Ondanks de vele voordelen die zijn verbonden aan het laten plaatsen van een dakkapel moet het gezegd dat veel mensen hier duidelijk toch niet helemaal voor te vinden zijn. Dat is jammer, maar er bestaat gelukkig nog een interessant alternatief. Je kan er namelijk ook voor kiezen om die grote dakkapel te laten voor wat ze is en een nokverhoging te realiseren. Je moet er wel rekening mee houden dat er in dit geval een hoger prijskaartje zal worden aangerekend in vergelijking met een dakkapel. Dit neemt evenwel niet weg dat het door middel van een nokverhoging mogelijk is om die donkere, lage zolder in één klap te veranderen in een comfortabele en bovendien zeer lichtrijke extra kamer.
Inhoud van deze prijsgids:
Hoeveel kost een nokverhoging?
Bij het realiseren van een nokverhoging voor een woning dient er rekening te worden gehouden met een verschil tussen een één- of tweezijdige nokverhoging. Dit verschil zorgt er voor dat de kosten kunnen variëren van tussen de 8.000 tot wel 16.000 euro. Het gemiddelde kostenplaatje die voor een bepaalde nokverhoging in rekening wordt gebracht wordt duidelijk aan de hand van de onderstaande prijstabel.
Type nokverhoging | Gemiddelde kostprijs |
Eénzijdige nokverhoging met een breedte van 5 meter | Vanaf gemiddeld 9.500 euro |
Tweezijdige nokverhoging met een breedte van 5 meter | Vanaf gemiddeld 15.500 euro |
Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat het kostenplaatje van een dakkapel een stuk lager ligt in vergelijking met deze van een nokverhoging. Dit heeft alles te maken met het feit dat de constructie dient te worden aangepast. Bijgevolg zal er meer tijd noodzakelijk zijn en zal er ook meer materiaal moeten worden gebruikt.
Tot 30% besparen op de kostprijs van een nokverhoging
Ben je ook geïnteresseerd in het realiseren van een nokverhoging bij je woning? In dat geval dien je er zoals reeds aangegeven rekening mee te houden dat de kosten voor een dergelijke verbouwing alles behalve onaanzienlijk zijn. Gelukkig bestaan er meerdere mogelijkheden om een besparing te realiseren, bijvoorbeeld door een objectieve vergelijking uit te voeren. Een dergelijke vergelijking is interessant omdat je op deze manier meteen een goed beeld krijgt van de kosten die door verschillende bedrijven in rekening worden gebracht. In de praktijk kan het uitvoeren van een vergelijking als deze er dan ook voor zorgen dat er een besparing kan worden gerealiseerd die zomaar kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke 30 procent.
De prijsopbouw van een nokverhoging
Wanneer je de prijsopbouw van een nokverhoging gaat bekijken kan er worden vastgesteld dat de onderlinge verhouding tussen de materiaal- en de arbeidskost niet zo ver uit elkaar is gelegen. De arbeidskosten nemen dan ook zo’n 50 procent in beslag. 40 procent van de kosten zijn noodzakelijk om het aanschaffen van het materiaal in te dekken en de resterende 10 procent is vereist om bijvoorbeeld de voorrijkosten te vergoeden. Je zou eventueel de arbeidskosten aanzienlijk kunnen terugdringen door zelf ook de handen uit de mouwen te steken, maar het moet gezegd dat dit in het geval van een nokverhoging eigenlijk niet bepaald eenvoudig te noemen is, in tegendeel.
Keuzes die de kostprijs van een nokverhoging beïnvloeden
Op het ogenblik dat je een nokverhoging wenst te realiseren zijn er verschillende keuzes waar je maar beter rekening mee kan houden. Deze keuzes kunnen er namelijk voor zorgen dat de door jouw geplande nokverhoging zomaar heel wat duurder of juist goedkoper kan uitvallen dan je in eerste instantie had verwacht.
Keuze 1: Keuze tussen éénzijdige of tweezijdige nokverhoging
Zoals reeds aangegeven is het bij een nokverhoging mogelijk om een keuze te maken uit twee verschillende opties. Zo kan je kiezen voor een éénzijdige of een tweezijdige nokverhoging. Bij de éénzijdige uitvoering wordt het dakvlak aan één zijde verlengd. Dit zorgt er voor dat er meer ruimte wordt gecreëerd aan de andere kant van het dak. Hoe verder de nok ten opzichte van het dak wordt verlegd, des te meer ruimte er onder de nok ontstaan. Kies je niet voor een éénzijdige, maar wel voor een tweezijdige nokverhoging? Dan wordt als het ware de gehele constructie opgetild. In deze situatie is er eigenlijk geen sprake meer van een nokverhoging, maar wel van een dakopbouw. Het gemiddelde prijsverschil tussen een éénzijdige en een tweezijdige nokverhoging is gelegen rond de 6.000 euro.
Keuze 2: Zelf de afwerking van de nokverhoging uitvoeren
Zou je graag willen besparen op de kostprijs van een nokverhoging? In dat geval is het altijd de moeite waard om de nokverhoging casco te laten opleveren. In deze situatie zal de vakman uitsluitend de constructie op zich verzorgen evenals de buitenkant van de dakopbouw. Als huiseigenaar heb jij dan vervolgens nog de taak om de volledige afwerking van binnenin te realiseren. Op deze manier kan er toch een niet onaanzienlijke besparing worden gerealiseerd.
Interessante bespaartips
Ben jij ook wel geïnteresseerd in het laten uitvoeren van een nokverhoging, maar ligt de standaard kostprijs die voor dergelijke werken in rekening wordt gebracht te hoog? In dat geval zijn er gelukkig nog enkele interessante bespaartips waar je rekening mee kan houden. We hebben de belangrijkste van deze tips nog even voor jou op een rijtje gezet.
- Kies voor een eenzijdige nokverhoging
Je beschikt als eigenaar van het huis over de mogelijkheid om een eenzijdige of tweezijdige nokverhoging uit te laten voeren. Hoewel er uiteraard de nodige voordelen zijn verbonden aan de tweezijdige variant moet het gezegd dat de eenzijdige op financieel vlak een stuk interessanter is. Vooral wanneer je de kostprijs zo beperkt mogelijk wenst te houden is kiezen voor deze optie dan ook het interessantst.
- Kies voor een bedrijf uit de buurt
Zoals uit de prijsopbouw is gebleken dient er bij het realiseren van een nokverhoging altijd rekening te worden gehouden met bepaalde voorrijkosten die in rekening worden gebracht. Deze voorrijkosten nemen doorgaans zo’n 10 procent van de totale kostprijs in beslag. Je kan deze extra prijs drukken door te kiezen voor een bedrijf die in jouw omgeving is gevestigd.
- Recht op eventuele kwantumkorting
Bijzonder veel mensen willen tegenwoordig een zo groot mogelijk woonoppervlak creëren. Het uitvoeren van een nokverhoging kan hierbij helpen. Het feit dat een nokverhoging uitvoeren tegenwoordig zo populair is zorgt er voor dat er in bepaalde gevallen aanspraak kan worden gemaakt op een zogenaamde kwantumkorting. Deze kwantumkorting kan oplopen tot wel 10 procent. Om deze korting te kunnen verkrijgen is het noodzakelijk om niet één, maar wel meerdere nokverhogingen in één keer uit te laten voeren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk samen met je buurman.