Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten dakkapel vergunningsvrijOp het ogenblik dat je er aan denkt om een dakkapel te gaan bouwen is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat je in bepaalde gevallen een vergunning nodig hebt. Een dergelijke vergunning dient dan ook verplicht te worden aangevraagd op het ogenblik dat de dakkapel aan de voorzijde van de woning wordt geplaatst. Voor veel mensen is het aanvragen van zo’n vergunning uiteraard een doorn in het oog. Niet alleen lopen de werken er door vertraging op, maar daarnaast is het ook nog eens zo dat het aanvragen van zo’n vergunning extra kosten met zich meebrengt. Gelukkig is het ook mogelijk om vergunningsvrij een dakkapel te realiseren. Op deze pagina zijn alvast enkele interessante tips terug te vinden met betrekking tot hoe je dit precies voor elkaar kan krijgen.

*Tip:

  • Direct weten wat de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakkapelspecialisten.

Waar kan een dakkapel precies worden gebouwd?

Vooraleer we verder ingaan op de mogelijkheid om vergunningsvrij een dakkapel te bouwen is het belangrijk om te kijken naar de verschillende plaatsen waar een dergelijke dakkapel kan worden voorzien. We maken op dit vlak een niet onbelangrijk onderscheid tussen de voorzijde en de achterkant van een huis. Algemeen wordt gesteld dat alle aanpassingen die gebeuren aan de voorkant van een huis een grote(re) impact hebben op de uitstraling van de omgeving. Dit zorgt er voor dat er voor dergelijke werkzaamheden altijd een vergunning is vereist. Wil je dus met andere woorden de kans op vergunningsvrij een dakkapel realiseren zo hoog mogelijk houden? Dan is het altijd interessant om een plaats voor jouw dakkapel te voorzien aan de achterkant van jouw huis. Hier zal waarschijnlijk niemand er echt moeilijk over doen.

Hoeveel kost een dakkapel?

Wanneer je een vrij standaard dakkapel wenst te realiseren met een hoogte van zo’n 1,50 meter en een breedte van zo’n 2,50 meter dien je rekening te houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 3.750 & 4.000 euro. Wanneer je vergunningsvrij een dakkapel kan realiseren kan er bovendien heel wat op de extra kosten worden bespaard. Het aanvragen van een vergunning voor je dakkapel kost je namelijk al snel een slordige 400 euro. We nemen dan ook aan dat je met deze 400 euro liever iets anders zal willen doen.

Regels voor vergunningsvrij een dakkapel realiseren

Het vergunningsvrij bouwen van een dakkapel is altijd gebonden aan een reeks van voorwaarden. De exacte voorwaarden die van toepassing zijn, zijn echter afhankelijk van de plaats waar je woonachtig bent. De ene gemeente is dan ook wat lakser in haar vergunningsbeleid dan de andere. In ieder geval moet er altijd rekening worden gehouden met de volgende zaken:

  • De locatie van de dakkapel
  • Het model van de dakkapel
  • De afmetingen van de dakkapel

De plaatsing van de dakkapel

In eerste instantie moet er zoals reeds aangegeven rekening worden gehouden met de plaats waar de dakkapel komt. Wordt deze aan de achterzijde van de woning geplaatst, dan is er doorgaans geen vergunning vereist. Dit geldt onder bepaalde omstandigheden ook voor de realisatie van een dakkapel aan de zijkant, maar uitsluitend indien deze aan extra voorwaarden voldoet. De zijkant van de woning mag namelijk niet aan een openbaar gebied gelegen zijn zoals een bos of een weg. In dat geval is er alsnog een vergunning vereist. Voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van je huis is nagenoeg altijd een omgevingsvergunning aan te vragen.

Het model van de dakkapel

Wat het model van je dakkapel betreft is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze vergunningsvrij kan worden geplaatst op het ogenblik dat er sprake is van een dakopbouw met plat dak en ondoorzichtige zijkanten. Hou hier zeker rekening mee, want er zijn bijzonder veel modellen van dakkapellen die hiervan afwijken. Het verkeerde model aanschaffen kan er voor zorgen dat het behoorlijk lastig kan worden om ze vergunningsvrij gerealiseerd te krijgen.

De afmetingen van jouw dakkapel

Een dakkapel vergunningsvrij kunnen plaatsen is eveneens altijd afhankelijk van de afmetingen waar deze over beschikt. Wil je vergunningsvrij kunnen bouwen? Hou dan rekening met deze afmetingen:

  • Een maximale hoogte van 1,75 meter
  • De onderkant: tussen de 0,5 & 1 meter boven de dakvoet bevinden
  • De bovenkant: 0,5 meter onder de daknok bevinden
  • De zijkanten: minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak
  • De zijkanten van een rijwoning: minimaal 0,5 meter van de woningscheidende muur

Bouwbesluit en burenrecht

Indien je aan alle gestelde voorwaarden voldoet is het dus geen vereiste om een omgevingsvergunning aan te vragen. Betekent dit dat je helemaal nergens meer rekening mee dient te houden? Uiteraard niet. Zelfs indien je geen vergunning dient aan te vragen zijn er nog steeds een aantal regels waar je aan zal moeten voldoen. Deze regels zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en in het Burgerlijk Wetboek. Zo staan in het Bouwbesluit de technische eisen opgesomd die betrekking hebben tot de veiligheid en de gezondheid. Indien je er voor kiest om de dakkapel van je keuze te laten realiseren door een professionele dakkapellenspecialist zal deze hier automatisch rekening mee houden.

In het Burgerlijk Wetboek vinden we op haar beurt het burenrecht terug. Hierin worden vooral de gebruikelijke omgangsvormen uitgelegd. In de praktijk zorgt dit er onder meer voor dat je verplicht bent om je buren tijdig in te lichten over de bouwplannen die je hebt. Even met de buren samenzitten en praten over de uit te voeren werken kan na afloop in ieder geval behoorlijk wat narigheid voorkomen.

Toch een bouwvergunning aanvragen?

Ben je er niet in geslaagd om vergunningsvrij je dakkapel te realiseren? In dat geval ben je verplicht om een bouwvergunning aan te vragen. Het aanvragen van een dergelijke vergunning kan gebeuren via de website; www.omgevingsloket.nl. De aanvraag die je via deze website doet zal automatisch terechtkomen bij je gemeente. Er zal op basis van je aanvraag worden aangegeven welke stukken er precies dienen te worden aangeleverd. Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina toch nog enige twijfels over de vergunningsplicht waar je rekening mee dient te houden? In dat geval is het altijd interessant om een vergunningcheck uit te voeren. Het doorlopen van een dergelijke controle brengt namelijk meteen aan het licht of je daadwerkelijk een vergunning dient aan te vragen voor jouw te realiseren dakkapel of niet.

Lees ook waar op te letten bij een: verhuizen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die