Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Voor het merendeel van de mensen die een dakkapel wensen toe te voegen aan hun huis is het een absolute vereiste dat deze dakkapel er niet alleen goed uitziet, maar bovendien ook zo betaalbaar mogelijk kan worden gehouden. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat de dakkapel in kwestie zich dient te kenmerken door een prima levensduur waardoor een optimale prijs-kwaliteit kan worden bekomen. Indien dit enigszins overeenkomt met de door jou vooropgestelde eisen zal je wellicht al snel kijken in de richting van een zogenaamde multiplex dakkapel. Het betreft hier een veelzijdige dakkapel welke is vervaardigd uit een betaalbaar materiaal en waarbij je over diverse afwerkingsmogelijkheden beschikt. Ben jij ook wel te vinden voor het realiseren van een multiplex dakkapel? Lees dan snel verder en ontdek alle voor- en nadelen die aan dit type van dakkapel zijn verbonden.

Wat is multiplex precies?

In eerste instantie is het mogelijk dat het niet voor iedereen meteen duidelijk is wat multiplex nu precies is. Wel, het betreft hier een plaatvormig composietmateriaal welke is opgebouwd uit een oneven hoeveelheid aan houtfineerlagen. Deze worden vervolgens op kruislingse wijze met elkaar verlijmd. In eerste instantie werd er naar dit materiaal verwezen als zijnde ’triplex’ indien er gebruik werd gemaakt van platen met drie lagen. Er was uitsluitend sprake van multiplex bij platen met vijf of nog meer lagen. Tegenwoordig worden de beide benamingen eigenlijk gewoon naar keuze door elkaar gebruikt.

Wat maakt een multiplex dakkapel mogelijks interessant?

Op het eerste zicht lijkt het er misschien enigszins op dat slechts een handvol mensen er in het verleden reeds voor heeft gekozen om te investeren in multiplex voor het afwerken van hun dakkapel. Dat is echter helemaal niet correct, in tegendeel. In het bijzonder de voorbije jaren kon er dan ook worden vastgesteld dat het gebruik van multiplex steeds populairder is geworden. Dit heeft alles te maken met de sterke troeven die zijn verbonden aan dit materiaal. Wij hebben de interessantste voordelen van multiplex als materiaal voor je dakkapel dan ook alvast even uitgebreid op een rijtje gezet.

 

  • Multiplex is een uitermate ecologische verantwoorde keuze. Dit heeft alles te maken met het feit dat er veel efficiënter gebruik kan worden gemaakt van al het hout dat ter beschikking wordt gesteld, ook de minderwaardige stukken. Hier worden onder meer de binnenlagen van de multiplex mee vervaardigd.

 

  • De gekruiste lagen zorgen er voor dat de plaat in diverse richtingen over een sterker karakter beschikt ten opzichte van massief hout welke over deze afmetingen evenals hetzelfde gewicht beschikt.

 

  • Multiplex kenmerkt zich door een aanzienlijk beperktere werking in vergelijking met massief hout.

 

  • Het is mogelijk om multiplex te kopen in verschillende diktes evenals afmetingen. Dit zorgt er voor dat ze uitstekend kunnen worden ingezet voor de volledige afwerking van jouw dakkapel.

 

  • Multiplex heeft als finale voordeel dat ze veel sterker, maar toch ook heel wat lichter is in vergelijking met MDF. Bovendien heeft ze vrijwel geen kruip. Voor belaste beplating gaat de voorkeur van heel wat mensen dan ook integraal uit naar multiplex.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een multiplex dakkapel?

Na het lezen van de hierboven aangegeven voordelen hoeft het wellicht niet meer te verbazen dat multiplex door de jaren heen als materiaal voor het afwerken van een dakkapel steeds aan populariteit heeft gewonnen. Ondanks het feit dat er absoluut enkele bijzonder interessante voordelen aan het gebruik van multiplex zijn verbonden moet het tegelijkertijd ook gezegd dat er eveneens een reeks van (potentiële) nadelen bestaan waar je rekening mee zal willen houden. Welke nadelen dit precies zijn vertellen we je graag door middel van het hieronder geplaatste overzicht.

 

  • Het plaatsen van multiplex als afwerking voor een dakkapel is een gespecialiseerd karwei. Dit geldt overigens niet alleen voor het aanbrengen van het materiaal, maar ook voor het verzagen of verwerken van bijvoorbeeld het gevelmateriaal. Dit betekent dat het gebruik van multiplex voor doe-het-zelvers misschien net wat minder interessant is in vergelijking met gewoon hout.

 

  • Multiplex staat er om bekend een materiaal te zijn welke een niet onaanzienlijke hoeveelheid onderhoud vereist. Dit geldt uiteraard in het bijzonder voor wanneer ze moet worden geplaatst bij een dakkapel. Ga je gebruikmaken van multiplex? Hou er dan rekening mee dat je altijd gebruik moet maken van een beschermende beits welke één keer om de vijf jaar dient te worden aangebracht. Merk je op dat er iets vroeger sporen van slijtage de kop opsteken? Dan kan het beitsen ook reeds vroeger een vereiste zijn.

 

  • De levensduur waar multiplex over beschikt wordt op niet onaanzienlijke wijze beïnvloed door het onderhoud evenals gekozen kwaliteit van het materiaal. Dit betekent dat ze op voorhand vrij lastig te voorspellen is. In principe wordt er een garantie aangeboden van 10 jaar bij gewone multiplex en kan er sprake zijn van een garantie tot wel 20 jaar bij de betere en meest kwalitatieve soorten.

Hoeveel kost een multiplex dakkapel realiseren?

Wanneer je voor jouw dakkapel gebruik wil gaan maken van multiplex om de afwerking mee te realiseren is het altijd belangrijk om er bij stil te blijven staan dat de kosten hiervoor sterk uiteenlopend kunnen zijn. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het namelijk vooral de kwaliteit van de multiplex welke op dit vlak bepalend zal zijn. Kiezen voor de meest kwalitatieve multiplex zorgt er uiteraard voor dat je rekening moet houden met een steviger kostenplaatje, maar anderzijds is het wel zo dat ook de levensduur hierdoor sterk wordt verbeterd. Even goed de diverse opties op de markt met elkaar vergelijken is zeker een must.

 

Hou er bovendien rekening mee dat je voor wat multiplex betreft niet genoodzaakt bent om de volledige afwerking van je dakkapel met behulp van dit materiaal uit te voeren. Het komt bijvoorbeeld in de praktijk zeer vaak voor dat mensen er voor hun zogenaamde boeidelen voor kiezen om gebruik te maken van multiplex. Ook dit is uiteraard een optie. Indien je er voor wil kiezen om multiplex te gebruiken voor je boeidelen kan je altijd rekening houden met een gemiddelde kostprijs van zo’n 60 euro per meter voor een onbeschilderd exemplaar. Let op, wil je jouw multiplex perfect doen aansluiten bij de stijl van de rest van je woning? Dan zal je deze altijd moeten (laten) schilderen waardoor je geconfronteerd kan worden met een extra kostprijs.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit