Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Wanneer je van plan bent om je dakkapel af te werken dien je er rekening mee te houden dat er op dit vlak verschillende mogelijkheden voor handen zijn. Bijzonder veel mensen geven de voorkeur aan een dakkapel aftimmeren. In dit geval wordt er voor het ‘afslaan’ van de binnenkant van de dakkapel voor gekozen om gebruik te maken van gipsplaat of spaanplaat. Wil jij ook jouw dakkapel aftimmeren, maar wil je in eerste instantie een duidelijk beeld hebben van de kosten waar je hierbij rekening mee dient te houden? Raadpleeg dan meteen de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

Waarom je dakkapel aftimmeren?

Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om je dakkapel te laten plaatsen moet je er rekening mee houden dat deze in principe uitsluitend aan de buitenkant is afgewerkt. Dat laat de binnenkant nog over. Het spreekt echter voor zich dat je, om optimaal te kunnen genieten van je dakkapel, er ook voor zal willen kiezen om de binnenkant af te werken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, maar vooral het aftimmeren er van lijkt zeer interessant te zijn. Dit is niet in het minst te wijten aan de verschillende extra mogelijkheden die een dakkapel aftimmeren met zich meebrengt. Het gaat hierbij onder meer om:

  • De mogelijkheid om ook meteen de nodige isolatie aan te brengen;
  • De mogelijkheid om gipsplaten aan te brengen op het plafond en aan de zijwanden;
  • De mogelijkheid om spotjes toe te voegen in de plafondafwerking voor extra sfeer;

Omdat er gebruik wordt gemaakt van gipsplaten of spaanplaten bij het aftimmeren van je dakkapel is het niet alleen mogelijk om een keuze te maken uit verschillende types van afwerking, daarnaast is het ook nog eens zo dat dit op een zeer betaalbare manier kan gebeuren. Over de kosten van een dakkapel aftimmeren gaan we het echter verder op deze pagina nog even uitgebreid hebben.

De keuze tussen gips- of spaanplaten

Of je er nu voor kiest om een prefab of een maatwerk dakkapel te laten plaatsen, in beide gevallen zal je kunnen vaststellen dat de afwerking aan de buitenkant van de dakkapel nagenoeg perfect is. Indien je er voor hebt gekozen om gebruik te maken van een afwerking van hout dient deze mogelijks nog wel geschilderd te worden, maar daar blijft het dan ook bij. Dat is net wat anders voor wat de binnenkant van de dakkapel betreft. Hiervoor geldt namelijk dat je bijvoorbeeld nog de balken en / of het isolatiemateriaal zal willen verbeteren. Dit is op uitstekende wijze mogelijk door gebruik te maken van gips- of spaanplaten. Wat is nu echter het verschil tussen de beide vormen van plaatmateriaal en welke kan je het best gebruiken?

Spaanplaten voor dakkapel aftimmeren

In eerste instantie zijn er de spaanplaten. Het betreft hier plaatmateriaal welke is gemaakt van houtvezels. Het oppervlak kenmerkt zich door een vrij stroef karakter en bovendien is ze moeilijk te verven. Dit laatste zorgt er voor dat je er bij de keuze voor spaanplaat rekening mee dient te houden dat er verschillende afwerkingslagen zijn vereist. Dit kan de uiteindelijke kostprijs voor de afwerking van je dakkapel aan de binnenkant uiteraard sterk beïnvloeden. Echter moet het gezegd dat dit grotendeels terug goed wordt gemaakt door het feit dat spaanplaten in aankoop zeer voordelig zijn. Dit maakt ze financieel net wat interessanter in vergelijking met gipsplaten voor het aftimmeren van je dakkapel.

Gipsplaten

Niet alleen spaanplaten, maar ook gipsplaten worden in de praktijk zeer vaak ingezet voor het aftimmeren van een dakkapel. Ook dit type van platen zijn vrij voordelig aankoop, maar vaak toch net wat duurder in vergelijking met spaanplaten. Daarnaast dient er rekening mee te worden gehouden dat gipsplaten niet zomaar in alle situaties kunnen worden gebruikt. Beschik je over een dakkapel die is uitgerust met een schuin dak en mede daardoor over meerdere vreemde hoeken beschikt? In dat geval is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat gipsplaat in deze situatie niet de beste keuze is. Is er sprake van een eenvoudige en rechtlijnige constructie? Dan is het toepassen van gipsplaten veelal geen probleem.

Dakkapel aftimmeren met isolatie

Bij het bouwen van een dakkapel dient er altijd rekening te worden gehouden met het isolerende karakter waar deze opbouw over beschikt. Mensen besteden tegenwoordig bijzonder veel geld aan het zo goed mogelijk isoleren van hun huis omdat ze op deze manier de energierekening aanzienlijk terug kunnen dringen. Geldt dat ook voor jou? In dat geval zal je er graag voor willen kiezen om isolatie aan te brengen tussen de dakplaat en de dakbedekking. Een mogelijks alternatief is ook om deze eventueel onder het dakbeschot aan te brengen. Deze laatste optie is in de praktijk een stuk minder populair. Dit heeft alles te maken met het feit dat er bij het hanteren van deze werkwijze condens vocht kan ontstaan aan de binnenzijde. Geeft deze mogelijkheid toch je voorkeur? Dan wordt het sterk aangeraden om gebruik te maken van een damp remmende folie.

Hoeveel kost een dakkapel aftimmeren?

De kostprijs die de volledige afwerking van een dakkapel aan de binnenkant met zich meebrengt wordt als vanzelfsprekend sterk beïnvloed door verschillende factoren. Specifiek voor wat het aftimmeren betreft dient er vooral rekening te worden gehouden met het soort plaatmateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Kies je voor spaanplaat? Dan ben je wellicht het goedkoopst uit. Bovendien is dit de aangewezen afwerkingsmethode bij dakkapellen waarbij er sprake is van een complexe constructie.

De kosten die voor een dakkapel aftimmeren worden aangerekend zijn bovendien eveneens afhankelijk van de totale oppervlakte waar de dakkapel over beschikt. Ondanks het feit dat er bij een grotere dakkapel uiteraard sprake is van een hogere eindprijs zal je kunnen vaststellen dat de prijs die per vierkante meter in rekening wordt gebracht aanzienlijk lager komt te liggen. Ondanks het feit dat het eigenlijk onmogelijk is om een precieze inschatting te kunnen maken van de kostprijs die je voor een dakkapel aftimmeren dient te betalen kunnen we stellen dat er rekening kan worden gehouden met een gemiddeld bedrag van zo’n 500 euro.

Ben je iemand die zelf een beetje handig is en zou je graag wat willen besparen op het prijskaartje van de binnenafwerking van je dakkapel? In dat geval zou je er in principe perfect voor kunnen kiezen om het plaatmateriaal zelf aan te brengen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit