Laatst bewerkt op: 03 apr 2024
Steeds meer mensen kiezen er voor om zonnepanelen op het dak van hun woning te plaatsen. Dat is interessant, want op deze manier beschikt men over de mogelijkheid om een niet onaanzienlijk deel van de vereiste energie zelf op te wekken. Op het ogenblik dat er sprake is van een beperkte dakoppervlakte kan het echter zomaar gebeuren dat er onvoldoende plaats voor handen is om de zonnepanelen te plaatsen. In dat geval is het mogelijks interessant om deze (deels) te voorzien op de dakkapel. Wil jij ook graag zonnepanelen op je dakkapel laten plaatsen, maar ben je eerst nog even op zoek naar meer informatie, onder meer over de kosten die daaraan verbonden zijn? Lees dan snel verder en ontdek alles over de plaatsing van zonnepanelen op je dakkapel.
Inhoud van deze prijsgids:
Zonnepanelen op een compleet nieuwe dakkapel
Denk je er aan om een volledig nieuwe dakkapel voor je huis te laten maken? In dat geval beschik je meteen over de eenvoudigste mogelijkheid om er ook zonnepanelen op aan te laten brengen. In dit geval wordt de complete dakkapel inclusief zonnepanelen namelijk gemaakt in de fabriek waarna deze op efficiënte wijze op het dak van je woning kan worden bevestigd. De dakkapel is bovendien compleet gemaakt op maat van jouw huis. Dit betekent ook dat er rekening is gehouden met het gewicht van de installatie met zonnepanelen. Het feit dat je dakkapel inclusief zonnepanelen volledig in de fabriek wordt gemaakt betekent bovendien dat je ook nog eens een behoorlijke euro kan besparen op de arbeidskosten.
Zonnepanelen op een bestaande dakkapel laten plaatsen
Op het ogenblik dat je reeds over een (nieuwe) dakkapel beschikt is het vanzelfsprekend dat je er niet meteen om zal staan te springen om een nieuw exemplaar te laten maken. Dat hoeft ook niet! Het is namelijk in de praktijk ook perfect mogelijk om een installatie met zonnepanelen op een bestaande dakkapel te laten plaatsen. Je moet er in deze situatie wel rekening mee houden dat de constructie van de dakkapel voldoende zwaar moet zijn. Dit geldt niet in het minst voor dakkapellen die zijn voorzien van een plat dak. Hou er in ieder geval rekening mee dat zonnepanelen opgewassen moeten kunnen zijn tegen stormweer waardoor ze voorzien moeten worden van ballast. Dit zorgt er voor dat het gewicht in de praktijk al snel kan oplopen tot zo’n slordige 50Kgm2. Lang niet elke dakkapel kan dit gewicht aan.
Zonnepanelen op dakkapel, rendabel of niet?
Het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat het rendement waar je op kan rekenen door middel van zonnepanelen sterk afhankelijk is van situatie tot situatie. Meerdere factoren hebben hier dan ook een al dan niet directe invloed op, namelijk:
- De hoeveelheid zonnepanelen die op je dak worden geplaatst;
- Het aantal Wattpiek per zonnepaneel;
- De oriëntatie van het dak (een dak(kapel) op het zuiden is altijd het best);
- De grootte van de dakkapel in kwestie;
- De eventuele aanwezigheid van obstakels in de omgeving;
Het wordt altijd aangeraden om de rendabiliteit van zonnepanelen op een dakkapel te laten inschatten door ofwel een aannemer ofwel de fabrikant van de dakkapel in kwestie. Dit betekent niet dat het geen mogelijkheid is om zelf even een ruwe inschatting te maken, in tegendeel. Neem nu bijvoorbeeld dat je er voor kiest om op je dakkapel drie zonnepanelen te plaatsen van 250Wp. Dit zorgt er voor dat je op jaarbasis kan rekenen op een energiebesparing ter waarde van 145 euro. Na een tijdspanne van zo’n tien jaar kan je dan toch maar mooi rekenen op een globale besparing op je elektriciteitsrekening ter waarde van zo’n 1.450 euro.
De beste plaatsing voor zonnepanelen op dakkapel
Het mag ondertussen duidelijk zijn dat je er goed aan doet om bij de plaatsing van zonnepanelen op je dakkapel niet over één nacht ijs te gaan. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het rendement door de keuzes die jij maakt aanzienlijk kan worden beïnvloed. Bovendien heersen er nog steeds een aantal misverstanden. Zo wordt er nog altijd door veel mensen gesteld of gedacht dat zonnepanelen niet kunnen worden geplaatst of gewoon helemaal niet rendabel zijn indien ze op een dakkapel met plat dak worden voorzien. In de praktijk zien we vaak zelfs net het tegenovergestelde.
Op het ogenblik dat je dakkapel is voorzien van een plat dak hoef je het idee om er zonnepanelen op te plaatsen helemaal niet op te bergen, in tegendeel. Bij een plat beschik je namelijk zelfs over het voordeel dat je volledig zelf niet alleen de hellingshoek, maar ook de zogenaamde oriëntatie kan bepalen. De meest aangewezen hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak van een dakkapel is 35 graden. De meest ideale ligging is uiteraard deze op het zuiden. Deze laatste is een factor waar helaas geen (directe) invloed kan op worden uitgeoefend. De locatie van je woning en het dak van je dakkapel is namelijk gewoon wat ze is.
Hoeveel kosten zonnepanelen op dakkapel?
Tot slot moeten we natuurlijk ook nog even kijken naar de gemiddelde kosten die zijn verbonden aan de plaatsing van zonnepanelen op een dakkapel. Wat dit betreft dient er niet alleen rekening te worden gehouden met de aankoopprijs van de panelen, maar ook met de plaatsing er van. Door middel van de onderstaande prijstabel krijg je meteen een goed beeld van de gemiddelde kosten van zonnepanelen die kunnen worden aangerekend voor zonnepanelen op dakkapel.
Type zonnepanelen installatie | Gemiddelde kostprijs |
Zonnepanelen op dakkapel voor 1 persoon | Gemiddeld zo’n 6.000 euro incl. BTW |
Zonnepanelen op dakkapel voor 2 personen | Gemiddeld zo’n 7.500 euro incl. BTW |
Zonnepanelen op dakkapel voor 3 personen | Gemiddeld zo’n 8.900 euro incl. BTW |
Zonnepanelen op dakkapel voor 4 personen | Gemiddeld zo’n 9.500 euro incl. BTW |
De bovenstaande kosten vormen een totaalprijs. Dit betekent dat niet alleen de zonnepanelen zelf in de kostprijs zijn inbegrepen, maar ook de vereiste omvormer evenals de plaatsing op je dakkapel. Tot slot is ook de BTW in de kostprijs inbegrepen waardoor je geen rekening meer dient te houden met eventuele onverwachte, extra kosten.
Zonnepanelen offertes: