Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Checklist dakkapelGa je een dakkapel kopen? In dat geval is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat je met toch behoorlijk wat verschillende zaken rekening zal moeten houden. Omdat veel mensen in de aanloop naar het kopen van hun dakkapel wel eens het één en ander over het hoofd durven te zien hebben wij de verschillende aandachtspunten even voor jou op een rijtje gezet. Door rekening te houden met de onderstaande checklist dakkapel wordt er dan ook voor gezorgd dat je op het einde van de rit over die ene dakkapel beschikt die je altijd al hebt gewild.

Download hier de checklist.

*Tips:

 • Direct weten wat de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakkapelspecialisten.
 • Wist je al dat een dakkapel van alle verbouwingen de meeste waarde oplevert? Een kleine zolder kan omgetoverd worden tot een geheel nieuwe slaapkamer!

De afmetingen en locatie van de dakkapel

Het eerste waar je ongetwijfeld bij stil zal willen blijven staan met betrekking tot het realiseren van een dakkapel zijn de afmetingen evenals de plaats waar deze moet worden gerealiseerd. Het wordt altijd aangeraden om te kiezen voor een dakkapel met standaard afmetingen. Dit is niet alleen op vlak van kostprijs het interessantst, daarnaast wordt voorkomen dat dit een potentiële struikelblok kan vormen voor mensen die vergunningsvrij willen bouwen. Dit geldt eveneens voor de plaats waar de dakkapel wordt voorzien. Wil je er zeker van zijn dat je geen rekening moet houden met een vergunningsaanvraag? Dan is er voor kiezen om je dakkapel aan de achterzijde te plaatsen altijd het interessantst.

De constructie van de dakkapel

Een bijzonder belangrijke keuze welke je dient te maken heeft betrekking tot de constructie van een dakkapel. Op dit vlak onderscheiden we twee opties. In eerste instantie is er de prefab dakkapel constructie, maar daarnaast is er ook de maatwerk variant. De prefab dakkapel is algemeen gezien veruit de interessantste optie. Dat is niet in het minst het geval omdat deze financieel het meest toegankelijk is. Veel mensen willen wel graag een dakkapel realiseren, maar beschikken daarvoor over een beperkt budget. Geldt dat ook voor jou en zijn er niet veel maatwerk eisen waar rekening mee dient te worden gehouden? In dat geval is het altijd het interessantst om er voor te kiezen om een prefab dakkapel te laten plaatsen. Heb je wel enkele strikte eisen of wil je er zeker van zijn dat jouw dakkapel er precies zo uit komt te zien als jij wil? Dan is het altijd aangeraden om te kiezen voor een maatwerk dakkapel. Het onderlinge prijsverschil tussen beide constructies bedraagt wel steeds minimaal 1.000 euro.

Het materiaal van de dakkapel

Op vlak van materiaal waaruit een dakkapel kan bestaan kan er een keuze worden gemaakt uit meerdere mogelijkheden. Voor welk materiaal je uiteindelijk zal kiezen is afhankelijk van niet uitsluitend jouw persoonlijke voorkeur op vlak van uitstraling, maar ook van de kostprijs die je wenst te betalen. Materialen die voor het realiseren van een dakkapel gebruikt kunnen worden zijn in ieder geval de volgende:

 • Hout
 • Kunststof
 • Polyester

Wil je graag je dakkapel zo goedkoop mogelijk realiseren? Kies dan voor hout. Heb je iets meer budget uit te besteden en wil je een aanzienlijke, financiële meerwaarde creëren voor je huis? Dan is de keuze voor polyester veelal snel gemaakt.

Zelf plaatsen of uitbesteden?

Het zelf plaatsen van een dakkapel is zelfs voor een zeer ervaren doe-het-zelver geen eenvoudig karwei, in tegendeel. Dit heeft alles te maken met het feit dat er vaak flinke machines voor nodig zijn die niet zomaar iedereen op zijn oprit staan heeft. Het is dan ook niet zo moeilijk om te begrijpen dat er in het merendeel van de gevallen voor wordt gekozen om het plaatsen van een dakkapel uit te besteden aan een echte vakman.

Het type glas voor in je dakkapel

Net zoals in de andere delen van je woning het geval is beschik je ook bij je dakkapel over de mogelijkheid om een keuze te maken uit verschillende soorten glas. Je kan er op dit vlak voor kiezen om gewoon dubbel glas te laten plaatsen, maar daarnaast is er eveneens een mogelijkheid om bijvoorbeeld isolatieglas te kopen. Tussen de verschillende glassoorten is er uiteraard sprake van een bepaald prijsverschil, maar met name hoogrendementsglas zorgt er wel voor dat er op jaarbasis een zeer aanzienlijke besparing kan worden gerealiseerd op de energiefactuur. Hoe beter isolerend het glas, des te meer je op termijn zal kunnen besparen.

Eventuele opties om rekening mee te houden

Wanneer je in grote lijnen hebt bepaald hoe je dakkapel er uit moet komen te zien is het altijd interessant om nog even verder te kijken. Wat namelijk te denken van de opties waar gebruik van kan worden gemaakt? De volgende opties kunnen voor jou mogelijks interessant zijn:

 • Het plaatsen van een ventilatierooster
 • Het voorzien van een insectenhor in het raam
 • De plaatsing van een rolluik of screen
 • Draagkracht dak voor eventueel zonnepanelen.

Vergunning aanvragen of niet?

In bepaalde gevallen is het noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen vooraleer je kan beginnen met het bouwen van je dakkapel. Een dergelijke vergunning is vereist in één of meerdere van de volgende situaties:

 • Je dakkapel beschikt over grotere afmetingen dan standaard
 • Je dakkapel is gelegen aan openbaar terrein
 • Je dakkapel bevindt zich aan de voorzijde van je huis

Het is voor veel mensen belangrijk dat ze een dakkapel vergunningsvrij kunnen realiseren. Dit is altijd interessant omdat enerzijds de kosten op deze manier kunnen worden gedrukt (het aanvragen van een omgevingsvergunning kost al snel zo’n 400 euro), maar anderzijds ook omdat op deze manier heel wat tijd kan worden uitgespaard. Is een dakkapel vergunningsvrij realiseren voor jouw situatie niet mogelijk? Dan zal je er helaas toch gewoon vrede mee moeten nemen.

Doe hier de vergunningscheck.

Vergeet je verzekering niet aan te passen!

Eveneens een niet onbelangrijk punt waar je maar beter rekening mee kan houden heeft betrekking tot de opstalverzekering waarover je beschikt. Door het plaatsen van een dakkapel wordt er een structurele verandering doorgevoerd aan je dakkapel waardoor de waarde van de woning in haar totaliteit omhoog gaat. Je verzekeraar hiervan op de hoogte brengen is dan ook zeer belangrijk. Doe je dit niet en raakt je dakkapel bijvoorbeeld op een zeker ogenblik ernstig beschadigd of zelfs vernield? In dat geval kan je geen aanspraak maken op ook maar enige, financiële tussenkomst.

De buren

Belangrijk is om altijd rekening te houden met je buren.

 • Infomeer je buren op tijd van de verbouwing
 • Maak de zolder of ruimte leeg
 • Misschien willen je buren ook een dakkapel en kun je wellicht een korting ontvangen

Afspraken maken

Het maken van afspraken is erg belangrijk als je een verbouwing uitbesteedt aan een aannemer. Hieronder de checklist waar je in ieder geval rekening mee zou moeten houden.

 • Laat een dakkapelspecialist jouw dakkapel inmeten
 • Maak een afspraak voor plaatsing (datum en tijd)
 • Afspraken vast leggen in een verbouwovereenkomst of uitgebreide offerte wordt sterk aangeraden
 • Controleer de garantie(termijn) en voorwaarden
 • Maak een afspraak wie de bouwafval afvoert
 • Zorg ervoor dat er één aanspreekpunt is
 • Wissel telefoonnummers uit
 • Op de dag van verbouwing is het verstandig om thuis te zijn
 • Controleer de afwerking en de werking van ramen en opties
 • Meld gebreken direct zodat je gebruik kunt maken van de garantie

De juiste specialist vinden

Door de checklist hieronder kun je de beste specialist vinden gebaseerd op de beste prijs-kwaliteit verhouding:

 • Bezoek showrooms om een indruk te krijgen van het bedrijf
 • Vraag referenties op van specialisten
 • Let op de keurmerken
 • Laat een tekening van je nieuwe dakkapel maken
 • Vraag meerdere offertes van diverse lokale specialisten op en vergelijk
 • Kies lokaal, zo bespaar je tijd en geld (voorrijkosten bijvoorbeeld)

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd