Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 08 apr 2018

Dakkapel onderhoud kostenWanneer je er net als zoveel andere gezinnen in Nederland voor hebt gekozen om een dakkapel op je woning te realiseren zal je met enkele zaken rekening moeten houden. Het is namelijk één ding om een dakkapel te laten bouwen, maar het is nog iets helemaal anders om er voor te zorgen dat deze ten allen tijde haar uitstraling blijft behouden. Om er zeker van te zijn dat de uitstraling van je dakkapel ten allen tijde optimaal is en ook de best mogelijke levensduur kan worden behaald is het noodzakelijk om een tijdig onderhoud uit te laten voeren. Ben je dit wel van plan, maar wil je eerst graag een goed beeld hebben van de gemiddelde kosten die zijn verbonden aan een dergelijk onderhoud? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina!

*Tip:

→ Direct weten wat de onderhoudskosten voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost een dakkapel onderhoud?

kostenHoeveel het onderhouden van een dakkapel precies kost is afhankelijk van diverse factoren. Uiteraard is er de omvang van de dakkapel, maar minstens even belangrijk is ook de frequentie waarmee er in het verleden onderhoud werd uitgevoerd. Gemiddeld dien je er rekening mee te houden dat een onderhoudsbeurt voor een dakkapel zo’n kleine 150 euro kost. Er wordt hierbij wel vanuit gegaan dat het onderhoud op periodieke basis wordt uitgevoerd. Is dat niet het geval, dan zal je er rekening mee moeten houden dat het kostenplaatje voor het onderhoud aanzienlijk hoger kan uitvallen. Niet zelden dien je dan zomaar rekening te houden met een kostprijs die kan oplopen tot wel 300 euro of meer. Dat is overigens niet alles, want een gebrekkig onderhoud kan er eveneens voor zorgen dat de levensduur van de materialen wordt aangetast en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Wat met het schilderen van een dakkapel?

Een dakkapel onderhouden betekent uiteraard ook deze op regelmatige basis van een vers likje verf voorzien, althans wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van een dakkapel uit hout. Na verloop van tijd is het namelijk mogelijk dat de verf gaat afschilferen of in ieder geval sporen van slijtage gaat vertonen. Deze kunnen de uitstraling van je dakkapel op aanzienlijk negatieve wijze beïnvloeden. Voor het schilderen van een dakkapel wordt een gemiddelde kostprijs in rekening gebracht die is gelegen tussen de 350 en 650 euro. Let op, ook deze prijs is sterk afhankelijk van de omvang van de dakkapel evenals de periodiciteit waarmee er een nieuw likje verf werd aangebracht.

Het tijdig schilderen van je dakkapel zorgt er niet alleen voor dat je steeds kan rekenen op een zo optimaal mogelijke uitstraling, bovendien is het ook nog eens zo het laagje verf de onderliggende materialen beschermt tegen beschadigingen en bijvoorbeeld de invloeden vanuit het weer. Het tijdig laten schilderen van een houten dakkapel zorgt er dan ook voor dat je gegarandeerd voor een lange periode zal kunnen genieten van je dakkapel en dat zonder dat je grote investeringen dient te doen. Let op, ook voor het uitvoeren van schilderwerken geldt dat dit best op regelmatige basis gebeurt. Zo niet, dan kan ook deze prijs hoger uitvallen dan aangegeven.

Uit wat bestaat het onderhoud van een dakkapel?

Het exacte onderhoud dat moet worden uitgevoerd aan een dakkapel is afhankelijk van het materiaal waar deze uit bestaat. Een houten dakkapel heeft bijvoorbeeld opvallend meer onderhoud nodig in vergelijking met kunststof. Hoe dan ook, over welk dakkapel je ook beschikt, je dient er in ieder geval rekening mee te houden dat de volgende onderhoudswerkzaamheden op jaarbasis dienen te worden uitgevoerd:

  • Het afnemen van materiaal met lauw water
  • Het controleren van het hang- en sluitwerk
  • Schoonmaken van de ventilatieroosters. Lees ook: waterontharders
  • Het uitvoeren van een controle van de dakbedekking of de dakpannen en de regenwaterafvoer
  • Het invetten van de raamrubbers

Bovenstaande vormt het standaard onderhoud, maar daarnaast dien je als eigenaar van een houten dakkapel ook nog rekening te houden met het volgende:

  • Een controle van het schilderwerk op blaasjes evenals scheurtjes
  • Het schilderwerk minstens één keer in de vijf opnieuw laten uitvoeren

Indien je bovenstaand onderhoud op correcte wijze en op gepaste tijdstippen laat uitvoeren zal je merken dat je dakkapel altijd haar authentieke uitstraling zal blijven behouden en daar komt bij dat de materialen tevens altijd zo goed mogelijk zullen worden beschermd.

Impact van onderhoud op garantie

Een extra goede reden waarom je er absoluut voor dient te kiezen om het onderhoud op correcte wijze uit te laten voeren gaat schuil in het feit dat sommige leveranciers een tijdig onderhoud vereisen om aanspraak te kunnen maken op de garantie. Kies je er met andere woorden voor om enkele jaren geen onderhoud uit te laten voeren en duikt er een probleem of schade op? In dat geval is de kans groot dat je geen aanspraak meer kan maken op de oorspronkelijke garantievoorwaarden.

Het afsluiten van een onderhoudscontract

Voel je er niet veel voor om zelf het onderhoud van je dakkapel uit te voeren, maar wil je dit uitbesteden aan een echte specialist? Ben je bovendien bang dat je het onderhoud wel eens over het hoofd kan zien waardoor mogelijks de garantie verloren gaat? In dat geval kan het interessant zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. De periodiciteit van een dergelijk contract kan je helemaal zelf bepalen. Doorgaans wordt het wel aangeraden om het onderhoud één keer per jaar plaats te laten vinden. Alleen op die manier wordt er namelijk voor gezorgd dat je dakkapel werkelijk op meest optimale wijze wordt behandeld.

Een niet onbelangrijk voordeel van een onderhoudscontract voor een dakkapel gaat schuil in het feit dat mogelijke herstellingen worden uitgevoerd zonder dat er hiervoor een meerprijs in rekening wordt gebracht. Bovendien wordt alles door de specialist in kwestie uitvoerig gecontroleerd waardoor je niet zelf je dak op hoeft te klimmen. Klinkt dit alles voor jou ook als muziek in de oren en vind je het eveneens belangrijk dat je dakkapel kan rekenen op het meest optimale onderhoud? In dat geval is een onderhoudscontract afsluiten beslist een aanrader. Gemiddeld kost een onderhoudsbeurt middels een dergelijk contract je tussen de 125 en 150 euro op jaarbasis.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit