Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

kosten dakkapel plaatsenEen dakkapel plaatsen op je woning is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk. Vooraleer je er evenwel voor zal willen kiezen om een dergelijke constructie te laten realiseren spreekt het voor zich dat je een goed beeld zal willen hebben van de gemiddelde kostprijs die is verbonden aan de plaatsing van een dakkapel. We maken op dit vlak een onderscheid tussen een prefab en een maatwerk dakkapel. Een prefab dakkapel is eenvoudiger te produceren en te plaatsen waardoor er lagere kosten aan verbonden zijn. Wil je ook graag een goed zicht hebben op de exacte kosten waar je voor de plaatsing van een dakkapel rekening mee dient te houden? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina!

*Tip:

→ Direct weten wat de kosten een dakkapel voor jou zullen zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost een dakkapel laten plaatsen?

kostenOm een goed beeld te hebben van de precieze plaatsingskosten die je kan verwachten bij het laten plaatsen van een dakkapel is het altijd belangrijk om met alle factoren rekening te houden. In eerste instantie is er de constructie van de dakkapel. Zoals reeds aangegeven beschik je op dit vlak tegenwoordig over verschillende mogelijkheden. We onderscheiden met name de prefab dakkapel van de maatwerk variant. Beide uitvoeringen beschikken over hun voor- en nadelen.

De prefab dakkapel is een standaard dakkapel die in de fabriek volledig wordt geassembleerd. Dit wil zeggen dat er bijzonder weinig arbeidskosten aan te pas komen waardoor het uiteindelijke prijskaartje gevoelig lager kan uitvallen. Gemiddeld is een prefab dakkapel dan ook zo’n 1000 euro voordeliger in vergelijking met een maatwerk variant. Je dient er bij een prefab dakkapel wel rekening mee te houden dat de constructie niet aangepast kan worden aan je eigen wensen. Met andere woorden, er wordt gebruik gemaakt van een vrij standaard dakkapel zoals deze reeds bij verschillende andere woningen is terug te vinden.

Ben je niet zo te vinden voor een prefab dakkapel omdat je bijvoorbeeld enkele zeer specifieke details in gedachten hebt? In dat geval kan het mogelijks interessanter zijn om te kijken in de richting van een maatwerk dakkapel. De plaatsingskosten van een dergelijke dakkapel mogen dan wel opmerkelijk hoger liggen (zoals aangegeven bedraagt het verschil een kleine 1000 euro), daar staat tegenover dat ze precies zo kan worden gemaakt zoals jij als eigenaar van de woning dat wenst. Voor welke van beide constructies je uiteindelijk zal kiezen zal hoe dan ook niet alleen gebaseerd zijn op je persoonlijke voorkeur, maar tevens ook op het beschikbare budget.

25 procent van de totale kostprijs

Wanneer we de totale kostprijs van een dakkapel in detail gaan bekijken zien we dat deze uit verschillende onderdelen bestaat. Uiteraard is de materiaalkost, maar daarnaast onderscheiden we ook nog de voorrijkosten en natuurlijk de arbeidskosten. Deze laatste hebben in het bijzonder betrekking tot de plaatsing van de dakkapel. Globaal gezien maken deze 25 procent uit van het totale prijskaartje. Zoals eerder reeds aangegeven dient er evenwel rekening mee te worden gehouden dat dit percentage hoger of lager kan uitvallen naargelang de exacte constructie waar gebruik van wordt gemaakt. In het geval van een prefab dakkapel zal de arbeidskost bijvoorbeeld gevoelig lager komen te liggen.

Hoe dan ook, welk percentage van het totale kostenplaatje ook voorbehouden mag zijn voor de arbeids- en dus de plaatsingskosten, door een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende bedrijven of vakmannen die de plaatsing voor jou kunnen realiseren is het altijd mogelijk om een leuke besparing te verkrijgen. Zo kan die 25 procent zomaar een groot aantal procenten dalen zonder dat er aan kwaliteit moet worden ingeboet. Let wel op, sta niet alleen stil bij de prijs van de dakkapel en de plaatsing, maar hou ook rekening met de kwaliteit waar deze over beschikt.

Rekening houden met eventuele opties

Voor wat de plaatsing van een dakkapel betreft dient er uiteraard niet alleen maar rekening te worden gehouden met de constructie waar gebruik van wordt gemaakt. Heel veel mensen willen tegenwoordig namelijk maar wat graag dat hun dakkapel precies op die manier wordt afgewerkt zoals zij dat graag willen. We zetten de verschillende opties die toegepast kunnen worden in je dakkapel graag even inclusief hun gemiddelde kostprijs voor jou op een rijtje:

Optie voor dakkapel Gemiddelde kostprijs
Ventilatierooster Tussen de 9 & 13 euro plaatsing incl.
Draaikiepraam Tussen de 130 & 210 euro plaatsing incl.
Insectenhor Tussen de 80 & 105 euro plaatsing incl.
Rolluik / screen Tussen de 550 & 1050 euro plaatsing incl.
Kwalitatief hang- en sluitwerk Tussen de 80 & 190 euro plaatsing incl.
Knieschotten Tussen de 40 & 50 euro plaatsing incl.

Hoewel de kostprijs van de verschillende opties individueel nogal blijkt mee te vallen kunnen ze er gezamenlijk wel voor zorgen dat de totaalprijs van je dakkapel aanzienlijk wordt verhoogd. Denk omwille van deze reden altijd op voorhand goed na over de exacte opties die je wenst toe te passen in je dakkapel en kijk of je budget dit aan kan of niet. Alleen op deze manier wordt er voor gezorgd dat je na afloop van het plaatsen van je dakkapel niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Besparen op plaatsingskosten dakkapel

Ondertussen zal je waarschijnlijk over een betrekkelijk duidelijk beeld beschikken van de plaatsingskosten die gepaard gaan met het realiseren van een dakkapel voor je woning. Voor veel mensen zullen deze kosten nog binnen hun beschikbare budget vallen, maar dat geldt niet zomaar voor iedereen. Omwille van deze reden hebben we enkele interessante bespaartips voor jou op een rijtje gezet die er voor kunnen zorgen dat de totale plaatsingskosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd.

  • Dakkapel zonder vergunning bouwen. Een eerste punt die het mogelijk maakt om te besparen op de realisatie van een dakkapel heeft betrekking tot de vergunning. Veel mensen die een dakkapel willen laten bouwen vrezen dat ze daarvoor altijd een bepaalde vergunning nodig hebben. Dit hoeft evenwel niet het geval te zijn, in tegendeel. Wanneer je dakkapel aan bepaalde eisen voldoet is het namelijk wel degelijk mogelijk om dit vergunningsvrij te realiseren. In de praktijk levert je dit al snel een besparing op van tussen de 200 en 600 euro. Toch mooi meegenomen lijkt ons!
  • Kwantumkorting. De kortingen die het eenvoudigst verkregen kunnen worden zijn altijd het interessantst. Wat dat betreft is gebruikmaken van de kwantumkorting dan ook absoluut een aanrader. Deze korting wordt verkregen op het ogenblik dat er niet één, maar wel meerdere opdrachtgevers een dakkapel laten bouwen op dezelfde locatie. Op deze manier hoeft de vakman bijvoorbeeld maar één keer voorrijkosten in rekening te brengen en kan ook de plaatsing veel efficiënter verlopen. In de praktijk levert de kwantumkorting je hoe dan ook altijd een mooie besparing op waardoor je dakkapel direct een flink stuk voordeliger wordt.
  • Neem een stukje van de plaatsing uit handen. Tot slot, de handige doe-het-zelver zal er misschien wel voor willen kiezen om een stukje van de plaatsing van zijn of haar dakkapel zelf uit te voeren. Dit geldt doorgaans niet voor de constructie, in het bijzonder omdat dit echt werk is voor vakmannen, maar wel voor de afwerking aan de binnenzijde van de dakkapel. Ben je een beetje handig en heb je verstand van afwerking, dan kan je ook op deze manier een niet onaanzienlijk bedrag besparen op de plaatsing van de dakkapel.
Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug

Heb je een omgevingsvergunning nodig bij de aanleg van je dakkapel?

Een bekende soort uitbouw aan je huis is het aanleggen van een