Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Veel mensen geven er de voorkeur aan om bij hun dakkapel gebruik te maken van een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan glas. Dit glas kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd en kan bovendien in diverse onderdelen worden geplaatst. Kies je bijvoorbeeld uitsluitend voor een glazen voorkant bij je dakkapel of ga je ook gebruikmaken van glazen zijkanten en / of zelfs een glazen plafond? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Hoe meer glas er echter in je dakkapel wordt geïntegreerd, des te groter ook meteen de nood is aan een doeltreffende zonwering. Ben jij op zoek naar concrete informatie over dakkapel zonwering? Dan ben je op deze pagina alvast aan het juiste adres!

Kiezen voor binnen of buiten dakkapel zonwering?

In eerste instantie spreekt het voor zich dat dakkapel zonwering zowel binnen- als buitenshuis kan worden toegepast. Voor welke van deze twee opties je uiteindelijk zal gaan kiezen is sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook van bijvoorbeeld de totale hoeveelheid aan ruimte die binnenshuis is terug te vinden. In het merendeel van de gevallen lijken heel wat eigenaars van dakkapellen er de voorkeur aan te geven om gebruik te maken van zonwering aan de buitenkant van hun dakkapel. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat dit type van zonwering nog steeds het meest efficiënt is. Dit heeft alles te maken met het feit dat de warme zonnestralen eigenlijk reeds worden afgeblokt nog vooraleer ze het glas van je dakkapel weten te bereiken. Het grootste voordeel van buitenzonwering is dan ook terug te vinden in het feit dat ze als geen ander de binnentemperatuur in je dakkapel onder controle weet te houden.

 

Waarom wordt er dan toch zo vaak voor gekozen om gebruik te maken van binnenzonwering voor een dakkapel? Zeer eenvoudig. De realisatie van een mooie dakkapel kan reeds een behoorlijke euro kosten. Op het ogenblik dat je dan nog moet kijken in de richting van zonwering is het niet meer dan normaal dat veel mensen hier enigszins proberen op te besparen. Dan is de keuze voor binnenzonwering veelal al snel gemaakt. Bovendien spreekt het voor zich dat niet alleen het kopen van binnenzonwering, maar ook de montage er van heel wat goedkoper is in vergelijking met de uitvoeringen voor buiten. Een beetje een handige doe-het-zelver plaatst ze dan ook perfect helemaal zelf!

Verschillende mogelijkheden dakkapel zonwering voor binnen

Nu je weet welke voordelen er precies zijn verbonden aan binnenzonwering voor je dakkapel is het tijd geworden om even te kijken naar de verschillende mogelijkheden waar je op dit vlak over beschikt. Het spreekt namelijk voor zich dat de ene binnenzonwering voor een dakkapel de andere niet is. Omwille van deze reden hebben we dan ook even de diverse opties inclusief hun gemiddelde kosten voor jou op een rijtje gezet.

 

Type dakkapel zonwering voor binnen Gemiddelde kostprijs
Shutters Tussen 325 & 1.375 euro
Jaloezieën Tussen 100 & 590 euro
Lamellen Tussen 35 & 175 euro
Rolgordijnen Tussen 75 & 250 euro
Vouwgordijnen Tussen 125 & 350 euro
Plissegordijnen Tussen 60 & 300 euro

Lees ook: terrasoverkapping.

Ondanks het feit dat alle bovenstaande vormen van binnenzonwering in principe perfect toegepast kunnen worden in een dakkapel spreekt het voor zich dat er in de praktijk vooral gebruik wordt gemaakt van jaloezieën, shutters en rolgordijnen. Veel is hoe dan ook als vanzelfsprekend afhankelijk van de grootte van de beglazing welke is geïntegreerd in je dakkapel. Bovendien moet er ook rekening worden gehouden met de uitstraling evenals het feit of je bijvoorbeeld een optimale privacy wil voorzien in je dakkapel. De ene zonwering voor binnen in je dakkapel biedt namelijk een al wat grotere doorkijk in vergelijking met de andere.

Verschillende mogelijkheden dakkapel zonwering voor buiten

Nu je een goed beeld hebt van de verschillende vormen van binnenzonwering voor je dakkapel inclusief de gemiddelde kosten die er aan verbonden zijn is het tijd geworden om te kijken in de richting van de mogelijkheden die je aan de buitenzijde van je dakkapel kan toepassen. Ook wat dit betreft bestaan er heel wat mogelijkheden, alleen moet je ook even rekening houden met de vormgeving van je dak en / of dakkapel. Is er bijvoorbeeld sprake van een extra brede overstek of niet? Wanneer deze aanwezig is zal je namelijk kunnen vaststellen dat je zonwering op de meest optimale wijze kan worden aangebracht.

 

Type dakkapel zonwering voor buiten Gemiddelde kostprijs
Screens Tussen 160 & 280 euro
Rolluiken Tussen 160 & 500 euro
Buitenjaloezieën Tussen 225 & 500 euro

 

Het totale aanbod aan zonwering voor buiten op de markt is natuurlijk heel wat uitgebreider dan bovenstaande. We zouden dan ook nog andere opties kunnen vermelden zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een uitval- of knikarmscherm, maar het spreekt voor zich dat deze bij een dakkapel eigenlijk nooit wordt toegepast. Dit heeft voor een groot deel te maken met de aanzienlijke windsnelheden waar deze constructies bij je dakkapel aan blootgesteld kunnen worden. Zit de wind even verkeerd of is ze net wat te hard? Dan zijn dit vormen van buitenzonwering die als eerste stuk zullen gaan of schade zullen lijden.

De bediening van de zonwering bij je dakkapel

Eveneens een niet onbelangrijk punt om stil bij te blijven staan wanneer je gaat investeren in een geschikte zonwering voor je dakkapel is de bediening waarover ze beschikt. Wat dit betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen een manuele en een elektrische bediening. Bij een elektrische uitvoering kan er eveneens sprake zijn van een app waarmee je vanop afstand je zonwering kan gaan bedienen. In het bijzonder voor ouderlingen kan dit een interessante optie zijn. Je dient er uiteraard wel altijd rekening mee te houden dat hier een meerprijs aan verbonden is. Wil je het allemaal nog net wat gesofisticeerder? Dan kan je er eventueel ook nog voor kiezen om je zonwering te koppelen aan een domoticasysteem. Zo kan ze bijvoorbeeld automatisch omlaag gaan wanneer er sprake is van (te) fel zonlicht.

Zelf opmeten van je zonwering dakkapel?

Vooral de zonwering bij je dakkapel kan worden geplaatst dient er rekening mee te worden gehouden dat er sprake moet zijn van het zogenaamd inmeten. De inmeetkosten kunnen zo’n 30 tot 40 euro bedragen waardoor je er mogelijks goed aan doet om dit voor je eigen rekening te nemen. Let wel, het inmeten van je zonwering dient uiterst precies te gebeuren. Bij twijfels is het dan ook altijd een must om even een handleiding te raadplegen welke op het internet is terug te vinden. Alleen zo voorkom je na het inmeten onaangename verrassingen.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan