Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

In principe moet het gezegd dat elke woning geschikt is… of in ieder geval kan zijn om een dakkapel bij te plaatsen. Dat geldt niet alleen voor een gewoon huis, maar bijvoorbeeld ook voor een boerderij. Wel moet het gezegd dat er bij de realisatie van een dakkapel altijd rekening dient te worden gehouden met de stijl waar de woning over beschikt waaraan ze wordt toegevoegd. Neem nu bijvoorbeeld een boerderij. In het merendeel van de gevallen betreft het hier nog een iets ouder pand waarbij er gebruik wordt gemaakt van een traditioneel hellend dak met kleidakpannen. Het spreekt voor zich dat er hier altijd rekening mee dient te worden gehouden op het ogenblik dat je er een dakkapel aan wenst toe te voegen. Ook geïnteresseerd in het realiseren van een dakkapel boerderij? Hou dan zeker en vast rekening met de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

Hoeveel kost een dakkapel boerderij?

Omwille van het klassieke, traditionele karakter van een boerderij is het niet meer dan normaal dat mensen die eigenaar zijn van een dergelijk pand er voor kiezen om ook een traditionele dakkapel te plaatsen. Dit betekent dat er hoofdzakelijk wordt gekozen voor een dakkapel welke is opgebouwd uit hout. Betekent dit dat de volledige dakkapel ook op die manier afgewerkt dient te worden? Absoluut niet.

Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker dat mensen die eigenaar zijn van een boerderij er voor kiezen om hun dakkapel af te werken met kunststof. Dit geldt niet in het minst voor de kozijnen die ze plaatsen. Ondanks deze keuze hoeft er in principe nooit te worden ingeboet op vlak van het traditionele karakter van de dakkapel. Wil jij ook graag een dakkapel boerderij laten plaatsen, maar ben je, je niet helemaal bewust van de kosten die hiervoor aangerekend worden? In dat geval kan de onderstaande prijstabel je daar ongetwijfeld bij helpen.

Type dakkapel boerderij Gemiddelde kostprijs
Houten dakkapel boerderij (prefab) Vanaf ongeveer 3.500 euro
Houten dakkapel boerderij (maatwerk) Vanaf ongeveer 4.250 euro
Kunststof dakkapel boerderij (prefab) Vanaf ongeveer 3.900 euro
Kunststof dakkapel boerderij (maatwerk) Vanaf ongeveer 4.900 euro

Vergunning nodig voor je dakkapel of niet?

Veel mensen die eigenaar zijn van een boerderij en die een dakkapel willen realiseren stellen zich de vraag of ze daarvoor nu een vergunning dienen aan te vragen of niet. Het is wat dit betreft altijd belangrijk om rekening te houden met de bepalingen die zijn opgesteld door de gemeente of de stad waarin de boerderij is terug te vinden. Aan de hand van de opgestelde voorwaarden in de reglementering is het meteen duidelijk wanneer je nu wel en wanneer je nu geen vergunning dient aan te vragen. In principe moet je altijd aandachtig zijn voor de volgende aandachtspunten:

  1. Bevindt de dakkapel zich aan een gezamenlijke weg of niet;
  2. Overschrijden de afmetingen van de dakkapel de voorschriften;
  3. Kan er mogelijks door iemand uit de omgeving bezwaar tegen worden aangetekend;

Steeds meer mensen met een boerderij vinden het belangrijk dat ze  vergunningsvrij hun dakkapel kunnen realiseren. Voor deze doelgroep is dit ook een stuk eenvoudiger dan voor mensen die bijvoorbeeld eigenaar zijn van een rijwoning. Indien je een boerderij hebt wordt er namelijk vanuit gegaan dat de dakkapel uitkijkt op een binnenkoer. Dit betekent dat er sprake is van een privé eigendom waardoor het geen publiekelijke, openbare weg betreft. In principe hoef je in dit geval nooit een vergunning aan te vragen. Echter benadrukken we nogmaals, je moet altijd goed controleren wat de regels zijn voor jouw gemeente of stad.

Blijkt dat je toch een vergunning voor je dakkapel boerderij dient aan te vragen? Ook dan hoeft dit nog niet meteen een probleem te zijn. Wel dien je er dan rekening mee te houden dat je bepaalde extra kosten zal moeten betalen. Deze kosten kunnen afhankelijk van de situatie en de complexiteit van de dakkapel gelegen zijn tussen de 250 en 750 euro. Dit is uiteraard inclusief de begeleiding tijdens de aanvraag van de vergunning voor je dakkapel.

Welke type dakbedekking voor je dakkapel boerderij?

Een vaak gestelde vraag van mensen die eigenaar zijn van een boerderij en er een dakkapel bij willen realiseren is welk type van dakbedekking voor hun nu het meest geschikt is. Zoals reeds eerder op deze pagina aangegeven is het vooral van belang om te kijken naar de stijl waar het dak van de boerderij nu over beschikt. In het merendeel van de gevallen betreft het hier een hellend dak welke is afgewerkt met zogenaamde kleidakpannen. Geldt dat ook voor jouw boerderij? Waarom zou je er dan niet voor kiezen om deze stijl door te trekken in je dakkapel? Natuurlijk kan een dakkapel met een plat dak en een strakke afwerking zorgen voor een unieke look and feel, maar is dat echt waar je zit op te wachten? Waarschijnlijk niet.

Type dakbedekking boerderij dakkapel Gemiddelde kostprijs
Dak afgewerkt met kleidakpannen Gemiddeld zo’n 60 à 65 euro vierkante meter

Bovenstaande lijkt misschien niet de voordeligste oplossing, je zou bijvoorbeeld ook nog kunnen kiezen voor betondakpannen aan ongeveer 50 euro per vierkante meter, maar in dat geval zal je sterk moeten inboeten op vlak van levensduur en kwaliteit. Daar waar je bij kleidakpannen voor je dakkapel boerderij kan rekenen op een levensduur van zo’n 50 jaar geldt voor de betonnen variant slechts een levensduur van om en bij de 30 jaar.

Eventuele opties voor je dakkapel boerderij

Door rekening te houden met de bovenstaande punten zal je kunnen vaststellen dat het eigenlijk bijna niet meer fout kan lopen met jouw dakkapel boerderij. Wel is het zo dat er nog verschillende interessante opties bestaan waar je wellicht graag rekening mee zal willen houden. Verschillende van deze opties lijken voor de hand liggend, maar worden toch vaak over het hoofd gezien. Ben jij eveneens van plan om een dakkapel boerderij te realiseren, maar wil je er absoluut zeker van zijn dat je niets over het hoofd ziet? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om ook even rekening te houden met de hieronder aangegeven interessante en bovendien verrassend betaalbare opties.

Type optie voor dakkapel boerderij Gemiddelde kostprijs
Ventilatierooster Tussen 8 & 15 euro per decimeter
Draaikiepraam Tussen 125 & 250 euro per stuk
Insectenhor Tussen 75 & 100 euro per stuk
Realisatie van knieschotten Tussen 40 & 50 euro per stuk
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit