Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Eén van de vaakst gehoorde problemen bij een dakkapel is dat ze niet (volledig) waterdicht is. De waterdichtheid van een dakkapel wordt steeds bepaald door twee verschillende factoren. In eerste instantie is er de dakbedekking waarmee ze is afgewerkt. Daarnaast dient er ook te worden gekeken naar het lood welke zich aan de zij- en onderkanten van de dakkapel bevindt. Het is altijd bijzonder belangrijk om er rekening mee te houden dat je dakkapel zo optimaal mogelijk waterdicht moet worden gemaakt. Dit niet in het minst omdat op deze manier wordt voorkomen dat doordringend vocht of water in je dakkapel voor schade kan zorgen. Wil jij ook graag te weten komen hoe je jouw dakkapel waterdicht kan maken? Lees dan snel verder, want dat wordt meteen duidelijk gemaakt door middel van de onderstaande informatie.

Dakkapel waterdicht maken met kwalitatieve dakbedekking

In eerste instantie spreekt het voor zich dat de dakbedekking waarmee het dak van je dakkapel wordt afgewerkt een niet onbelangrijke invloed zal hebben op de waterdichtheid van je dakkapel. Heb je er voor gekozen om een dakkapel te realiseren met een plat dak? In dat geval wordt deze veelal afgewerkt met behulp van een zinken of aluminium profiel. Bovendien moet er een afvoer voor het regenwater worden voorzien. Bij een dakkapel met schuin dak is de kans op overlast door doordringend vocht in principe minder groot. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat de hellende constructie er doorgaans voor zorgt dat het hemelwater op uiterst efficiënte wijze kan worden afgevoerd.

 

Het is altijd van belang om er rekening mee te houden dat het merendeel van de lekkages bij een dakkapel vanuit het dak eigenlijk veroorzaakt worden door een gebrek aan onderhoud. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld niet voor om hun dakbedekking regelmatig te controleren en dat geldt eigenlijk ook voor de dakgoten die zijn geplaatst evenals het lood welke mogelijks deels is verstorven. Specifiek voor de afvoer geldt bijvoorbeeld dat deze verstopt kan raken door niet alleen bladeren, maar ook door tal van andere onzuiverheden. Indien je er voor kiest om deze één keer per jaar te controleren en schoon te (laten) maken kan je een lekkage of verstopping gelukkig wel doorgaans perfect voorkomen.

Hoe belangrijk is het lood bij je dakkapel?

In de inleiding van deze pagina hebben we het niet alleen gehad over de dakbedekking als mogelijke oorzaak van een lekkage bij je dakkapel, maar ook over het lood dat wordt aangebracht. Veel mensen staan er namelijk niet bij stil, maar het belang van kwalitatief en optimaal beschermend lood mag nooit worden onderschat. Ook voor dit materiaal geldt dan ook dat je er altijd goed aan doet om deze regelmatig te controleren en mogelijke problemen te laten herstellen. Wil je graag weten hoeveel je moet betalen voor nieuw lood voor het terug waterdicht maken van je dakkapel? Dat wordt duidelijk met onderstaande prijstabel!

 

Terug waterdicht maken dakkapel met lood Gemiddelde kostprijs
Lood van 20 centimeter Gemiddeld zo’n 50 euro inclusief BTW
Lood van 25 centimeter Gemiddeld zo’n 53 euro inclusief BTW
Lood van 30 centimeter Gemiddeld zo’n 63 euro inclusief BTW
Lood van 40 centimeter Gemiddeld zo’n 83 euro inclusief BTW
Lood van 50 centimeter Gemiddeld zo’n 100 euro inclusief BTW

 

Wanneer je er voor kiest om echt kwalitatief lood te gebruiken ter afwerking van je dakkapel zal je in principe altijd kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke bescherming tegen lekkage. Echter is het nog belangrijk om stil te blijven staan bij een extra aandachtspunt. Het is namelijk algemeen bekend dat bladlood nog wel eens de neiging heeft om te gaan oxideren door de invloed van regen en / of sneeuw. Op deze manier kan er een witachtige oxidatielaag worden gevormd. Het is mogelijk om dit probleem te voorkomen door gebruik te maken van een patineerolie. Deze olie kan worden besteld voor een prijskaartje van om en bij de 30 euro voor 1 liter.

De invloed van de constructie op de waterdichtheid van je dakkapel

Door rekening te houden met de hierboven aangegeven factoren zal je kunnen vaststellen dat het waterdicht maken van je dakkapel geen enkel probleem meer wordt. Toch zijn dit lang niet de enige aandachtspunten waar je bij stil moet blijven staan. Ook de constructie van de dakkapel waarvoor je hebt gekozen kan immers een niet onbelangrijke invloed uitoefenen op het risico dat je loopt om geconfronteerd te worden met vochtproblemen. Kies je er voor om een kant en klare prefab dakkapel te kopen en te laten plaatsen? In dat geval is de kans structureel een flink stuk groter dat je geconfronteerd zal worden met mogelijke vochtproblemen. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het realiseren van een maatwerk dakkapel steeds flink wat duurder is in vergelijking met de prefab alternatieven.

Dakkapel waterdicht maken, zelf doen of uitbesteden?

Het probleem bij een dakkapel waterdicht maken zit hem in eerste instantie in het feit dat er moet worden bepaald welke oorzaak nu precies aan de basis ligt van het vochtprobleem waarvan sprake is. Gaat het hierbij om verouderd lood? Dan is de oplossing eigenlijk zeer voor de hand liggend en hoeft dit absoluut geen probleem te vormen. Is er echter sprake van een kapotte dakbedekking? Of is er ergens sprake van een opening in de aansluiting tussen de dakkapel en de dakconstructie? In dat geval wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. Veel handige doe-het-zelvers gaan er vanuit dat ze een mogelijke lekkage bij hun dakkapel wel zelf kunnen oplossen, maar in de praktijk is dat doorgaans toch minder voor de hand liggend.

 

Je dient er bovendien in navolging van bovenstaande ook bij stil te blijven staan dat er door een vakman vaak gebruik wordt gemaakt van gespecialiseerde apparatuur om op te sporen waar het lek precies door wordt veroorzaakt. Dit zijn uiteraard toestellen die jij niet zomaar voor handen hebt, in tegendeel. Wil jij dus met andere woorden ook graag je dakkapel waterdicht (laten) maken? In dat geval is het steeds de moeite waard om er voor te kiezen om een beroep te doen op een echte vakman.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit