Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je woning is uitgerust met een zolder kan op een gegeven ogenblik het idee gaan spelen om deze te verbouwen en bijgevolg te voorzien van een dakkapel. Dat kan niet alleen interessant zijn omdat je op die manier over (nog) meer begaanbare oppervlakte beschikt, daarnaast wordt er op deze manier ook een verbeterde lichtinval gecreëerd. Daar komt bij dat een zolder verbouwen met als doel om een dakkapel te realiseren eigenlijk absoluut niet duur hoeft te zijn, in tegendeel. Je zolder verbouwen en er een prefab dakkapel op plaatsen is tegenwoordig zelfs mogelijk tegen een prijskaartje die je aangenaam zal weten te verrassen. Wil jij ook je zolder verbouwen en er een dakkapel op plaatsen? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten op deze pagina.

Hoe zolder verbouwen voor dakkapel?

Op het ogenblik dat je, je zolder gaat verbouwen met als doel om een dakkapel te realiseren is het vanzelfsprekend dat je er goed aan doet om alvast even na te denken over het eindresultaat. Waar wil je de zolder met dakkapel bijvoorbeeld voor gaan gebruiken? Is ze gewoon bedoeld als afwerking van de woning of wordt de extra ruimte die hierdoor wordt gecreëerd ook echt in gebruik genomen? In het laatste geval zal je niet alleen rekening moeten houden met het openen van het dak voor de plaatsing van de dakkapel, daarnaast moet er ook nog eens een doorgedreven afwerking worden voorzien. Hierdoor kunnen de kosten toch wat hoger oplopen dan je in eerste instantie zou verwachten.

 

Een zolder verbouwen voor dakkapel wordt in principe zo duur gemaakt als je zelf wil. Welke materialen worden er bijvoorbeeld aan de binnen- en buitenkant gebruikt, ga je de dakkapel aan de binnenkant isoleren en ga zo maar door. Het is belangrijk om even je eigen verwachtingen op een rijtje te zetten vooraleer een sprong in het diepe te wagen. Veel mensen beginnen met het verbouwen van hun zolder met als doel om een dakkapel te realiseren, maar vallen van de enige verrassing in de andere. Een goede voorbereiding kan dit voorkomen waardoor je ook meteen heel wat slapeloze nachten kan voorkomen.

Waar rekening mee houden bij zolder verbouwen dakkapel?

Goed, bovenstaande maakt dus duidelijk dat er toch wel een aantal factoren zijn waar je bij voorkeur rekening mee zal willen houden vooraleer je zolder te verbouwen en er een dakkapel op te plaatsen. Welke factoren zijn dit juist? We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

 

  1. De constructie waar de dakkapel over beschikt;
  2. De materialen waar gebruik van wordt gemaakt;
  3. De omvang van de dakkapel;
  4. Het feit of de dakkapel al dan niet vergunningsvrij kan worden geplaatst;

 

Bovenstaande vier punten zijn slechts het puntje van de ijsberg, maar zijn erg belangrijk om rekening mee te houden voor wat het verbouwen van je zolder voor een dakkapel betreft. Een cruciaal punt om bij stil te blijven staan heeft natuurlijk te maken met het soort constructie waar je voor kiest. Ga je bijvoorbeeld een prefab dakkapel op je woning laten monteren of kies je voor een maatwerk exemplaar? Dit is niet alleen van belang om de overlast in te kunnen schatten, wat bovendien ook te denken van de hogere kostprijs van een maatwerk dakkapel?

 

De materialen evenals de omvang van de dakkapel zullen niet alleen bepalend zijn voor de uitstraling evenals de levensduur en het vereiste onderhoud, wat bovendien ook te denken van het feit of er al dan niet een omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd? Let wel, het verbouwen van een zolder kan in bepaalde gevallen deel uitmaken van een grootschaligere renovatie. Is dat ook bij jou het geval? In dat geval is het mogelijk dat deze op zich reeds het aanvragen van een vergunning vereist, zelfs zonder dat je een dakkapel zou plaatsen.

Hoeveel kost een zolder verbouwen dakkapel?

Ook voor wat de precieze kosten voor een zolder verbouwen dakkapel betreft geldt dat we hier eigenlijk bijzonder moeilijk een antwoord op kunnen geven. Alles is namelijk echt afhankelijk van het materiaal waarvoor wordt gekozen, de constructie, de afmetingen, de mate van afwerking en ga zo maar door. Omdat we je toch graag een indicatie willen geven van de verschillende werkzaamheden waar je bij een zolder verbouwen dakkapel mee kan worden geconfronteerd hebben we het één en ander op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel voor een zolder verbouwen dakkapel.

 

Type werkzaamheden Gemiddelde kostprijs
Realisatie van complete dakkapel Tussen 3.500 & 5.000 euro
Plaatsing van een dakraam Tussen 450 & 850 euro per stuk
Plaatsen van dakisolatie Tussen 950 & 2.750 euro (tot max. 110m2)
Plaatsen van elektriciteit Gemiddeld zo’n 650 à 700 euro

 

Afhankelijk van je persoonlijke eisen kan een zolder verbouwen dakkapel dus zowel opvallend voordelig als duur uitvallen. Hoe dan ook kan je er wel rekening mee houden dat de toevoeging van een mooie en kwalitatieve dakkapel aan je huis altijd een aantrekkelijke, financiële meerwaarde met zich meebrengt.

Hoe besparen op de zolder verbouwen dakkapel kosten?

Je zolder verbouwen dakkapel kan dus een mooie meerwaarde met zich meebrengen voor je woning, maar wat wanneer je slechts een eerder beperkt budget voor handen hebt? In dat geval zal je moeten trachten om de kosten voor je zolder verbouwen dakkapel zo laag mogelijk te houden. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de onderstaande bespaartips:

 

  • Voorkom dubbele kosten

In eerste instantie is het bij een zolder verbouwen dakkapel altijd van belang om te voorkomen dat je bepaalde kosten dubbel moet betalen. Is er bijvoorbeeld een vergunning verplicht? Laat de dakkapel tekening dan maken door een expert en laat deze ook de volledige vergunningsprocedure opvolgen. Op deze manier wordt voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

 

  • Doe een beroep op een bedrijf uit je buurt

Het is altijd zowel praktisch als financieel interessant om voor je zolder verbouwen dakkapel een beroep te doen op een bedrijf uit je eigen buurt. Niet alleen kan je zo veel efficiënter afspraken maken, daarnaast kunnen zo ook de voorrijkosten aanzienlijk worden ingeperkt. Een beroep doen op een bedrijf welke in jouw buurt is gevestigd is dan ook altijd zonder meer aan te raden.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die