Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit blind af op advies van een expert en doe ook zelf onderzoek”. Het verhaal van Janneke, zoals verteld door AD.nl, is een waarschuwing voor iedereen die overweegt een dakkapel te laten plaatsen. Maar waar ging het precies mis? En wat kunnen we ervan leren?

Een dakkapel kan een fantastische toevoeging zijn aan een huis, waardoor er meer ruimte en licht ontstaat. Echter, zoals Janneke ontdekte, kan het proces van het plaatsen ervan ingewikkeld zijn, vooral als het gaat om vergunningen.

Het belang van vergunningen

Het verhaal van Janneke benadrukt het belang van vergunningen bij het plaatsen van een dakkapel. In Nederland zijn er strikte regels en voorschriften met betrekking tot bouwwerkzaamheden, vooral als het gaat om wijzigingen aan de buitenkant van een huis. Het niet verkrijgen van de juiste vergunningen kan leiden tot juridische problemen en zelfs tot het moeten verwijderen van de dakkapel. wat potentieel duizenden euro’s kan kosten.

gelukkig, in het geval van Janneke, kreeg ze uiteindelijk wel een vergunning nadat ze haar fout had ingezien en het juiste proces had gevolgd. Echter, het had haar veel tijd, stress en mogelijk geld kunnen besparen als ze vanaf het begin de vereiste vergunningen had aangevraagd.

Hoe vraag je vergunningen aan?

 1. Het proces van het aanvragen van vergunningen voor een dakkapel kan per gemeente verschillen, maar over het algemeen zijn er een aantal stappen die gevolgd moeten worden:
 2. Controleer de regelgeving: Voordat je begint met het plannen van de dakkapel, is het belangrijk om de regelgeving van jouw gemeente te controleren met betrekking tot dakkapellen. Dit kan onder meer inhouden dat je moet kijken naar de maximale hoogte, breedte en diepte van de dakkapel, de afstand tot de erfgrens en eventuele specifieke eisen voor het uiterlijk van de dakkapel.
 3. Maak bouwtekeningen: Zodra je op de hoogte bent van de regelgeving, kun je bouwtekeningen laten maken van de beoogde dakkapel. Deze tekeningen moeten voldoen aan de eisen van de gemeente en duidelijk laten zien hoe de dakkapel eruit zal zien en waar deze geplaatst zal worden.
 4. Dien de aanvraag in: Nadat de bouwtekeningen zijn gemaakt, kun je de vergunningsaanvraag indienen bij de gemeente. Dit kan online of via een fysiek formulier, afhankelijk van de voorkeuren van jouw gemeente.
 5. Behandel de eventuele bezwaren: Het kan zijn dat buurtbewoners bezwaar maken tegen de plaatsing van de dakkapel. In dat geval zal de gemeente deze bezwaren behandelen voordat de vergunning wordt verleend.
 6. Ontvang de vergunning: Als alles in orde is, zal de gemeente de vergunning verlenen en kun je beginnen met de bouw van de dakkapel.
 7. ook is er een handige website van de overheid waar je een vergunnings check kan doen: Doe de vergunningscheck
 8. Naast het belang van vergunningen zijn er nog enkele belangrijke dingen om te onthouden bij het plaatsen van een dakkapel:
 9. Bouwvoorschriften verschillen per gemeente: Hoewel er nationale richtlijnen zijn voor bouwvoorschriften, kunnen de regels per gemeente verschillen. Het is daarom essentieel om de specifieke regelgeving van jouw gemeente te raadplegen voordat je begint met het plannen van de dakkapel.
 10. Verzekering en garantie: Het hebben van de juiste vergunningen kan ook van invloed zijn op de dekking van je verzekering en de geldigheid van garanties. Zorg ervoor dat je verzekeraar op de hoogte is van alle wijzigingen aan je huis en dat de aannemer garantie biedt op de werkzaamheden.
 11. Materialen en kwaliteit: Bij het kiezen van materialen voor je dakkapel is het belangrijk om niet alleen te kijken naar prijs, maar ook naar kwaliteit en duurzaamheid. Een goed gebouwde dakkapel gaat langer mee en vereist minder onderhoud op de lange termijn.
 12. Onderhoud: Hoewel een dakkapel zorgt voor extra ruimte en licht, vereist het ook regelmatig onderhoud om de levensduur te verlengen en problemen te voorkomen. Zorg ervoor dat je de dakkapel regelmatig inspecteert op eventuele beschadigingen of lekkages.

Vergunningskosten in de 10 grootste gemeenten

Om een beter inzicht te krijgen in de kosten van vergunningen voor dakkapellen, hebben we de vergunningskosten van de 10 grootste gemeenten van Nederland op een rijtje gezet:

Gemeente:kosten van vergunning* (€)
Amsterdam125
Rotterdam80
Den Haag130
Utrecht301
Eindhoven159
Tilburg160
Groningen365
Almere179
Breda160
Nijmegen177


*Gebaseerd op bouwkosten van €10.000, zonder eventuele kortingen en zonder monumentale status, afgerond op hele euro’s.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten slechts een indicatie zijn en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de dakkapel en eventuele extra eisen van de gemeente.

Voor meer informatie over vergunningen klik hier


Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit