Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 02 nov 2020

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is de punt dakkapel. Deze dakkapelvorm zorgt voor een authentieke en klassieke uitstraling. Een dakkapel is een bekende uitbouw, die je aan je woning kunt laten doen met als doel meer ruimte te creëren op de bovenverdieping en meer licht op deze verdieping aan te brengen.

Wat is een puntdak dakkapel precies?

Er is sprake van een puntdak dakkapel, wanneer de dakkapel twee hellende zijden bevat die in een punt naar elkaar toelopen. Een puntdak dakkapel heeft een aantal voordelen, waarvan de authentieke uitstraling reeds benoemd is. Verder brengen mensen puntdak dakkapellen aan, omdat deze beter bestand zijn tegen weersinvloeden. Overtollig water wordt afgevoerd en zorgt niet voor lekkages aan je dakkapel en een zware pak sneeuw blijft ook niet liggen op je dakkapel constructie.

Welke materialen kun je gebruiken bij een puntdak dakkapel?

Er zijn vier verschillende bouwmaterialen, waarmee je een puntdak dakkapel kunt realiseren. Je hebt hierbij de keuze uit hout, kunststof, polyester en zink. Ieder materiaal heeft zijn eigen voordelen, maar zeker ook zijn eigen nadelen.

Een houten puntdak dakkapel

Hout heeft als voordeel dat het zeker die authentieke uitstraling bewerkstelligd en het is een redelijk goedkoop materiaal om mee te werken. Je kunt hout tevens gemakkelijk repareren. Een houten puntdak dakkapel heeft als grootste nadeel dat het veel onderhoud nodig heeft, omdat weersinvloeden inwerken op het hout. Denk hierbij aan houtrot. Ook heeft een houten dakkapel een kortere levensduur dan bijvoorbeeld een kunststof dakkapel en isoleert deze variant ook minder goed.

De kunststof dakkapel

Het grote voordeel van een kunststof dakkapel is dat deze onderhoudsvriendelijk is en een zeer lange levensduur heeft. Tevens isoleert kunststof goed en kun je kunststof naar eigen wens decoreren. Je kunt bijvoorbeeld alsnog voor een houtlook kiezen. Door zijn lange levensduur en grote functionaliteit is kunststof daarom ook duurder dan hout. Ook mag je aan kunststof niet zomaar klussen, dus herstelwerkzaamheden worden bemoeilijkt.

Een polyester dakkapel

De voordelen van polyester als bouwmateriaal voor je dakkapel zijn de volgende. Ten eerste is ook een polyester dakkapel onderhoudsvrij, doordat deze naadloos in elkaar is gezet en zich geen vuil hierop kan ophopen. Het materiaal is licht doch sterk en heeft een lange levensduur. Tevens is met een polyester dakkapel een uitstekende thermische isolatie mogelijk. Ook kan een polyester dakkapel binnen een dag geplaatst worden, omdat je deze alleen in een prefab uitvoering krijgt geleverd. Een polyester dakkapel kun je wel minder gemakkelijk repareren en de aanschafprijs is hoog.

Een zinken dakkapel

Zink is een zeer duurzaam materiaal: het is onderhoudsvrij, heeft een lange levensduur en is naderhand recyclebaar. Een zinken dakkapel is ook zeer veilig: het is brandwerend en waterdicht. Bij een zinken dakkapel kies je voor een moderne, industriële uitstraling aan je huis. Daarom is een zinken dakkapel niet voor iedere woning geschikt. Tevens is een zinken dakkapel ontzettend prijzig.

Welke dakbedekkingen kun je kiezen voor een puntdak dakkapel?

Het puntdak van de dakkapel wordt vaak bekleed met dakpannen, maar je kunt ook voor andere hellende dakbedekking kiezen, zoals riet en dakleien. Hoewel leisteen voor een mooiere uitstraling zorgt, zijn dakpannen functioneler: ze hebben een lange levensduur, zijn bestand tegen weersinvloeden, zijn eenvoudig te onderhouden en je hebt keuze uit verschillende soorten. Riet kies je voor de esthetische waarde en omdat dit materiaal ook weersbestendig is. Het nadeel van riet zijn de hoge kosten.

Welke factoren bepalen de prijs van een puntdak dakkapel?

De kosten van een puntdak dakkapel worden bepaald door een aantal variabelen, waarvan de afmeting een van de belangrijkste is. Ook de materiaalkeuze van je dakkapel constructie en dakbedekking bepalen de totaalprijs die je moet betalen. Daarnaast kun je nog kiezen uit prefab of maatwerk, waarbij prefab de goedkopere optie is omdat deze dakkapellen in grote aantallen geproduceerd worden.

Wat kosten dakkapellen met een puntdak?

Een houten dakkapel met puntdak kost gemiddeld €3500 voor een prefab constructie. Kies je voor maatwerk dan betaal je zelfs al een vanaf prijs van €4000. Een dakkapel van kunststof kost je circa €3700 voor een prefab uitvoering en voor maatwerk €4100. Voor een prefab polyester dakkapel betaal je gemiddeld €4500. Voor een zinken dakkapel betaal je al snel €5000, wanneer je kiest voor een prefab dakkapel. Kies je voor maatwerk, dan loopt dit bedrag op tot circa €5400. Wat betreft de dakbedekking ben je €50 á €60 extra kwijt, wanneer je kiest voor dakpannen, €95 voor een rieten dakbedekking en tussen de €70 en €115 voor dakleien.

Omgevingsvergunning

Houd daarnaast rekening bij de uitbouw van een puntdak dakkapel dat je een Omgevingsvergunning moet aanvragen. Hierbij betaal je ten eerste aanvraagkosten, die ongeveer twee procent bedragen van je totale verbouwprijs minus btw. Ook moet je een bouwtekening en constructieberekening bij je aanvraag aanmaken en indienen, wat voor een dakkapel ook nog ongeveer €710 kost.

 


Laatste nieuws

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

maart 27, 2023

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

maart 19, 2023

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit