Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 02 nov 2023

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan de extra ruimte in je woning, de verhoogde waarde van je huis maar ook de extra lucht en licht die je woning binnenkomt. Ga je een dakkapel laten aanleggen? Dan dien je een keuze te maken tussen een prefab of een maatwerk dakkapel. Maar wat is nou precies het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel? Je leest het allemaal hieronder.

Een dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel kan worden omschreven als een ophoging of een uitbouw op een dak. Door een dakkapel te plaatsen kan je profiteren van het creëren van extra ruimte in je woning of op je zolder en komt er meer licht en lucht binnen in je woning door het grote raamkozijn. Ook de waarde van je woning wordt aanzienlijk verhoogd met een dakkapel, waardoor je het plaatsen van een dakkapel kunt zien als een investering voor de toekomst. Het plaatsen van een dakkapel is meestal binnen 1 tot 4 dagen gebeurd, afhankelijk of je een prefab of een traditioneel dakkapel gaat laten plaatsen. Er zijn minstens 30 verschillende soorten dakkapellen, waarbij ze variëren in vorm, grootte, materiaal en kleur.

Prefab dakkapel versus maatwerk dakkapel

Een prefab dakkapel kan worden omschreven als een dakkapel die in de fabriek wordt gemaakt en ‘kant en klaar’ wordt geplaatst op je dak. Een dakkapel die op maat is gemaakt oftewel een traditionele dakkapel is een dakkapel die terplekke wordt gebouwd en dus aan wordt gepast aan de constructie van je huis. Prefab dakkapellen worden binnen één dag geplaatst en zijn een stuk goedkoper vergeleken met maatwerk dakkapellen vanwege de efficiënte productie. Daarnaast kan je een nettere afwerking verwachten en heb je minder overlast van de verbouwing vanwege de snelle plaatsing. Prefab dakkapellen zijn niet voor elk dak soort geschikt. Maatwerk dakkapellen kunnen op elk dak soort worden geplaatst. De kosten liggen wel wat hoger, maar de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt en er is veel meer aandacht voor details.

Vergunning dakkapel

Of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel is afhankelijk van verschillende zaken zoals de plaats en de afmetingen van de dakkapel. Een dakkapel mag een maximale hoogte van 1,75 meter hebben. Daarnaast zijn er ook minimale en maximale eisen gesteld aan de onderkant, de bovenkant en de zijkant van de dakkapel. Door een vergunningscheck uit te voeren of simpelweg contact op te nemen met de gemeente kan je nagaan of je een vergunning moet aanvragen of niet. Moet je een vergunning aanvragen? Dan kost dit ongeveer €400.

Prefab dakkapel of liever een maatwerk dakkapel?

Overweeg je het laten plaatsen van een dakkapel maar weet je niet of je moet kiezen voor een prefab of een maatwerk dakkapel? Als je snel resultaten wilt zien en je binnen één dag wilt genieten van je dakkapel, dan moet je voor een prefab gaan omdat deze dakkapellen binnen één dag klaar zijn. Maar wil je liever een dakkapel waarbij er veel aandacht is besteed aan details en de dakkapel precies wordt aangepast aan de constructie van je woning? Kies dan liever voor een maatwerk dakkapel

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen flink oplopen, afhankelijk van welk soort dakkapel je kiest, de grootte van de kapel, het materiaal, de plaatsing en je dak soort. Zorg ervoor dat je eerst nagaat of je een vergunning aan moet vragen en of er gemeentelijke subsidies beschikbaar zijn om de hoge kosten te verlagen. Daarnaast moet je een keuze maken tussen een prefab dakkapel of een dakkapel op maat. Een dakkapel plaatsen kan dan wel een investering zijn, maar je profiteert van de extra lucht en licht die je woning binnenkomt, de waarde van je woning gaat omhoog en je hebt extra sta ruimte dankzij de dakkapel.


Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit