Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Kosten zolderrenovatieWanneer je over een zolder geschikt spreekt het voor zich dat je hier graag zo optimaal mogelijk gebruik van zal willen kunnen maken. In bepaalde gevallen, zoals bij een nieuwbouw is dat meteen mogelijk, maar helaas is dat niet altijd zo. Beschik je bij jouw woning over een oude zolder die nog wel wat werk vereist vooraleer ze daadwerkelijk kan worden gebruikt? Ben je daarom van plan om zolderrenovatie uit te laten voeren? Neem dan eerst even de informatie door zoals aangegeven op deze pagina. Op die manier ben je er namelijk honderd procent zeker van dat je goed voorbereidt aan de renovatiewerken kan beginnen.

*Tip:

 • Direct weten wat de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakkapelspecialisten.

Hoeveel kost zolderrenovatie?

Vanaf het ogenblik dat er sprake is van renovatie is het bijzonder lastig om een prijs te kleven op het project in kwestie. Dit geldt ook voor zolderrenovatie. Het renoveren van een zolder kan namelijk een bijzonder omvangrijk werk zijn, maar ze kan ook slechts betrekking hebben tot een aantal kleine onderdelen van deze ruimte. Om je toch een bepaald beeld te kunnen geven van hoeveel zolderrenovatie gemiddeld kan kosten hebben we even verschillende prijzen voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Werkzaamheden Gemiddelde kostprijs
Plaatsen van een dakkapel Gemiddeld tussen 3.500 & 4.800 euro
Plaatsen van een nieuw dakraam Gemiddeld tussen 550 & 950 euro
Plaatsen van nieuwe dakisolatie Gemiddeld tussen 1.050 & 3.050 euro
Aanleggen of vernieuwen van de elektriciteit Gemiddeld zo’n 750 euro
Voorzien van centrale verwarming Gemiddeld zo’n 1.100 euro
Aanbrengen van gipsplaten Gemiddeld tussen 450 & 650 euro
Plaatsen van een gipswand Gemiddeld tussen 450 & 1.050 euro
Uitvoeren van stucwerk Gemiddeld tussen 180 & 825 euro
Plaatsen van een vloer Gemiddeld tussen 275 & 525 euro

In bovenstaande prijstabel zijn alle kosten inbegrepen. Het gaat hierbij dus niet alleen om de prijzen voor het aanschaffen van het materiaal en de arbeidskosten, maar ook om de BTW. Op dit vlak dient er dan ook geen rekening te worden gehouden met nog extra, onvoorziene meerprijzen.

Tot 30% besparen op de kosten van zolderrenovatie? Het kan!

Afhankelijk van de omvang van je renovatieproject voor de zolder kan er een zeer aanzienlijk prijskaartje in rekening worden gebracht. Gelukkig bestaat er een zeer eenvoudige mogelijkheid om een besparing te kunnen realiseren die kan oplopen tot een mooie 30 procent. Hoe? Zeer eenvoudig. Het gebeurt bijzonder vaak dat er voor het laten uitvoeren van zolderrenovatie zomaar een beroep wordt gedaan op de eerste, de beste vakman die men vindt. Op zich is dit natuurlijk geen probleem en het kan best eens een uitstekende vakman zijn, maar wie geeft je de garantie dat hij ook op vlak van kostprijs het voordeligst is? Om hier zeker van te kunnen zijn zal je in eerste instantie een offerte moeten aanvragen bij verschillende bedrijven die deze werken voor jou kunnen uitvoeren. Door deze offertes met elkaar te vergelijken haal je er de scherpste kostprijs voor je zolderrenovatie zo tussenuit.

De prijsopbouw van zolderrenovatie

Het spreekt voor zich dat ook de prijsopbouw met betrekking tot zolderrenovatie sterk afhankelijk is van het project in kwestie. Wanneer er een nagenoeg volledige zolderrenovatie dient te worden uitgevoerd kan er rekening worden gehouden met de prijsopbouw als volgt:

 • Plaatsen van een dakkapel: 40 procent
 • Isoleren van de zolder: 16 procent
 • Plaatsing van een trap: 12 procent
 • Afwerking van het plafond evenals de wanden: 8 procent
 • Plaatsing van centrale verwarming: 10 procent
 • Aanleggen of vernieuwen van de elektriciteit: 6 procent
 • Het realiseren van een tussenwand: 5 procent
 • Plaatsing van de vloer: 3 procent

Keuzes die de kostprijs van zolderrenovatie kunnen beïnvloeden

Zoals bovenstaande reeds duidelijk aangeeft zijn er verschillende keuzes die met betrekking tot het uitvoeren van zolderrenovatie gemaakt dienen te worden. Al deze verschillende keuzes zullen op het einde van de rit stuk voor stuk een bepaalde invloed hebben op de kostprijs die voor zolderrenovatie in rekening kan worden gebracht. In welke mate dit gebeurt is uiteraard afhankelijk van de keuze in kwestie.

Keuze 1: De plaatsing van een dakkapel

Veel mensen die er voor kiezen om hun zolder te renoveren laten een dakkapel plaatsen. Een dergelijke dakkapel realiseren zorgt er voor dat je automatisch wordt geconfronteerd met een toch niet onbelangrijk prijskaartje. De gemiddelde kostprijs waar je voor een dakkapel rekening mee dient te houden is gelegen tussen de 3.500 & 4.800 euro.

Keuze 2: Het isoleren van het dak

Wist je dat het merendeel van de warmte in je huis verloren gaat via het dak? Om er zeker van te zijn dat dit aanzienlijke warmteverlies een halt wordt toegeroepen is het altijd een goed idee om je dak te laten isoleren. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om de zoldervloer van een laag isolatie te voorzien, maar dan wordt je in de zolderkamer zelf blootgesteld aan de temperaturen van buitenshuis. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Keuze 3: Plaatsen van een gipswand of niet?

Beschik je over een lekker ruime zolder? In dat geval kan je door gebruik te maken van een gipswand zonder probleem meerdere bruikbare ruimtes creëren. Op deze manier kan je dan ook in de zolder niet alleen een extra slaapkamer, maar bijvoorbeeld ook een thuiskantoor met een mooi uitzicht voorzien. Zo sla je twee vliegen in één klap! Voor het laten plaatsen van een gipswand kan gemiddeld rekening worden gehouden met een kostprijs van zo’n 45 euro per vierkante meter. Bekijk ook: gietvloeren.

Keuze 4: Een trap plaatsen naar de zolder

Wil je graag die uitschuifbare trap verwijderen en een vaste, veiligere trap naar de zolder voorzien? In dat geval zal je uiteraard ook geconfronteerd worden met een extra kostenplaatje. De prijs die voor een trap wordt aangerekend is wel altijd afhankelijk van het soort trap waarvoor je kiest. We hebben de verschillende kosten voor een dergelijke, vaste trap even verzameld in de onderstaande prijstabel.

Het soort trap Gemiddelde kostprijs
Rechte trap Gemiddeld zo’n 950 euro
Trap die beschikt over één kwart draai Gemiddeld zo’n 1.300 euro
Trap die beschikt over twee kwart draaien Gemiddeld zo’n 1.450 euro

Interessante bespaartips

Wil jij ook graag zolderrenovatie laten uitvoeren, maar ben je nog op zoek naar interessante mogelijkheden op de uiteindelijke facturatieprijs te kunnen beperken? In dat geval kunnen de onderstaande bespaartips je daar ongetwijfeld bij van dienst zijn.

 • Kies voor een vakman bij jou uit de buurt

Ook voor zolderrenovatie zal de vakman die bij je thuis moet werken voorrijkosten in rekening brengen. Deze kosten worden aangerekend om de kilometers die moeten worden afgelegd te vergoeden. De gemiddelde voorrijkost die door een vakman in rekening wordt gebracht is altijd gelegen tussen de 0,50 en 1 euro (per kilometer).

 • Werk zelf ook mee!

Wil je dat het renoveren van je zolder kan gebeuren tegen een zo laag mogelijk prijskaartje? In dat geval zal je toch echt zelf ook moeten meewerken! Door zelf de handen uit de mouwen te steken en vrij eenvoudige taken zoals het isoleren van je zolderruimte voor jouw rekening te nemen zal je merken dat de eindfactuur er een behoorlijk stuk voordeliger uit zal komen te zien.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit