Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Lang niet iedereen is te vinden voor de uitstraling die wordt gerealiseerd door middel van een dakkapel. Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een bestaande woning te kopen die is voorzien van een dakkapel en je deze wil laten verwijderen zal je wel met verschillende factoren rekening moeten houden. Uiteraard zijn er de kosten voor het slopen van de dakkapel, maar wat bovendien ook te denken van het aanvragen van een eventuele sloopvergunning? Of een dergelijke vergunning nu al dan niet noodzakelijk is en waar je verder bij het slopen van je dakkapel nog allemaal rekening mee dient te houden kom je te weten door het raadplegen van de informatie op deze pagina!

Waarom je dakkapel slopen?

Vooraleer we dieper ingaan op de vraag of je nu voor het slopen van je dakkapel een sloopvergunning dient te hebben of niet kan het interessant zijn om even te kijken naar de mogelijke redenen die aan de basis kunnen liggen van het slopen van je dakkapel. Wat dit betreft zijn er meerdere mogelijkheden, namelijk:

 

  1. De dakkapel is door de jaren heen verouderd waardoor ze moet worden gerenoveerd;
  2. Je hebt een oude woning aangekocht en bent geen fan van de dakkapel;
  3. De dakkapel is zonder vergunning gebouwd en moet worden verwijderd;

 

In het merendeel van de gevallen zullen het vooral reden 1 en 2 zijn die aan de basis zullen liggen van je drijfveer om de dakkapel te verwijderen. Ligt reden 1 aan de basis van je beslissing? In dat geval moet je er rekening mee houden dat de dakkapel mogelijks helemaal niet dient te worden verwijderd. Je kan er immers perfect voor kiezen om ze te laten renoveren. Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat hier (afhankelijk van het type dakkapel) aanzienlijke kosten aan verbonden kunnen zijn.

Is er een sloopvergunning vereist voor je dakkapel?

Het is zo dat er geen sluitend antwoord kan worden gegeven op de vraag of er nu al dan niet voor het slopen van je dakkapel een sloopvergunning is vereist. Dit is namelijk afhankelijk van de aard van de constructie. Wel dient er rekening mee worden gehouden dat er doorgaans altijd vanaf een hoeveelheid van minimaal 10 kubieke meter aan sloopafval een sloopvergunning is vereist. Dit betekent dat het merendeel van de mensen die hun dakkapel willen laten verwijderen rekening zullen moeten houden met het aanvragen van deze vergunning. Gaat het om een kleinere hoeveelheid sloopafval? Ook in dat geval is het nog altijd aan te raden om even contact op te nemen met de gemeente waarin je woonachtig bent.

Sloopvergunning voor dakkapel controleren en aanvragen

Voor veel mensen is het niet meteen duidelijk of ze voor het slopen van hun dakkapel nu al dan niet een sloopvergunning dienen aan te vragen. Dit is voor een groot deel te wijten aan het feit dat de regelgeving verschillend is afhankelijk van gemeente tot gemeente. Het is bijvoorbeeld uitstekend mogelijk dat het verwijderen van de dakkapel in jouw gemeente onderworpen is aan een sloopvergunning terwijl dat niet geldt voor je familielid die in een andere gemeente woonachtig is. Het is dan ook altijd van belangrijk om dit even grondig te controleren. Vraag je geen vergunning aan en sloop je de dakkapel zo? Dan is het mogelijk dat je achteraf nog wordt geconfronteerd met een stevige boete.

 

Vooraleer je dakkapel te slopen wordt het altijd aangeraden om even een controle uit te voeren bij het zogenaamde ‘Omgevingsloket’. Deze website geeft je precies aan wanneer je rekening dient te houden met het aanvragen van een bepaalde vergunning voor je verbouwing(en). Dit geldt niet alleen voor grootschalige verbouwingen die gebeuren aan je huis, maar ook voor bijvoorbeeld het wegnemen van een dakkapel. Hoe dan ook, door even een (extra) controle uit te voeren via deze website heb je altijd de zekerheid waar je naar op zoek bent.

Welke stukken zijn vereist voor aanvragen van sloopvergunning?

Blijkt uit het onderzoek dat je hebt gedaan dat er inderdaad een sloopvergunning is vereist voor het slopen van je dakkapel? In dat geval moet je er rekening mee houden dat er diverse zaken voor aangeleverd moeten kunnen worden. Het kan hierbij niet alleen gaan om een gedetailleerde tekening, maar ook om bijvoorbeeld een berekening van de werkzaamheden. Het merendeel van de mensen zijn uiteraard niet in staat om deze zelf te realiseren waardoor ze daarvoor een beroep moeten doen op een aannemer en / of een architect. Ook dit is dus absoluut iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een sloopvergunning dient aan te vragen voor het verwijderen van je dakkapel.

Slopen dakkapel als onderdeel van een grote verbouwing

Een laatste belangrijk punt om rekening mee te houden heeft te maken met het feit of het slopen van je dakkapel al dan niet deel uitmaakt van een groter geheel. Ben je bijvoorbeeld van plan om je woning voor een aanzienlijk deel te verbouwen of te renoveren? Wil je daar dan ook je dakkapel in betrekken? In dat geval dient er onder meer rekening te worden gehouden met de grotere hoeveelheid aan bouwafval. Hierdoor is een sloopvergunning haast honderd procent zeker vereist. Daarnaast is het ook mogelijk dat er dragende delen van de woning worden gesloopt of vervangen. Ook hiervoor geldt dat er een sloopvergunning is vereist. Het mag in ieder geval na het lezen van de informatie op deze pagina duidelijk zijn, in het merendeel van de gevallen zal je voor het slopen van je dakkapel absoluut rekening moeten houden met het aanvragen van een sloopvergunning.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die