Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk om een dakkapel te voorzien bij of aan je woning. Je kan in eerste instantie kiezen voor een standaard dakkapel, maar het is eveneens een optie om een dakkapel nok te realiseren. Beide type constructies lijken op het eerste zicht misschien op elkaar, toch zijn er meerdere wezenlijke verschillen van toepassing. In eerste instantie is een dakkapel nok namelijk een flink stuk groter, maar daarnaast kan ze ook alleen maar worden gerealiseerd mits het aanvragen van een omgevingsvergunning. Wil jij ook graag een dakkapel nok realiseren? Lees dan snel verder en ontdek op deze pagina alles waar je bij voorkeur rekening mee zal willen houden.

Hoeveel kost het realiseren van een dakkapel nok?

Het eerste verschil tussen een standaard dakkapel en een dakkapel nok is reeds terug te vinden in de kostprijs die er voor betaald dient te worden. In vergelijking met een gewone dakkapel is de nok variant dan ook een flink stuk duurder. Dit heeft niet alles, maar wel voor een groot deel te maken met het feit dat de dakconstructie dient te worden aangepast.

Daarnaast is er voor de realisatie van een dakkapel nok ook veel meer tijd vereist en moet er rekening worden gehouden met het kopen van heel wat meer materiaal. Ben je van plan om een dakkapel nok te realiseren bij jouw woning en wil je graag reeds een bepaalde indicatie hebben van het gemiddelde kostenplaatje waar je rekening mee kan houden? Raadpleeg dan zeker en vast even de onderstaande prijstabel!

Type dakkapel nok

Afmetingen

Gemiddelde kostprijs

Eenzijdige dakkapel nok

5 meter

Tussen 7.600 & 9.900 euro

Tweezijdige dakkapel nok

5 meter

Tussen 13.500 & 17.750 euro

Plat dak

25 vierkante meter

Tussen 24.900 & 29.900 euro

In bovenstaande kosten is alles inbegrepen om het gewenste eindresultaat te kunnen behalen. Dit betekent dus niet alleen de materialen, maar ook de arbeidsuren evenals de mogelijke voorrijkosten. Let wel, door bijvoorbeeld een beroep te doen op de diensten van een bedrijf uit de buurt is het mogelijk dat de uiteindelijke kostprijs voor jouw dakkapel nok enigszins kan worden beperkt. Dit geldt ook voor wanneer je bepaalde werkzaamheden voor eigen rekening zou nemen. Dit is bij een dakkapel nok evenwel alles behalve voor de hand liggend.

Hoe verloopt de realisatie van een dakkapel nok precies?

Op het ogenblik dat je een dakkapel nok wenst te realiseren moet je er rekening mee houden dat de nok van het dak ofwel moet worden verschoven ofwel moet worden verhoogd. Op deze manier wordt er heel wat extra beschikbare ruimte in de woning gecreëerd. Je moet er wel rekening mee houden dat een dakkapel nok realiseren een behoorlijke verbouwing met zich meebrengt. De constructie van het dak wordt dan ook veel meer aangepast dan in het geval je gewoon een standaard dakkapel zou plaatsen. Een nok dakkapel mag omwille van deze reden uitsluitend worden voorzien op het ogenblik dat er daarvoor een omgevingsvergunning werd verstrekt. We maken op vlak van een dakkapel nok een onderscheid tussen twee opties:

  1. Een eenzijdige dakkapel nok;
  2. Een tweezijdige dakkapel nok;

Wanneer er sprake is van een éénzijdige dakkapel nok wordt er voor gekozen om het dakvlak aan één zijde te verlengen. Op deze manier ontstaat er een extra ruimte aan de andere zijde van het dak. Hoe verder de nok wordt verlegd, des te meer ruimte er extra onder de nok ontstaat. Een tweede mogelijkheid is dus om te kiezen voor een tweezijdige dakkapel nok. In dit geval wordt de volledige constructie van het dak als het ware omhoog getild. Omwille van deze reden wordt er vaak naar een dergelijke optie verwezen als zijnde een ‘dakopbouw’.

Een belangrijke meerwaarde voor je woning

Door te kiezen voor een dakkapel nok wordt er voor gezorgd dat je huis zoveel mogelijk extra beloopbare oppervlakte krijgt toegekend. Dit gebeurt bovendien ook nog eens op een manier die visueel uitermate aantrekkelijk is, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Omwille van deze reden kan er gerust worden gesteld dat een dakkapel nok kan worden aanzien als een belangrijke meerwaarde voor je woning. Hou er bovendien rekening mee dat ook de taxateur deze mening zal toegedaan zijn. Ben je dus van plan om je huis op een zeker ogenblik in de toekomst te verkopen? In dat geval zal je merken dat je dakkapel nok verantwoordelijk zal zijn voor een extra mooie financiële meerwaarde!

Hoe besparen op de kosten van een dakkapel nok?

Op het ogenblik dat je een grote oppervlakte op je dak beschikbaar hebt is het mogelijks bijzonder interessant om een dakkapel nok te laten realiseren. Dit niet in het minst omdat bovenstaande duidelijk heeft gemaakt dat er ook een aantrekkelijke financiële meerwaarde voor je huis door wordt gecreëerd. Dit alles neemt evenwel niet weg dat de realisatie van een dakkapel nok op zich ook gepaard gaat met een stevig prijskaartje. Door rekening te houden met de hieronder aangegeven bespaartips is het evenwel mogelijk om deze prijs te drukken.

  • Doe een beroep op een regionaal bedrijf

Welk dakkapel bedrijf je uiteindelijk ook onder de arm zal nemen, ze zullen altijd bepaalde voorrijkosten in rekening brengen om de afstand tussen hun bedrijf en jouw thuisadres te overbruggen. Deze voorrijkosten kan je het beste beperken door te kiezen voor een bedrijf uit de buurt. Op deze manier steun je bovendien ook nog eens de lokale economie. Zo sla je twee vliegen in één klap!

  • Neem de afwerking van je dakkapel voor je eigen rekening

De constructie voor een dakkapel nok zelf realiseren is haast onmogelijk. Dat geldt echter niet voor de afwerking van je dakkapel. Wil je graag aan de binnenzijde wat extra isolatie aanbrengen, moet de binnenkant geschilderd worden of zijn er andere vormen van afwerking die moeten gebeuren? Probeer dan zoveel mogelijk zelf te doen. Op deze manier zal je al snel kunnen vaststellen dat de kostprijs van je dakkapel nok aardig naar omlaag getrokken kan worden. Let wel, op het ogenblik dat je twijfelt is het uiteraard nog altijd beter om een vakman onder de arm te nemen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.