Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Veel mensen zijn tegenwoordig grote fan van een landelijke uitstraling. Men wil deze uitstraling bij voorkeur zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de woning realiseren. Wanneer ook jij hier wel voor te vinden bent spreekt het voor zich dat je bij het plaatsen van een dakkapel eveneens zal willen kijken in de richting van een landelijke stijl. Een landelijke dakkapel plaatsen hoeft absoluut geen lastig karwei te zijn en ook de afwerkingsmogelijkheden zijn voor de hand liggend. Wil jij ook graag een prefab of misschien zelfs een maatwerk landelijke dakkapel toevoegen aan jouw huis? In dat geval voorzien we je alvast graag van de nodige informatie op deze pagina!

Waar rekening mee houden bij realisatie van een landelijke dakkapel?

Een landelijke dakkapel is een dakkapel welke zich kenmerkt door een authentieke uitstraling. Deze ligt dan ook veelal in lijn met de uitstraling waar iets oudere woningen eveneens over beschikken. Landelijke dakkapellen kenmerken zich in de praktijk bovendien door een mix van natuurlijke materialen en authentieke details. Op deze manier ontstaat een gezellig ogend geheel welke bovendien ook nog eens over een tijdloos karakter beschikt. Is het voor jou nog niet meteen helemaal duidelijk wat nu precies de typische eigenschappen zijn van een landelijke dakkapel? Wij hebben de belangrijkste alvast voor jou op een rijtje gezet:

 

  • Een authentieke uitstraling die tegelijkertijd ook tijdloos is;
  • Ouderwetse details zoals bijvoorbeeld een deurbeslag maken het geheel helemaal af;
  • Er kan zowel gebruik worden gemaakt van hout als van houtlook materialen;
  • Er kunnen mogelijks roedes voor de ramen worden geplaatst;

 

Het spreekt voor zich dat je er voor de realisatie van jouw landelijke dakkapel absoluut niet voor hoeft te kiezen om alle bovenstaande kenmerken toe te gaan passen, maar een combinatie van enkele factoren zou wel wenselijk zijn. Op deze manier ontstaat een fantastisch eindresultaat welke ongetwijfeld jouw verwachtingen voor een landelijke dakkapel zal weten in te lossen. Let wel, hoe meer authentieke details je wil gaan toepassen, des te hoger ook het uiteindelijke kostenplaatje van je landelijke dakkapel kan komen te liggen.

Hoeveel kost een landelijke dakkapel realiseren?

Nu je weet aan welke ‘eisen’ een landelijke dakkapel eigenlijk dient te voldoen is het van belang om even te kijken in de richting van de kostprijs die er voor in rekening wordt gebracht. Wat dit betreft is het natuurlijk erg lastig om een concreet prijskaartje aan te geven. Dit is het gevolg van het feit dat de kostprijs van een landelijke dakkapel sterk kan worden beïnvloed door de meest uiteenlopende factoren, namelijk:

 

  1. De afmetingen van je landelijke dakkapel;
  2. Het feit of er gebruik wordt gemaakt van een maatwerk of prefab constructie;
  3. De keuze tussen een plat en een hellend dak;
  4. De opties die er eventueel aan aangebracht dienen te worden;

 

Bovendien is er uiteraard ook nog de keuze van het materiaal waaruit je landelijke dakkapel wordt vervaardigd. Op dit vlak heb je namelijk de mogelijkheid om ze te realiseren uit hout en houtlook. Voor mensen die willen besparen op de kostprijs van hun landelijke dakkapel kan vooral deze laatste optie een zeer interessante zijn. We maken het prijsverschil tussen een landelijke dakkapel van hout en houtlook duidelijk middels de onderstaande prijstabel.

 

Type landelijke dakkapel Gemiddelde kostprijs
Landelijke dakkapel van hout Vanaf een bedrag van 3.350 euro
Landelijke dakkapel van houtlook Vanaf een bedrag van 2.975 euro

 

Bovenstaande kosten zijn steeds van toepassing voor een prefab dakkapel waarbij er sprake is van een standaard afwerking. Wil je geen genoegen met een standaard dakkapel uitvoering en ben je vooral te vinden voor een maatwerk exemplaar? In dat geval liggen de kosten uiteraard een stukje hoger. De gemiddelde meerprijs ligt in deze situatie ergens tussen de 1.250 & 1.500 euro incl. BTW. Let op, ook de afmetingen van je dakkapel hebben hier uiteraard een niet onbelangrijke invloed op.

Landelijke dakkapel uit hout of houtlook realiseren?

Een vraag die veel mensen zich stellen die er aan denken om een landelijke dakkapel te realiseren is of ze voor een dergelijke constructie nu beter gebruik kunnen maken van echt hout of van een houtlook materiaal. Op vlak van uitstraling is er in principe bijna geen verschil meer tussen deze beide mogelijkheden. Wel is het van belang om er rekening mee te houden dat gewoon hout een zeker onderhoud vereist terwijl dat niet geldt voor houtlook materialen. Deze laatste kan je dan ook perfect in optimale staat houden zonder dat je er ofwel veel tijd ofwel heel wat geld voor dient te voorzien.

 

Eveneens een punt waar je rekening mee moet houden voor wat het uitkiezen van het materiaal voor je landelijke dakkapel betreft is terug te vinden in de kostprijs die moet worden betaald. Geef je de voorkeur aan een landelijke dakkapel welke is gemaakt van hout? Dan zal je minder hoge kosten moeten betalen dan wanneer je kiest voor een materiaal met houtlook afwerking. In het bijzonder wanneer je jouw landelijke dakkapel graag wil realiseren met een relatief beperkt budget is dit absoluut een punt om rekening mee te houden.

Welke dakconstructie voorzien bij je landelijke dakkapel?

Rest je nog een extra belangrijke keuze te maken. Bij elk type van dakkapel welke gerealiseerd dient te worden spreekt het namelijk voor zich dat je ook stil moet blijven staan bij het soort dakconstructie waar gebruik van wordt gemaakt. Specifiek voor een landelijke dakkapel geldt doorgaans dat er voor wordt gekozen om deze te voorzien van een hellende dakconstructie. Dit heeft alles te maken met het feit dat er alleen op deze manier een echt authentieke uitstraling kan worden gecreëerd die veel mensen erg belangrijk vinden bij hun landelijke dakkapel.

 

Je landelijke dakkapel voorzien van een hellend dak zorgt er aldus voor dat je kan genieten van een werkelijk optimale uitstraling, maar daar staat wel tegenover dat er hogere kosten aan verbonden zijn. In principe ligt de meerprijs voor een hellend dak al snel tussen de 1.250 & 1.500 euro. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat er voor een hellend dak bij je dakkapel een bouwvergunning dient te worden aangevraagd. Ook dit brengt uiteraard nog eens de nodige extra kosten met zich mee (gemiddeld zo’n 600 à 650 euro).

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit