
Wanneer je er voor kiest om een dakkapel voor je woning te voorzien zal je altijd een aantal keuzes moeten maken met betrekking tot de opbouw van die dakkapel. Uiteraard onderscheiden we twee verschillende soorten constructies (prefab en maatwerk), maar er is meer. Het is bijvoorbeeld ook zo dat er verschillende soorten daken op een dakkapel kunnen worden geplaatst. We onderscheiden op dit vlak een plat dak van een schuin dak. Een plat dak is mooi en oogt modern, maar is niet overal toegestaan. Bovendien zorgt ze voor een niet onaanzienlijke beperking van de beschikbare ruimte in de nok van de woning. Door gebruik te maken van een schuin dak kan je dan ook rekenen op een aantal zeer interessante voordelen, al is er wel een extra kostprijs aan verbonden. We vertellen je graag alles over de kosten voor het realiseren van een schuin dak bij een dakkapel op deze pagina.
De voordelen van een dakkapel met een schuin dak
Wanneer je even rond kijkt bij jou in de straat zal je merken dat het merendeel van de woningen (als het goed is) zijn voorzien van een schuin dak. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom de meeste mensen er vandaag de dag eveneens voor kiezen om hun dakkapel van een dergelijk dak te voorzien. Op deze manier sluit het geheel immers netjes aan op de andere woningen in de omgeving en dat zorgt voor een zo optimaal mogelijk straatbeeld. Toch is er meer. Ondanks het feit dat dit reeds een niet onaanzienlijk voordeel is kan je rekening houden met nog tal van andere interessante extra’s.
Er is bijvoorbeeld het feit dat een schuin dak in vergelijking met een platte variant een behoorlijk stuk onderhoudsvriendelijker is. In tegenstelling tot bij een plat dak zorgt bijvoorbeeld de afvoer van het regenwater niet voor problemen. De regen stroomt automatisch van het dak af en neemt als het goed is ook de nodige vervuiling onder de vorm van bladeren en takken met zich mee. Het risico op verstopte leidingen en / of water dat blijft staan wordt op deze manier eveneens tot een absoluut minimum beperkt.
Een derde zeker niet onbelangrijk voordeel gaat schuil in het feit dat een schuin dak net door het onderhoudsvriendelijke karakter ook over een zeer lange levensduur beschikt, in het bijzonder wanneer we dit vergelijken met een plat dak. Het mag dan wel zo zijn dat er aan een schuin dak een hoger kostenplaatje is verbonden, daar staat tegenover dat de langere levensduur er toch niet voor zorgt dat de investering op termijn groter uitvalt, in tegendeel.
Een laatste voordeel gaat schuil in het feit dat een schuin dak er altijd voor zorgt dat je over meer beschikbare ruimte beschikt in de dakkapel. Dat is ook niet meer dan normaal, want door middel van een schuin dak komt de nok een behoorlijk stuk hoger te liggen. Hierdoor zal er automatisch meer ruimte ontstaan waardoor je, je bijvoorbeeld niet noodzakelijkerwijs hoeft te bukken wanneer je in de ruimte vertoeft. Dit alles zorgt er voor dat kiezen voor een dakkapel met een schuin dak vandaag de dag toch perfect te verantwoorden valt.
Zijn er ook nadelen aan verbonden?
In principe zijn er geen echte nadelen verbonden aan het realiseren van een dakkapel met een schuin dak. Wel dien je er rekening mee te houden dat er altijd een vergunning dient te worden aangevraagd. Bovendien wordt deze vergunning lang niet altijd standaard verstrekt. Dat heeft alles te make met de omgeving evenals de plaats waar de dakkapel precies zal worden gerealiseerd. Bovendien spreekt het voor zich dat een schuin dak ook iets lastiger bereikbaar is voor de eigenaar van de woning, maar dit hoeft geen probleem te vormen aangezien het dak eigenlijk haast zichzelf onderhoudt. Kan je met deze schaarse nadelen leven en ben je wel te vinden voor de unieke voordelen van een dakkapel met schuin dak? In dat geval is het beslist een aanrader om een dergelijke dakconstructie voor jouw dakkapel te voorzien.
Hoeveel kost een schuin dak voor een dakkapel?
Ondertussen heb je ongetwijfeld reeds een behoorlijk beeld van de voor- en nadelen die zijn verbonden aan het opteren voor een schuin dak bij de realisatie van een dakkapel, maar er is meer. Welke kosten zijn er nu bijvoorbeeld aan de realisatie van een dergelijk schuin dak verbonden? We zetten deze kosten graag even voor jou op een rijtje:
Breedte dakkapel schuin dak | Gemiddelde kostprijs |
150 centimeter | Ongeveer 3.500 euro |
250 centimeter | Ongeveer 4.050 euro |
Buiten bovenstaande voorbeelden is de prijs als vanzelfsprekend ook nog afhankelijk van de eventuele opties die je in de dakkapel wil laten integreren. Deze opties variëren van bijvoorbeeld een draaikiepraam tot één of meerdere vaste ramen. We hebben ook hiervoor een aantal prijsvoorbeelden op een rijtje gezet:
Dakkapel inclusief opties | Gemiddelde kostprijs |
Dakkapel met schuin dak van 150 centimeter breed inclusief 1 vast raam en 2 draaikiepramen. | Ongeveer 3.600 euro |
Dakkapel met schuin dak van 250 centimeter breed inclusief 1 vast raam en 2 draaikiepramen. | Ongeveer 4.150 euro |
Interessante bespaartips
Ben je toch een klein beetje geschrokken van de meerprijs die een schuin dak laten realiseren voor de dakkapel van je woning met zich meebrengt? In dat geval kunnen onderstaande bespaartips je helpen om deze kostprijs toch nog een beetje te drukken.
- Kies voor een vakman uit de buurt. De voorrijkosten die door een vakman in rekening worden gebracht voor het realiseren van een schuin dak op een dakkapel zijn op zich niet zo aanzienlijk, maar kunnen perfect nog meer worden ingeperkt. Door er voor te kiezen om gebruik te maken van de diensten van een vakman uit de buurt kan je op deze manier al snel een besparing realiseren van een 2 procent. Het is misschien niet zo indrukwekkend, maar het is toch een aantrekkelijke besparing.
- Kies voor tweedehandse dakpannen. Het komt vaak voor dat er bij de afbraak van een woning voor wordt gekozen om de dakpannen opzij te zetten en door te verkopen. Deze dakpannen zijn immers vaak nog perfect in orde waardoor ze probleemloos kunnen worden gebruikt op een nieuw dak, bijvoorbeeld van een dakkapel. Door dergelijke tweedehandse dakpannen in huis te halen kan je al snel rekenen op een mooie besparing die is gelegen tussen de 30 en 40 procent ten opzichte van de standaard kostprijs van dakpannen.
