Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Vooraleer je er voor kiest om over te gaan tot het realiseren van een dakkapel bij je woning is het altijd van belang om goed te kijken naar het dak en de vormgeving waarover ze beschikt. In bepaalde gevallen zal je dan kunnen vaststellen dat er sprake is van een zogenaamde ‘overstek’. Het lijkt er dan op het eerste zicht op dat het dak iets te groot is gebouwd, maar in de praktijk is er wel degelijk een goede reden aan te halen waarom er soms sprake is van zo’n overstek. Welke redenen dat nu precies zijn en waar je dan exact rekening mee moet houden bij de realisatie van je dakkapel kom je allemaal te weten op deze pagina.

Wat is de esthetische waarde van een overstek?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de esthetische waarde welke door middel van een overstek wordt gerealiseerd. Veel mensen kiezen tegenwoordig namelijk heel doelbewust voor een dergelijke overstek omdat het als resultaat heeft dat de woning er minder kaal uit komt te zien. Door het realiseren van een geschikte overstek zal je kunnen vaststellen dat de woning over aanzienlijk meer uitstraling komt te beschikken. Bovendien zal ook de waarde van de woning sterk stijgen. De esthetische voordelen van een overstek zijn in de basis reeds aantrekkelijk te noemen, maar het kan altijd nog beter.

 

Een overstek kan een nog grotere meerwaarde betekenen voor je woning op het ogenblik dat je er voor kiest om deze nog meer af te werken. Zo zou je er onder meer voor kunnen kiezen om een bijpassende draagstructuur te voorzien, daarnaast zou je ook aan de onderkant mooie, sfeervolle verlichting kunnen voorzien. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat er een knus overdekt plaatsje wordt gecreëerd welke je bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken als terrasje.

De functionele waarde van een overstek

In eerste instantie moet er dus vooral worden vastgesteld dat een overstek bij een dak over een mooie, visuele meerwaarde beschikt, maar er is meer. Het is namelijk zo dat je ook absoluut de functionele waarde van een overstek niet over het hoofd mag zien. Het extra stukje dak waarover je komt te beschikken zorgt er immers voor dat er een passende bescherming kan worden geboden tegen allerhande weersomstandigheden.

 

Tijdens de zomer zorgt ze bijvoorbeeld voor een verkoelende schaduw en is het voor de zon niet mogelijk om langs de ramen onder het dak naar binnen te dringen. Op deze manier blijft de temperatuur in de dakkapel of onder het dak altijd vrij aangenaam. Aan de andere kant heeft de laagstaande zon in de winter bovendien wel nog gewoon de mogelijkheid om haar warme gloed het raam te laten vallen. Zo hoef je net even wat minder vaak de verwarming op een hoger standje te zetten.

 

Een ander voordeel van een overstek is dat ze een zekere bescherming biedt ten opzichte van de weerinvloeden. Regen kan hierdoor met name niet meer zo eenvoudig tegen de gevel aan druppelen waardoor deze kan genieten van een langdurige bescherming. Ook de dakgoot staat verder van de gevel verwijderd. Mocht er zich op een zeker ogenblik een lek voordoen, dan zal deze een heel wat minder grote impact hebben dan wanneer er geen sprake zou zijn van een overstek. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ondanks het feit dat een overstek er best mooi uitziet beschikt ze zeker en vast ook over een functionele (meer)waarde.

Een overstek bij zowel platte als hellende daken

Er doen nog steeds heel wat verschillende geruchten de ronde wanneer het aankomt op het realiseren van een overstek. Zo wordt er vaak gedacht dat deze uitsluitend mogelijk is bij een plat dak, maar ook bij hellende daken kan ze zonder probleem worden geïmplementeerd. Bij platte daken gaat het vooral om een perfecte horizontale dakoversteek. Dit betekent dat ze zich kenmerkt door een geheel eigen draagstructuur welke is verankerd aan de muren evenals het dak. In deze situatie zal de overstek in het bijzonder dienen voor het afvoeren van het regenwater evenals het beschermen van de gevel die zich onder het dak bevindt.

 

In het geval van hellende daken kan je niet alleen kiezen voor een horizontale, maar ook voor een hellende overstek. In dit laatste geval wordt er eigenlijk gewoon voor gekozen om een soort van verlengde van het bestaande dak te realiseren. Dit betekent dat er geen aparte draagstructuur dient te worden voorzien. Een schuine dakoverstek dient vervolgens ook uitsluitend voor het beschermen van de gevel die zich onder het dak bevindt. Hoe dan ook, of je nu over een plat of een hellend dak beschikt, in beide gevallen is het zonder probleem mogelijk om er voor te kiezen om een overstek te realiseren.

Genieten van een zonwering bij je dakkapel?

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om een soort van zonwering te voorzien voor hun dakkapel. Indien ook jij met dit idee speelt kan het altijd interessant zijn om er voor te kiezen om een extra brede overstek te laten voorzien. Dit is interessant omdat op deze manier de zonwering pas echt perfect kan worden geïmplementeerd. Bij het realiseren van een extra brede overstek wordt er gebruik gemaakt van een uitbreiding van ongeveer 100mm aan de zijkanten evenals ongeveer 200mm in de diepte aan de voorzijde.

Hoeveel kost het realiseren van een overstek?

Nu je weet welke precieze voordelen er verbonden zijn aan het realiseren van een overstek bij je dak of dakkapel is het tijd geworden om even verder te kijken, meer bepaald naar de kosten die er aan verbonden zijn. Dit is uiteraard afhankelijk van de eventuele werkzaamheden die je zelf kan uitvoeren. In de basis is het realiseren van een overstek eigenlijk helemaal niet zo moeilijk waardoor handige doe-het-zelvers zelf de handen uit de mouwen kunnen steken. Kies je er toch voor om de volledige realisatie en afwerking van je overstek uit te besteden aan een vakman? In dat geval kan je doorgaans rekening houden met een kostenplaatje welke is gelegen tussen de 1.100 & 3.500 euro. Ben je van mening dat je het best een extra brede overstek zou plaatsen? In dat geval kunnen de kosten al snel oplopen tot een 5.000 euro.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit