Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Voor wat je dakkapel constructie betreft is het altijd belangrijk om er bij stil te blijven staan dat je op dit vlak over heel wat uiteenlopende mogelijkheden beschikt. In eerste instantie wordt er bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen een prefab en een maatwerk constructie, maar wist je dat de constructie ook kan bestaan uit verschillende materialen? De populairste op dit vlak zijn kunststof (vanwege haar lichte eigenschappen) en hout (vanwege haar warme uitstraling en prima draagkracht). Vooraleer je een dakkapel gaat kopen is het in ieder geval de moeite waard om je even te verdiepen in de verschillende soorten dakkapel constructies die er bestaan. Dat is precies de informatie die we je op deze pagina geven!

Prefab en maatwerk dakkapel constructies

Voor wat je dakkapel constructie betreft zal je in eerste instantie een keuze moeten maken tussen een prefab uitvoering en een maatwerk exemplaar. Kies je voor een prefab versie? Dan heb je als voordeel dat deze een stuk voordeliger is in vergelijking met maatwerk exemplaren. Daar tegenover staat echter dat je alleen bij een maatwerk uitvoering kan rekenen op de meest uitgebreide en specifieke afwerkingsmogelijkheden. Voor welke van deze twee verschillende soorten dakkapel constructies je uiteindelijk zal kiezen is dus lang niet alleen afhankelijk van je beschikbare budget, maar ook van de exacte eisen waarover je beschikt.

Wat met het materiaal van je dakkapel constructie?

Naast bovenstaande zal je bij het uitkiezen van je dakkapel constructie ook rekening willen houden met de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. We maken op dit vlak in de praktijk vooral een onderscheid tussen enerzijds kunststof en anderzijds hout. Kies je er voor om een prefab dakkapel te plaatsen? In dat geval wordt er doorgaans altijd voor gekozen om de constructie met behulp van kunststof te vervaardigen. Dit geldt niet voor een maatwerk exemplaar. Dan gaat de voorkeur van de meeste mensen namelijk uit naar een houten constructie. In de basis zal deze bij een maatwerk dakkapel dus opvallend genoeg vaak voordeliger zijn. Het is echter vooral de complexiteit van de constructie evenals de omvang er van die het kostenplaatje aanzienlijk de hoogte in kan stuwen.

Waarom is de keuze van de dakkapel constructie zo belangrijk?

Het gebeurt in de praktijk bijzonder vaak dat mensen die een dakkapel willen laten bouwen vooral hun aandacht besteden aan de afwerking. Natuurlijk is de afwerking van je dakkapel belangrijk, niet in het minst omdat ze bepalend is voor de uitstraling waarover ze komt te beschikken, maar toch mag ook het belang van de constructie zeker niet weten onderschat. Het is namelijk de constructie die er voor moet zorgen dat de volledige dakkapel kan worden gedragen. Zijn er problemen aan je dakkapel constructie waardoor je dakkapel onstabiel wordt? Dan is dit een zeer groot probleem welke ook absoluut niet ongevaarlijk is.

 

De dakkapel constructie waarover je beschikt is dus voor een groot deel verantwoordelijk voor de stabiliteit waar je op kan rekenen, maar er is meer. De keuze voor de dakkapel constructie en de precieze manier waarop ze wordt gerealiseerd zijn immers ook van cruciaal belang voor de volgende aspecten:

 

  1. De isolatiewaarde waar je dakkapel over beschikt;
  2. De mate waarin ze bescherming biedt tegen bijvoorbeeld lekkages;
  3. Het voorkomen van bijvoorbeeld klemmende ramen;

 

Een dakkapel constructie die niet perfect is geplaatst zal er in eerste instantie voor zorgen dat er water tot in de ruimte van de dakkapel weet door te dringen. Dat is op zich natuurlijk reeds erg vervelend. Er is echter meer. Omdat er sprake is van een bepaald lek is de kans namelijk ook zeer groot dat de dakkapel de warme lucht niet weet vast te houden. Hierdoor ontstaat er een zeer aanzienlijk warmteverlies waardoor ook de isolerende eigenschappen bezwaarlijk gunstig genoemd kunnen worden.

 

Dat de plaatsing van je dakkapel constructie perfect dient te worden gedaan en dus bij voorkeur moet gebeuren door een echte expert blijkt ook uit het feit dat je anders al snel geconfronteerd wordt met een aantal extra vervelende zaken. Zo komt het vaak voor dat de ramen in een dakkapel gaan klemmen omdat de constructie niet goed aansluit of niet voldoende kwalitatief is afgewerkt. Het hoeft niet gezegd dat dit meteen het comfort evenals de meerwaarde van je dakkapel al snel teniet doet.

Hoeveel kost een dakkapel constructie?

In principe is het uitsluitend mogelijk om de kostprijs van de dakkapel constructie individueel aan te geven op het ogenblik dat het gaat om een maatwerk exemplaar. Dit komt omdat bij bijvoorbeeld een prefab uitvoering er niet alleen sprake is van de kost van de achterliggende constructie van de dakkapel, maar ook van de binnen- en eventueel zelfs ook buitenafwerking. Het spreekt voor zich dat het hierdoor niet mogelijk is om te ontleden hoeveel de dragende constructie van de dakkapel je precies zal kosten. Bij een maatwerk exemplaar is dat eenvoudiger omdat dan de verschillende onderdelen van je dakkapel individueel in de offerte worden opgenomen. Zelfs is dan de prijs van de constructie overigens nog steeds sterk afhankelijk van het feit of ze bijvoorbeeld uit kunststof of uit hout is vervaardigd.

Hoe besparen op de kostprijs van je dakkapel constructie?

Het spreekt voor zich dat je voor wat de realisatie van je dakkapel betreft altijd zal willen kunnen rekenen op zo beperkt mogelijke kosten. De constructie waar je dakkapel over beschikt is er op dat vlak één waar je speciale aandacht aan zal willen besteden. Wil je er zeker van zijn dat je kan genieten van een zo voordelig mogelijke dakkapel constructie die toch ook over een optimale kwaliteit beschikt? Hou dan beslist rekening met deze bespaartips:

 

  1. Kies voor een houten dakkapel constructie, ze is voordeliger dan een kunststof variant.
  2. Kies voor een dakkapel met een beperkte omvang. Hierdoor zal je kunnen vaststellen dat ook de omvang van de constructie relatief klein kan worden gehouden en dat uit zich dan weer in lagere kosten.
  3. Kies er bij voorkeur voor om een bedrijf uit de buurt onder de arm te nemen. Op deze manier kan je alvast de (extra) voorrijkosten zo beperkt mogelijk houden.

 

Tot slot nog een laatste tip, vooraleer een bepaalde dakkapel constructie aan aan te schaffen is het ook altijd een goed idee om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven. Door deze offertes vervolgens tegenover elkaar te vergelijken kan je altijd rekenen op de best mogelijke prijs.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.