Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je een dakkapel bij je huis hebt laten realiseren spreekt het voor zich dat je er graag alles aan zal willen doen zodat deze zo lang mogelijk haar authentieke, meest optimale uitstraling blijft behouden. Om dit te kunnen realiseren is het altijd van belang om niet alleen tijdig, maar ook een gepaste reiniging van je dakkapel uit te voeren. Voor veel mensen is het evenwel niet meteen duidelijk hoe ze dit onderhoud precies moeten doen. Wij zochten dit alvast voor je uit en hebben enkele cruciale tips op deze pagina op een rijtje gezet!

Tip 1: Een dakkapel moet 1 keer per jaar worden gereinigd

De positie waar een dakkapel zich bevindt zorgt er voor dat ze bijzonder vatbaar is voor weersomstandigheden. Denk op dit vlak niet alleen aan regen, hagel en sneeuw, maar ook aan de wind die op die hoogte eigenlijk bijna vrij spel heeft. Dit zorgt er voor dat je altijd een tijdig onderhoud dient uit te voeren. Om de hoeveel tijd je dit precies moet doen is sterk afhankelijk van het materiaal waarmee je dakkapel is afgewerkt.

 

We maken op dit vlak onder meer een onderscheid tussen kunststof en hout. Een houten dakkapel vereist een aanzienlijk grotere hoeveelheid onderhoud in vergelijking met een kunststof exemplaar. Dit heeft alles te maken met het feit dat een houten dakkapel heel wat minder optimaal bestand is tegen extreme weersomstandigheden.

Lees ook: gevel reinigen

Omwille van bovenstaande wordt het aangeraden om ten minste één keer per jaar je dakkapel te reinigen. Je doet er goed aan om voor wat de reiniging betreft gebruik te maken van een waterafstotende spray. Op deze manier kan je groene aanslag op je dakkapel voorkomen en wordt er tegelijkertijd ook voor gezorgd dat de constructie beter opgewassen wordt tegen de Nederlandse weersomstandigheden. Het één keer per jaar reinigen van je dakkapel vergt uiteraard een beetje tijd, maar daar staat wel tegenover dat je voor een aanzienlijk lange(re) termijn bent verzekerd van een echt optimale uitstraling.

Tip 2: Zorg voor veilige omstandigheden

Je moet je er bij het reinigen van een dakkapel altijd bewust van zijn dat dit karwei gebeurt op een niet onaanzienlijke hoogte. Het creëren van een veilige werkomgeving is dan ook altijd een absolute must. Op het ogenblik dat je de dakkapel aan de buitenkant moet schoonmaken wordt het altijd aangeraden om te voorkomen dat je op het dak moet gaan staan. Dit kan worden voorkomen door gebruik te maken van een veilige en bovendien ook stabiele steiger voor het huis. Ook een veilige ladder kan eventueel worden gebruikt. Wees er bovendien zeker van dat je voor het schoonmaken van je dakkapel niet uit het raam moet gaan hangen. Tracht bovendien ook altijd de focus op je werk te blijven behouden. Door de jaren heen zijn bij het reinigen van dakkapellen heel wat nare ongevallen gebeurd die eigenlijk perfect voorkomen hadden kunnen worden.

Tip 3: Trek voldoende tijd uit voor je dakkapel reiniging

Het reinigen van je dakkapel is een karwei welke je bij voorkeur niet zomaar in één, twee, drie zal willen afhaspelen, in tegendeel. Om er voor te zorgen dat de reiniging grondig en in alle veiligheid kan gebeuren is het dan ook steeds aan te raden om hiervoor voldoende tijd te voorzien. Plan de reiniging van je dakkapel bij voorkeur altijd in op een vrije dag of bijvoorbeeld in het weekend. Heb je binnenkort een beetje vakantie staan en heb je nog geen plannen om deze in te vullen? Ook dat kan zomaar een geschikt moment zijn om de jaarlijkse reiniging van je dakkapel uit te voeren!

Tip 4: Maak geen gebruik van een hogedrukreiniger!

Afhankelijk van het materiaal waaruit je dakkapel is vervaardigd is het zomaar mogelijk dat je bij het reinigen geconfronteerd wordt met een zeer hardnekkige groene aanslag. Deze zal je natuurlijk op zo efficiënt mogelijke wijze willen verwijderen waardoor het gebruik van een hogedrukreiniger aantrekkelijk lijkt. In de praktijk is het echter helemaal niet aan te raden om voor het reinigen van je dakkapel gebruik te maken van een hogedrukreiniger, in tegendeel. Op deze manier kan je namelijk zowel de verf als de coating van je dakkapel beschadigen. Het beste kan er worden begonnen door met behulp van gewoon stromend water niet alleen zand, maar ook stofresten te verwijderen. Je kan hiervoor gebruikmaken van ofwel een tuinslang ofwel een gieter.

Tip 5: Voer de reiniging uit met een allesreiniger of afwasmiddel

Op het ogenblik dat de grove zandresten van de dakkapel zijn verwijderd is het tijd geworden om met de grote schoonmaak te beginnen. Op dit vlak wordt het aangeraden om gebruik te maken van een allesreiniger of een afwasmiddel welke wordt verdund met water. Maak uiteraard geen gebruik van bijtende producten en controleer goed alle producten en het effect die ze hebben op de materialen die deel uitmaken van je dakkapel. Gebruikmaken van het verkeerde product kan er zomaar voor zorgen dat er schade ontstaat aan je dakkapel welke niet zo eenvoudig meer kan worden hersteld. Hou dit dus zeker altijd in je achterhoofd.

Tip 6: Vergeet ook de afvoerbuizen van de dakkapel niet!

Op het ogenblik dat je klaar bent met het reinigen van de dakkapel is het altijd van belang om even de nodige aandacht te besteden aan de afvoerbuizen die bij de dakkapel zijn terug te vinden. Deze afvoerbuizen worden niet zelden over het hoofd gezien, maar zijn toch erg belangrijk. Controleer bijvoorbeeld steeds of er nog ergens bladeren zijn terug te vinden. In het bijzonder de afvoerbuizen die zijn terug te vinden rondom de dakkapel staan er om bekend hier uiterst gevoelig voor te zijn. Gevallen bladeren kunnen er voor zorgen dat de afvoerbuizen verstopt raken met alle mogelijke vervelende gevolgen van dien.

Tip 7: Sluit een reinigingscontract af met een dakkapel bedrijf

Ben jij iemand die niet zoveel tijd heeft om zelf de reiniging van je dakkapel voor je rekening te nemen? Wil je er echter toch zeker van kunnen zijn dat jouw dakkapel ten allen tijde over haar meest optimale uitstraling blijft beschikken? In dat geval kan je er ook voor kiezen om een onderhoudscontract bij een dakkapel bedrijf af te sluiten. Zo heb jij geen omkijken meer naar de noodzakelijke reiniging terwijl je toch altijd verzekerd blijft van een echt mooi uitziende dakkapel!

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug