Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan de extra ruimte in je woning, de verhoogde waarde van je huis maar ook de extra lucht en licht die je woning binnenkomt. Ga je een dakkapel laten aanleggen? Dan dien je een keuze te maken tussen een prefab of een maatwerk dakkapel. Maar wat is nou precies het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel? Je leest het allemaal hieronder.

Een dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel kan worden omschreven als een ophoging of een uitbouw op een dak. Door een dakkapel te plaatsen kan je profiteren van het creëren van extra ruimte in je woning of op je zolder en komt er meer licht en lucht binnen in je woning door het grote raamkozijn. Ook de waarde van je woning wordt aanzienlijk verhoogd met een dakkapel, waardoor je het plaatsen van een dakkapel kunt zien als een investering voor de toekomst. Het plaatsen van een dakkapel is meestal binnen 1 tot 4 dagen gebeurd, afhankelijk of je een prefab of een traditioneel dakkapel gaat laten plaatsen. Er zijn minstens 30 verschillende soorten dakkapellen, waarbij ze variëren in vorm, grootte, materiaal en kleur.

Prefab dakkapel versus maatwerk dakkapel

Een prefab dakkapel kan worden omschreven als een dakkapel die in de fabriek wordt gemaakt en ‘kant en klaar’ wordt geplaatst op je dak. Een dakkapel die op maat is gemaakt oftewel een traditionele dakkapel is een dakkapel die terplekke wordt gebouwd en dus aan wordt gepast aan de constructie van je huis. Prefab dakkapellen worden binnen één dag geplaatst en zijn een stuk goedkoper vergeleken met maatwerk dakkapellen vanwege de efficiënte productie. Daarnaast kan je een nettere afwerking verwachten en heb je minder overlast van de verbouwing vanwege de snelle plaatsing. Prefab dakkapellen zijn niet voor elk dak soort geschikt. Maatwerk dakkapellen kunnen op elk dak soort worden geplaatst. De kosten liggen wel wat hoger, maar de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt en er is veel meer aandacht voor details.

Prijsopbouw dakkapel in 2020

Het is van groot belang om na te gaan hoe de prijs van een dakkapel in 2020 is opgebouwd, vooral omdat de prijs voornamelijk bestaat uit de materialen die nodig zijn voor de plaatsing. Je kunt van de volgende opstelling uitgaan:

  • Materiaalkosten 45%

  • Arbeidskosten 40%

  • Kilometerkosten 7%

  • Afvalkosten 8%

Kosten van een dakkapel in 2020

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Zo dien je te kijken naar het soort kapel, het formaat, de plaatsing en het materiaal. De kosten kunnen worden bepaald op verschillende manieren.

Kosten per budget

Hoeveel je kwijt bent aan het laten plaatsen van een dakkapel op basis van het budget wat je tot je beschikking hebt staan hangt af van de grootte van de kapel. Hieronder tref je een kostenplaatje met de kosten per budget:

Budget

Materiaal

Kosten

Klein en goedkoop

Hout

€3.250

Middelmatig en betaalbaar

Kunststof

€4.000

Groot en luxe

Polyester

€6.000

Kosten per materiaal

De kosten per dakkapel zijn onder andere afhankelijk van het materiaal waarvan de dakkapel is gemaakt. Zo heb je voornamelijk houten, kunststof, polyester en zinken dakkapellen. Hieronder kan je nagaan wat de gemiddelde kosten zijn voor het bouwen van zowel een prefab als een maatwerk dakkapel van 3 meter afhankelijk van het materiaal.

Materiaal dakkapel

Kosten prefab

Kosten maatwerk

Hout

€3.900

€5.100

Kunststof

€4.100

€4.900

Polyester

€4.900

Niet mogelijk

Zink

€5.300

€5.700

Subsidie dakkapel

Voor het plaatsen van een dakkapel kan je in principe geen subsidie vragen, maar je kunt wel eerst je woning verduurzamen. Op deze manier kom je wél in aanmerking voor een subsidie zoals de SEEW. Daarnaast kan je bij je lokale gemeente nagaan of er subsidies beschikbaar zijn voor het plaatsen van een dakkapel. Ga je je woning ook direct isoleren? Dan kan je wel gebruik maken van het verlaagd btw-tarief voor de arbeidskosten. Het tarief wordt hierbij verlaagd van 21% naar 9%.

Vergunning dakkapel

Of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel is afhankelijk van verschillende zaken zoals de plaats en de afmetingen van de dakkapel. Een dakkapel mag een maximale hoogte van 1,75 meter hebben. Daarnaast zijn er ook minimale en maximale eisen gesteld aan de onderkant, de bovenkant en de zijkant van de dakkapel. Door een vergunningscheck uit te voeren of simpelweg contact op te nemen met de gemeente kan je nagaan of je een vergunning moet aanvragen of niet. Moet je een vergunning aanvragen? Dan kost dit ongeveer €400.

Prefab dakkapel of liever een maatwerk dakkapel?

Overweeg je het laten plaatsen van een dakkapel maar weet je niet of je moet kiezen voor een prefab of een maatwerk dakkapel? Als je snel resultaten wilt zien en je binnen één dag wilt genieten van je dakkapel, dan moet je voor een prefab gaan omdat deze dakkapellen binnen één dag klaar zijn. Maar wil je liever een dakkapel waarbij er veel aandacht is besteed aan details en de dakkapel precies wordt aangepast aan de constructie van je woning? Kies dan liever voor een maatwerk dakkapel

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen flink oplopen, afhankelijk van welk soort dakkapel je kiest, de grootte van de kapel, het materiaal, de plaatsing en je dak soort. Zorg ervoor dat je eerst nagaat of je een vergunning aan moet vragen en of er gemeentelijke subsidies beschikbaar zijn om de hoge kosten te verlagen. Daarnaast moet je een keuze maken tussen een prefab dakkapel of een dakkapel op maat. Een dakkapel plaatsen kan dan wel een investering zijn, maar je profiteert van de extra lucht en licht die je woning binnenkomt, de waarde van je woning gaat omhoog en je hebt extra sta ruimte dankzij de dakkapel.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder …

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen …

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je …

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, …

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak …

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel …