Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Een dakkapel realiseren is voor veel mensen een uitstekende mogelijkheid om extra ruimte toe te voegen aan hun woning. Geldt dat ook voor jou, maar heb je aan één enkele, standaard dakkapel niet voldoende? In dat geval beschik je over verschillende alternatieven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een dubbele dakkapel te laten plaatsen, maar kan je ook een dakkapel 2 verdiepingen realiseren. Dit laatste is interessant omdat er zoals de naam reeds laat vermoeden niet zomaar op één, maar wel op twee verdiepingen een dakkapel wordt geplaatst. Ben jij hier wel benieuwd naar evenals naar de kosten die hieraan verbonden zijn? Dan zal de informatie welke is terug te vinden op deze pagina je zonder ook maar enige twijfel een antwoord bieden op al jouw vragen!

Waarom kiezen voor een dakkapel 2 verdiepingen?

Op het ogenblik dat je over een grote woning beschikt die je toch nog graag verder wenst uit te breiden kan het absoluut geen kwaad om even in de richting te kijken van een dakkapel 2 verdiepingen. Er zijn bijzonder veel mensen die in eerste instantie heel wat extra plannen in gedachten hadden voor de realisatie van hun woning, maar deze helaas toch niet hebben kunnen realiseren wegens plaatsgebrek. Indien dat ook geldt voor jou, maar je over een voldoende groot dak en meerdere verdiepingen beschikt kan hier mogelijks nog iets aan worden gedaan. Door te kiezen voor een dakkapel 2 verdiepingen is het bijvoorbeeld niet alleen mogelijk om jouw huis uit te breiden met een extra slaapkamer, maar kan je bijvoorbeeld ook probleemloos die tweede, grote badkamer realiseren die je altijd al hebt gewild. Op die manier wordt ook de waarde van je huis meteen explosief verhoogd.

 

Het is algemeen bekend dat het toevoegen van een dakkapel aan een woning er altijd voor zorgt dat de waarde van het pand in kwestie behoorlijk toeneemt. Dat is in het bijzonder interessant op het ogenblik dat er in de toekomst voor zou worden gekozen om het huis in kwestie te gaan verkopen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat deze waardevermeerdering ook een directe impact heeft op de WOZ-waarde. Met andere woorden, de belastingen die je moet betalen over je eigendom zullen hierdoor gaan toenemen. Naast de waardevermeerdering spreekt het voor zich dat ook het comfort in je huis door de beschikking te hebben over een dakkapel 2 verdiepingen alleen maar zal worden bevorderd.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Het spreekt voor zich dat een dakkapel 2 verdiepingen niet zomaar bij elk huis kan worden gerealiseerd. In eerste instantie is het bijvoorbeeld een must dat de woning uit meerdere lagen of verdiepingen bestaat en bovendien moet ook de dakoppervlakte voldoende groot zijn. Daarnaast zal je er ook rekening mee moeten houden dat een dakkapel 2 verdiepingen realiseren ook betekent dat je niet één, maar wel twee keer kosten zal moeten betalen. Anderzijds is het wel zo dat heel wat bedrijven bij een dakkapel 2 verdiepingen een zogenaamde kwantumkorting toekennen en ook de voorrijkosten worden veelal binnen de perken gehouden. Dit kan je dus alsnog een financieel voordeel opleveren.

Hoe zit dat precies met de bouwvergunning?

Ondanks het feit dat het mogelijk is om een dakkapel vergunningsvrij te realiseren is dat in de praktijk vaak een stuk moeilijker dan gedacht. In het bijzonder de maximale afmetingen evenals het feit dat de dakkapel zich niet aan de voorkant van de woning mag bevinden zijn voor velen een doorn in het oog. Geldt dit alles ook voor de situatie waarin er een dakkapel 2 verdiepingen moet worden gebouwd? Absoluut. In principe gelden alle zelfde voorwaarden. Wordt er één van de voorgeschreven voorwaarden gebroken? Dan zal je een bouwvergunning moeten aanvragen. Worden je dakkapellen individueel perfect volgens de voorwaarden gebouwd? In dat geval hoef je ook bij een uitvoering over 2 verdiepingen geen vergunning aan te vragen en dus geen rekening te houden met de extra kosten die dit met zich meebrengt.

Wat zijn de kosten van een dakkapel 2 verdiepingen?

De ene dakkapel 2 verdiepingen is natuurlijk de andere niet. In de praktijk komt het bovendien zeer vaak voor dat mensen die er voor kiezen om een dakkapel 2 verdiepingen te laten plaatsen beide dakkapellen helemaal niet identiek hetzelfde maken. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd omdat op die manier de eenheid aan de gevel van je woning wordt verstoord, maar anderzijds kan net het contrast best gunstig uitpakken. Anderzijds worden de grootste kortingen die worden aangeboden door dakkapelbedrijven wel net verkregen op het ogenblik dat beide dakkapellen wel identiek dezelfde zijn. Hou dit dus altijd in het achterhoofd indien je slechts een beperkt budget voor handen hebt.

 

Heel wat verschillende aspecten kunnen het uiteindelijke kostenplaatje van je dakkapel 2 verdiepingen behoorlijk beïnvloeden. Denk hierbij niet uitsluitend aan het feit of het gaat om prefab of maatwerk dakkapellen, maar wat ook te denken van de materialen die zijn gebruikt, de mate van afwerking die is gerealiseerd en ga zo maar door? Ook het type dakconstructie van de dakkapellen kan een niet onbehoorlijke invloed uitoefenen op het totale prijskaartje dat je zal verschuldigd zijn voor je dakkapel 2 verdiepingen. Omdat je hiermee in principe nog niet zoveel weet hebben we alvast even enkele gemiddelde kosten voor jou op een rijtje gezet.

 

Type dakkapel 2 verdiepingen Gemiddelde kostprijs
Kunststof dakkapel 2 verdiepingen Vanaf 5.500 euro incl. BTW
Houtlook dakkapel 2 verdiepingen Vanaf 5.800 euro incl. BTW
Houten dakkapel 2 verdiepingen Vanaf 6.600 euro incl. BTW

 

Bovenstaande kosten houden er telkens rekening mee dat er sprake is van dezelfde (standaard) afmetingen en er geen afwijkende constructies worden gerealiseerd. Het betreft hier dus telkens een gewone prefab dakkapel 2 verdiepingen met een plat dak en een hoogte van 1,50 meter. Op het ogenblik dat er van deze eigenschappen wordt afgeweken spreekt het voor zich dat dit een toenemende kostprijs als gevolg zal hebben.

 

In ieder geval, ga je er voor kiezen om jouw dakkapel 2 verdiepingen bij één en hetzelfde dakkapelbedrijf te kopen? Hou er dan steeds rekening mee dat je aanspraak kan maken op een soort van kwantumkorting. Om deze korting te kunnen verkrijgen dien je wel aan een reeks van voorwaarden te voldoen, maar ze kan toch maar mooi oplopen tot 10 procent. Hierdoor wordt jouw dakkapel 2 verdiepingen in één klap toch weer een stukje goedkoper.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit