Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

De mogelijkheden met betrekking tot het realiseren van een dakkapel bij een woning zijn altijd afhankelijk van verschillende factoren. Er moet bijvoorbeeld in het bijzonder rekening worden gehouden met het al dan niet aanwezig zijn van een lage zolder. Is dat het geval, dan lijkt een nokverhogende dakkapel de enige optie te zijn. Dat vormt op zich geen probleem, ware het niet dat er hiervoor vrij ingrijpende werkzaamheden zijn vereist. Bovendien is het ook nog eens zo dat de kosten hiervoor al snel hoger zullen uitvallen dan je wellicht in eerste instantie had verwacht. Ben jij eigenaar van een huis met een lage zolder en wil je toch graag kunnen genieten van de vele interessante voordelen die een dakkapel met zich meebrengt? Lees er dan snel alles over op deze pagina!

Wanneer is er sprake van een lage zolder?

We hebben het over een lage zolder op het ogenblik dat de onderkant van de nokbalk niet hoger uitkomt dan 1,9 meter. In het merendeel van de gevallen is er bij een lage zolder eveneens sprake van een flauw dak. De hellingshoek zal in dit geval dan ook rond de 30 graden bedragen. Er is in deze situatie vaak sprake van enigszins oudere woningen waarbij de dakconstructie bestaat uit twee of drie gordingen aan beide zijden. Daarnaast loopt de zogenaamde spant ook steeds van voor naar achter. Een dakkapel op zo’n laag flauw dak lijkt in eerste instantie geen optie te zijn, maar dat is ze wel degelijk. Dien je er in dit geval echter voor te kiezen om een normale platdak dakkapel in de nok te plaatsen of kies je beter voor een nokverhogende dakkapel? Het antwoord op deze vraag ontdek je op deze pagina.

Wat is het verschil tussen beide type dakkapellen bij een lage zolder?

Zoals reeds aangegeven is het mogelijk om er voor te kiezen om een standaard dakkapel in de nok te plaatsen. Toch vinden veel mensen dit niet echt mooi overkomen. Daar tegenover staat wel dat dit de meest voordelige optie is. Een nokverhogende dakkapel is visueel aantrekkelijker, maar je moet er wel rekening mee houden dat je zomaar met 70 procent aan extra kosten kan worden geconfronteerd. In de praktijk betekent dit dan ook al snel een paar duizenden euro’s. Hou er bovendien eveneens rekening mee dat een dakkapel in de nok plaatsen niet zomaar mogelijk is. Je dient hiervoor namelijk een vergunning aan te vragen.

 

Bovenstaande betekent dus concreet dat je niet alleen bij een nokverhogende dakkapel, maar ook bij een dakkapel in de nok een vergunning moet aanvragen. Een nokverhogende dakkapel is in de praktijk wel een behoorlijk stuk duurder, maar daar komt bij dat de ruimtewinst ook heel wat aanzienlijker is. In de praktijk beschik je in ieder geval over de mogelijkheid om te kiezen tussen een verlegde nokdakkapel en een nokverhoging. De verlegde nokdakkapel is veruit de voordeligste optie en realiseert een verhoging van ofwel de voor- of de achtergevel. Kies je voor een nokverhoging? Dan worden de beide gevels verhoogd.

Over welke opties beschik je bij een lage zolder?

Inmiddels mag het reeds duidelijk zijn dat je voor de realisatie van een dakkapel bij een lage zolder over meerdere opties beschikt. In principe zijn er drie concrete mogelijkheden voor handen waar je gebruik van kan maken. We hebben deze opties even één voor één op een rijtje gezet:

 

  1. Het verleggen van de nok

Een standaard dakkapel realiseren is niet mogelijk vanaf het ogenblik dat de nokhoogte van het binnenwerk minder dan 1,8 meter bedraagt. In dat geval is het mogelijk om een verlegde nokdakkapel te voorzien of een dakkapel welke de voor- en achtergevel verhoogt. Dit betekent concreet dat de nok die op dat ogenblik reeds bestaat wordt verlegd naar voor of achter. Dat is echter niet alles, want op hetzelfde ogenblik wordt ze verhoogd. Hou er rekening mee dat dit veruit de duurste optie is. In vergelijking met een gewone dakkapel kan de kostprijs dan ook dubbel zo hoog uitvallen.

 

  1. Het compleet verhogen van de nok

Een tweede mogelijkheid is om de twee gevels in één keer te verhogen. In dat geval dien je te kijken in de richting van een nokverhoging. Een dergelijke nokverhoging resulteert in een volledige lift van de zolderverdieping met ongeveer één à één en een halve meter. Hou er rekening mee bij de keuze van een dakkapel als deze dat deze doorgaans altijd door de vakmensen op maat op het dak worden gebouwd. Dit betekent dat een prefab uitvoering heel wat minder vaak voorkomt (eigenlijk bijna nooit).

 

  1. De dakkapel in de nok realiseren

Geef je toch eerder de voorkeur aan een platdak dakkapel? In dat geval zou je mogelijks nog kunnen overwegen om de dakkapel in de nok te plaatsen. Je dient er wel rekening mee te houden dat je hiervoor zoals aangegeven altijd een vergunning moet aanvragen. Dit heeft alles te maken met het feit dat er een regelgeving bestaat welke duidelijk stelt dat de afstand van de daknok tot de bovenkant van de dakkapel ten minste een halve meter dient te bedragen. Toch is het in de praktijk zeker en vast het proberen waard, in het bijzonder voor mensen die de kosten voor hun dakkapel zo beperkt mogelijk willen houden.

Hoeveel kost de realisatie van een dakkapel bij een lage zolder?

De hierboven aangegeven informatie maakt in zekere zin duidelijk dat je een dakkapel bij een lage zolder zo duur kan maken als je zelf wil. Verschillende eisen zullen hiervan aan de basis liggen. In het bijzonder de (hoeveelheid aan) nieuwe ruimtes die je wenst te creëren zal van doorslaggevend belang zijn. Hou er wel rekening mee dat, indien er een vergunning voor je dakkapel bij lage zolder moet worden aangevraagd, hier ook weer extra kosten aan verbonden zijn. In totaliteit kan de meerprijs zo oplopen tot 600 à 650 euro.

 

Dit gezegd zijnde kan er een behoorlijk prijsverschil bestaan tussen de diverse opties voor je dakkapel bij een lage zolder. Neem nu bijvoorbeeld de situatie waarin je kiest voor een nokverhoging van 5 meter. Hiervoor zal je al snel rekening moeten houden met een prijskaartje van ongeveer 15.000 euro. Geef je de voorkeur aan twee platdak dakkapellen die over dezelfde breedte beschikken? Dan kan je rekenen op zo’n 12.000 euro aan kosten.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit