Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Het feit dat je van plan bent om een dakkapel te realiseren betekent uiteraard lang niet altijd dat het hierbij moet gaan om een zeer groot exemplaar. Veel mensen, bijvoorbeeld zij die over een klein dak beschikken, hebben meer dan voldoende aan een dakkapel welke beschikt over kleine afmetingen. Een kleine dakkapel is niet alleen eenvoudiger te plaatsen, daarnaast spreekt het voor zich dat ook de kostprijs voor een dergelijke constructie een behoorlijk stuk lager zal uitvallen in vergelijking met een grote dakkapel. Stel jij je ook de vraag wat een kleine dakkapel nu precies moet kosten? Lees dan snel verder en we geven je graag een glashelder antwoord op deze vraag!

Wat is een kleine dakkapel?

Allereerst is het natuurlijk van belang om even te kijken naar wat een kleine dakkapel nu precies is. In principe is het mogelijk om een dakkapel in de meest uiteenlopende afmetingen te realiseren. Wil je bijvoorbeeld kiezen voor een dakkapel van 1,5 of 2 meter? Dan is dit geen enkel probleem. Dergelijke dakkapellen beschikken over een beperkte oppervlakte wat er voor zorgt dat ze ook uitstekend geschikt zijn om op kleinere huizen of in ieder geval kleinere daken toe te passen. Veel mensen gaan er automatisch vanuit dat men bij een kleine dakkapel ook geen rekening dient te houden met het aanvragen van een bouwvergunning. Dat is echter niet altijd correct. Van cruciaal belang op dit vlak zijn onder meer:

  1. De locatie waar de dakkapel wordt gerealiseerd (voorgevel of niet);
  2. De exacte afmetingen waar de kleine dakkapel over beschikt;
  3. Het feit of ze over een hellend of een plat dak beschikt;

In de praktijk wordt er bovendien vooral voor gekozen om de voorkeur te geven aan een kleine dakkapel op het ogenblik dat er sprake is van een kleine(re) woning. Dit heeft alles te maken met het feit dat er veelal slechts een relatief beperkt prijsverschil van toepassing is tussen een kleine en een grote(re) dakkapel. Bedenk dus altijd op voorhand voor jezelf welke van beide opties voor jouw situatie nu echt het interessantst is.

Waarom kan een kleine dakkapel interessant zijn?

Er zijn meerdere uitstekende redenen aan te halen waarom de moeite waard kan zijn om er voor te kiezen om een kleine dakkapel en geen grote variant te realiseren. In het merendeel van de gevallen denken mensen wat dit betreft echter wel degelijk vooral in de richting van het vergunningsvrij kunnen bouwen van hun dakkapel. Zoals hierboven reeds aangegeven is dit inderdaad een optie, alleen dien je er dan wel rekening mee te houden dat niet alleen de afmetingen binnen de vooropgestelde regels dienen te vallen. Wat immers ook te denken van de dakconstructie evenals bijvoorbeeld het feit of de dakkapel over doorzichtige zijkanten beschikt of niet? Denk dus zeker niet zomaar dat er voor kiezen om een kleine dakkapel toe te voegen aan je woning er automatisch voor zorgt dat je geen vergunning moet aanvragen.

Een tweede reden waarom een kleine dakkapel laten realiseren een aanrader kan zijn is terug te vinden in het feit dat deze uiteraard altijd wat voordeliger is in vergelijking met een groter exemplaar. Ondanks het feit dat het prijsverschil van de constructie bij een grote en kleine dakkapel niet zo aanzienlijk is geldt dit wel voor bijvoorbeeld de extra beglazing welke moet worden aangekocht evenals met name de grotere hoeveelheid aan isolatie. Al deze verschillende extra materialen samen zorgen er voor dat de totale kostprijs van een kleine dakkapel uiteindelijk toch heel wat beperkter kan uitvallen in vergelijking met een grote(re) variant.

Hoeveel kost een kleine dakkapel?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is wanneer er nu precies sprake is van een kleine dakkapel en wanneer niet. Dit is natuurlijk voor discussie vatbaar. Over het algemeen wordt er altijd gesteld dat een dakkapel met als afmetingen 1,5 of 2 meter een kleine dakkapel is. Echter kan dit ook nog gelden voor een dakkapel van 3 meter, al is dit mogelijks reeds op het randje. Let bovendien ook op, de afmetingen van je dakkapel kunnen eveneens op niet onaanzienlijke wijze worden beïnvloed door de dakconstructie. Wil je, je dakkapel niet nodeloos groter laten uitvallen? Dan is kiezen voor een plat dak altijd de beste keuze.

Inmiddels weet je dus dat er bij een kleine dakkapel vooral sprake is een afmeting van 1,5 of 2 meter. Vooraleer voor een dergelijke dakkapel te kiezen is het wel steeds van belang om het doel dat je voor ogen hebt in je achterhoofd te houden. Wil je bijvoorbeeld een gewone hobbykamer of een bureautje maken? Dan kan een kleine dakkapel voldoende zijn. Heb je echter altijd al gedroomd van een slaapkamer met een grote badkamer? In dat geval is de kans bestaande dat je dit met een kleine dakkapel niet zal kunnen realiseren. Hoe dan ook, ben je van plan om een kleine dakkapel toe te voegen aan je huis? Dan kan je steeds rekening houden met de kosten zoals hieronder in de prijstabel aangegeven.

Type kleine dakkapel Gemiddelde kostprijs
Kleine dakkapel van 1,5 meter Tussen 4.750 & 5.150 euro
Kleine dakkapel van 2 meter Tussen 4.950 & 5.450 euro
Kleine dakkapel van 3 meter Tussen 5.775 & 6.000 euro

De kosten zoals hierboven aangegeven zijn inclusief niet alleen een draaikiepraam, maar ook een gewoon raam. Het prijsverschil is terug te vinden in het feit dat er zowel kan worden gekozen voor een houten als voor een kunststof dakkapel. De BTW is in de kosten inbegrepen, maar dit geldt niet voor de plaatsing. Ga je, je kleine dakkapel zelf realiseren? Dan zullen er hier geen extra kosten meer voor worden aangerekend. Ga je dit uitbesteden aan een expert? Dan zullen de extra montagekosten uiteraard nog bovenop de aankoop van de dakkapel worden aangerekend.

Een kleine dakkapel laten realiseren of niet?

Rest ons nog een antwoord te geven op de vraag of het laten realiseren van een kleine dakkapel nu voor jou wel of niet interessant is. Dit kan zeker het geval zijn. Een kleine dakkapel kan immers zeer eenvoudig worden toegevoegd aan een bescheiden woning en bovendien zijn er ook heel wat lagere kosten aan verbonden in vergelijking met een grotere dakkapel. Tel daar ook nog eens bij op dat een kleine dakkapel in verschillende situaties uitstekend kan worden gerealiseerd zonder dat er een bouwvergunning voor moet worden aangevraagd en het mag duidelijk zijn dat een kleine dakkapel zeker de nodige interessante voordelen met zich mee kan brengen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit