Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 10 nov 2017

Op het ogenblik dat je er voor wil kiezen om een dakkapel bij je huis te laten bouwen dient er meteen een keuze te worden gemaakt tussen een maatwerk of een prefab dakkapel. Ondanks het feit dat deze tweede optie een behoorlijk stuk voordeliger is kiezen zeer veel mensen toch nog steeds voor een maatwerk oplossing. Dit komt omdat men vaak over zeer specifieke eisen beschikt met betrekking tot hun dakkapel welke niet kunnen worden gerealiseerd op het ogenblik dat er wordt gekozen voor een prefab uitvoering. Ben jij ook van plan om een maatwerk dakkapel te bestellen, maar wil je eerst even een goed zicht krijgen op de kosten die hieraan zijn verbonden? Lees dan snel verder en je komt het allemaal te weten!

*Tip:

  • Direct weten wat de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakkapelspecialisten.

Hoeveel kost een maatwerk dakkapel?

Wanneer je er de keuze maakt om een maatwerk dakkapel te laten bouwen kies je voor een dakkapel die geheel wordt gebouwd op maat van jouw wensen. Dit is natuurlijk erg mooi en betekent ongetwijfeld een niet onbelangrijke meerwaarde voor jouw huis, maar er staat wel tegenover dat er een hoger prijskaartje dient te worden betaald in vergelijking met een prefab constructie. Bij de keuze voor een maatwerk dakkapel moet er niet alleen rekening worden gehouden met de persoonlijke vereisten op vlak van afmetingen en afwerking, wat bovendien ook te denken van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt? Om er zeker van te zijn dat je over een glashelder beeld beschikt van de gemiddelde kostprijs van een maatwerk dakkapel hebben we even verschillende opties op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel. Zo kan je er absoluut zeker van zijn dat je geen sprong in het diepe waagt.

 

Type maatwerk dakkapel Gemiddelde kostprijs
Houten maatwerk dakkapel Vanaf ongeveer 4.100 euro
Kunststof maatwerk dakkapel Vanaf ongeveer 4.800 euro
Polyester maatwerk dakkapel Niet van toepassing

Tot 30% besparen op jouw maatwerk dakkapel? Het kan!

Het is bij jou ondertussen wel bekend dat de kostprijs van een maatwerk dakkapel een stukje hoger ligt in vergelijking met het prijskaartje dat in rekening wordt gebracht voor een prefab dakkapel. Betekent dit automatisch dat je met een beperkter budget niet de mogelijkheid hebt om een maatwerk dakkapel te kopen en te laten plaatsen? Uiteraard niet. Wat zou je er bijvoorbeeld van denken mochten we je vertellen dat er een mogelijkheid bestaat om zomaar een besparing tot wel 30% te kunnen realiseren op het aanschaffen en laten plaatsen van een dakkapel? Onmogelijk? Zeker niet! Enkel en alleen door een objectieve vergelijking uit te voeren is het namelijk reeds mogelijk om zomaar bijna één derde van de aankoopprijs van een maatwerk dakkapel uit te sparen. Dit maakt een maatwerk dakkapel aanschaffen en laten plaatsen in één klap een behoorlijk stuk voordeliger.

De prijsopbouw van een maatwerk dakkapel

Het is een vrij lastig karwei om zomaar een concreet beeld te geven van de prijsopbouw van een maatwerk dakkapel. Dit heeft alles te maken met het feit dat een dergelijk bouwproject zoals de naam reeds laat vermoeden geheel wordt gerealiseerd op basis van de wensen van de klant. Omdat er bij een maatwerk dakkapel ook standaard heel wat fysiek werk bij komt kijken hebben we toch een ietwat gemiddelde prijsopbouw weten op te maken. Het aanschaffen van het materiaal voor de realisatie van een maatwerk dakkapel is dan ook goed voor zo’n 40 procent van de totale kostprijs. 50 procent gaat vervolgens naar de arbeidskosten en de resterende 10 procent wordt opgedeeld in twee delen van 5 procent. Het betreft hier de voorrijkosten van het gespecialiseerde bedrijf evenals de eventuele kosten voor het afvoeren van bouwafval.

Keuzes die de kostprijs van een maatwerk dakkapel beïnvloeden

Wanneer je de voorkeur hebt voor een maatwerk dakkapel spreekt het voor zich dat er verschillende keuzes gemaakt dienen te worden die uiteindelijk een niet onbelangrijke invloed kunnen hebben op de uiteindelijk kostprijs die in rekening wordt gebracht. Je ontdekt deze verschillende keuzes door middel van onderstaand lijstje.

Keuze 1: Het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt

Net als bij een prefab dakkapel beschik je ook bij een maatwerk variant over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen verschillende soorten materialen. In tegenstelling tot bij een prefab dakkapel zijn er echter slechts twee opties mogelijk. Dit heeft alles te maken met het feit dat een polyester dakkapel niet op maat kan worden gerealiseerd. Een maatwerk dakkapel wordt dan ook altijd gebouwd uit ofwel hout of kunststof. In principe hebben beide materialen hun eigen, specifieke voordelen. In het merendeel van de gevallen wordt er echter gekozen voor een houten dakkapel op maat omdat deze toch nog net iets voordeliger is in vergelijking met de kunststof variant.

Keuze 2: Het model

Ook al kies je voor een maatwerk dakkapel, dan nog zijn er diverse verschillen merkbaar op vlak van het model van de dakkapel in kwestie. Standaard beschikt een dakkapel namelijk altijd over een plat dak gecombineerd met rechte zijwanden. De totale constructie beschikt dan doorgaans over een hoogte die is gelegen tussen de 1,50 en 1,80 meter. De kans is bijzonder groot dat jij er voor jouw maatwerk dakkapel voor kiest om af te wijken van deze afmetingen. Dat is op zich uiteraard perfect mogelijk, ware het niet dat dit het kostenplaatje alleen maar nog verder zal verhogen. In het geval van een maatwerk dakkapel is het in ieder geval niet alleen mogelijk om de constructie van het dak aan te passen, daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om jouw dakkapel op de hoek van het dak te plaatsen. Standaard is de dakkapel normaal terug te vinden in het midden op een schuin dakvlak. Hoe dan ook, hoe meer je op vlak van model van je maatwerk dakkapel gaat personaliseren, des te duurder het totale prijskaartje zal uitvallen. Dit is dan ook zeker iets om rekening mee te houden.

Keuze 3: De afmetingen van je maatwerk dakkapel

Zoals je eerder op deze pagina hebt kunnen lezen beschikt een dakkapel eigenlijk in de basis altijd over vrij standaard afmetingen. Wanneer je er voor kiest om een dakkapel op maat van je wensen te laten realiseren is het uiteraard mogelijk om van deze standaard afmetingen enigszins af te wijken. Wanneer je gaat afwijken van de standaard afmetingen is het echter wel belangrijk om even rekening te houden met een mogelijke vereiste omgevingsvergunning. Standaard is het dan wel mogelijk om bijvoorbeeld aan de achterste zijde van een huis een dakkapel te bouwen, maar de kans bestaat dat je binnen bepaalde afmetingen dient te blijven. Ga je daar toch buiten, dan kan een vergunning zijn vereist met alle vervelende (financiële) gevolgen van dien.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

maart 27, 2023

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

maart 19, 2023

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit