Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 16 jan 2024

Kosten dakopbouwBen je op zoek naar een mogelijkheid om de bewoonbare oppervlakte van je huis te verhogen? Wil je daarvoor niet in de breedte, maar wel in de hoogte uitbreiden? In dat geval zou je er voor kunnen kiezen om een dakopbouw te realiseren. Zo kan een compleet nieuw verdiep worden gerealiseerd waardoor je zomaar onder meer die extra slaapkamer of een thuisbureau kan realiseren. Wil jij ook graag een dakopbouw kunnen realiseren, maar zou je eerst graag een beetje een zicht willen hebben op de kosten die hiervoor in rekening kunnen worden gebracht? Dat is perfect mogelijk door het raadplegen van de informatie met betrekking tot het realiseren van een dakopbouw die speciaal voor jou werd verzameld op deze pagina!

*Tip:

  • Direct weten wat de exacte kosten zijn? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakkapelspecialisten.

Hoeveel kost een dakopbouw?

Mensen die op zoek zijn naar een zeer voordelige manier om aan hun woning een extra, leefbare kamer toe te voegen zullen in eerste instantie niet kijken naar een dakopbouw, maar wel naar een zogenaamde dakkapel. Er heerst toch een structureel verschil tussen beide uitbouw mogelijkheden. In het geval van een dakopbouw wordt er namelijk als het ware een volledige, extra verdieping gecreëerd. Dit zorgt er voor dat je statistisch gezien altijd over een grotere, extra ruimte beschikt in vergelijking met een vrij eenvoudige dakkapel.

De toch niet onaanzienlijke werkzaamheden die gepaard gaan met het realiseren van een dakopbouw zorgen er helaas wel voor dat deze in vergelijking met een dakkapel behoorlijk wat duurder kunnen uitvallen. Om er zeker van te zijn dat je bij de realisatie van een dakopbouw geen sprong in het diepe waagt hebben we alvast even enkele kosten op een rijtje gezet.

Afmetingen dakopbouw Gemiddelde kostprijs
1 x 2 Gemiddeld zo’n 2.600 euro per vierkante meter
1 x 3 Gemiddeld zo’n 2.200 euro per vierkante meter
1 x 4 Gemiddeld zo’n 1.900 euro per vierkante meter
1 x 5 Gemiddeld zo’n 1.700 euro per vierkante meter

Tot 30% besparen op de kosten van jouw dakopbouw? Het kan!

Zoals je reeds hebt kunnen lezen kan het realiseren van een dakopbouw gepaard gaan met een behoorlijk stevig kostenplaatje. Het is dan ook voor veel mensen vooral noodzakelijk om een bepaalde besparing op deze kostprijs te kunnen realiseren. Dit kan zeer eenvoudig gebeuren door een objectieve vergelijking uit te voeren tussen offertes die worden uitgereikt door verschillende bedrijven. Het opvragen en vergelijken van deze offertes kan in de praktijk al snel zorgen voor een besparing die kan oplopen tot een slordige 30 procent. Op deze manier wordt het realiseren van een dakopbouw voor jou meteen op financieel vlak behoorlijk wat interessanter.

De prijsopbouw van een dakopbouw

Wanneer we de prijsopbouw van een dakopbouw van naderbij gaan bekijken kunnen we vaststellen dat deze er eigenlijk vrij transparant uitziet. De aankoopprijs voor het materiaal neemt zo’n 50 procent van de totale kostprijs in beslag. 45 procent van de kosten is dan weer vereist voor het daadwerkelijk bouwen van de dakopbouw terwijl de resterende 5 procent opgaat in de voorrijkosten. Door jouw eigen inbreng is het uiteraard altijd mogelijk om de prijsopbouw enigszins aan te passen.

Keuzes die de kostprijs van een dakopbouw kunnen beïnvloeden

Indien je een dakopbouw wenst te realiseren bij je huis is het niet meer dan normaal dat je eerst even een duidelijk beeld zal willen hebben van de diverse opties die er bestaan evenals van de kosten die daaraan verbonden zijn. Verschillende keuzes die door jou worden gemaakt kunnen dan ook het globale prijskaartje van je dakopbouw aanzienlijk beïnvloeden. Wil je graag te weten komen welke keuzes dit zijn? Lees dan snel verder!

Keuze 1: Het soort dakopbouw

De eerste keuze die je moet maken met betrekking tot je dakopbouw heeft te maken met de constructie waar gebruik van wordt gemaakt. Je kan er op dit vlak voor kiezen om een volledige maatwerk constructie te realiseren, maar deze is vrij duur. Wil je de realisatieprijs voor jouw dakopbouw toch enigszins beperken zonder dat je moet inboeten op vlak van kwaliteit? Zijn die specifieke, persoonlijke verwachtingen bovendien geen echte must? In dat geval is het altijd het interessantst om te kiezen voor een prefab dakopbouw. Deze is gemiddeld zo’n kleine 1.000 euro goedkoper vergeleken met een maatwerk oplossing.

Keuze 2: Het type dak van je dakopbouw

Net als bij een dakkapel het geval is geldt ook voor een dakopbouw dat er een keuze kan worden gemaakt tussen een plat en een schuin dak. Een plat dak is altijd financieel het interessantst omdat ze standaard reeds is inbegrepen in de offerte die je hebt ontvangen. Wil je de prijs van je dakopbouw met andere woorden zo laag mogelijk houden? Kies dan zeker en vast voor een plat dak.

Keuze 3: Vergunning

De derde keuze is eigenlijk niet meteen een keuze, maar eerder een verplichting waar je over beschikt op het ogenblik dat je een dakopbouw wenst te realiseren. In vergelijking met een dakkapel is er voor een dakopbouw namelijk doorgaans altijd een vergunning vereist. Het is belangrijk om deze vergunning op correcte wijze aan te vragen om tijdens de bouw niet met vervelende problemen geconfronteerd te worden. Let op, voor het aanvragen van een omgevingsvergunning moet rekening worden gehouden met een gemiddelde prijs die is gelegen rond de 400 euro.

Interessante bespaartips

Doorheen deze pagina is reeds duidelijk geworden dat je lang niet altijd een zeer hoog prijskaartje hoeft te vrezen voor wat jouw dakopbouw betreft. Door rekening te houden met de onderstaande bespaartips is het zelfs mogelijk om de verschuldigde kostprijs zomaar even nog meer te drukken.

  • Kies voor een bedrijf uit jouw eigen omgeving

De voorrijkosten die bij het realiseren van een dakopbouw worden aangerekend worden vaak onderschat. Uiteindelijk maken ze nochtans een slordige 5 procent uit van de totale kostprijs. Wil je deze kosten, die overigens zijn gelegen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer aanzienlijk beperken? In dat geval is het altijd de moeite waard om te kiezen voor een bedrijf die in jouw directe omgeving is gevestigd.

  • Kwantumkorting voor een dakopbouw

De kans bestaat zomaar dat jij niet de enige persoon bent uit je eigen omgeving die er aan denkt om een dakopbouw te realiseren. Is dat het geval? Waarom zou je er dan niet aan denken om de handen in elkaar te slaan en de dakopbouw samen uit te besteden aan één en hetzelfde bedrijf? Door deze manier van werken is het namelijk zomaar mogelijk om een kwantumkorting te verkrijgen die kan oplopen tot een zeer aantrekkelijke 10 procent op de totale kostprijs.

  • Kies voor een prefab oplossing

In principe beschik je als eigenaar van een woning over de mogelijkheid om een dakopbouw zo duur te maken als je zelf wil. Dit komt omdat je er buiten een maatwerk oplossing ook altijd voor kan kiezen om een prefab constructie te gaan gebruiken. Je moet dan wel grotendeels inboeten op vlak van persoonlijke voorkeur, maar daar staat tegenover dat je een aanzienlijke kostenbesparing zal weten te realiseren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

maart 27, 2023

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

maart 19, 2023

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit