voor zorgen dat je kan rekenen op een aantrekkelijke besparing op de eindafrekening.

Keuzes die de prijs van een houten dakkapel beïnvloeden

Ondertussen zal het voor jou wel al ongeveer duidelijk zijn met welke kosten je standaard rekening dient te houden bij het realiseren van een houten dakkapel. Er is echter meer. Verschillende keuzes die jij als eigenaar van de woning maakt kunnen de prijs van een houten dakkapel namelijk beïnvloeden. We zetten deze keuzes graag even voor jou op een rijtje:

Keuze 1: Een prefab of een maatwerk houten dakkapel

De eerste keuze is meteen een zeer belangrijke. In het geval van een houten dakkapel kan je namelijk kiezen voor een prefab of voor een maatwerk constructie. In het geval van een prefab constructie wordt er gekozen voor een standaard dakkapel die reeds in de fabriek tot stand is gekomen. De dakkapel wordt in haar geheel naar het huis getransporteerd en bevestigd. Het voordeel van een prefab houten dakkapel gaat schuil in het feit dat je doorgaans een besparing kan realiseren van zo’n 900 euro in vergelijking met een maatwerk dakkapel. Het nadeel is dan weer dat je er rekening mee dient te houden dat je persoonlijke wensen niet altijd gerealiseerd kunnen worden.

Keuze 2: Een plat of schuin dak

Op vlak van dak beschik je bij een houten dakkapel eveneens over verschillende mogelijkheden. We onderscheiden namelijk een plat dak van een schuin dak. In het geval van een plat dak dien je geen rekening te houden met extra kosten. Omwille van het feit dat het realiseren van een plat dak nauwelijks extra arbeidsuren kost is deze doorgaans altijd standaard inbegrepen in de kostprijs van een houten dakkapel. Kies je er evenwel voor om een schuin dak te plaatsen op je houten dakkapel, dan wordt het meteen een compleet ander verhaal. In dat geval zal je rekening willen houden met een meerprijs die veelal rond de 300 euro is gelegen.

Keuze 3: De afwerking van de dakkapel

De derde keuze waar je rekening mee zal willen houden voor je houten dakkapel gaat schuil in de afwerking. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je houten dakkapel af te werken met kunststof beplating. Dergelijke beplating is niet alleen prima bestand tegen de weersinvloeden, daarnaast is ook verven niet noodzakelijk. Het onderhoudsarme aspect van kunststof zorgt er bovendien voor dat je op vlak van onderhoudskosten behoorlijk wat kan besparen en dat is uiteraard altijd mooi meegenomen. Voor een kunststof afwerking moet rekening worden gehouden met een meerprijs van ongeveer 400 euro.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die