Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 01 mrt 2024

Over de maten waar dakkapellen over beschikken is er door de jaren heen behoorlijk wat gezegd en geschreven. In principe zijn dakkapellen zowel in de hoogte als in de breedte steeds uniek. Dat neemt echter niet weg dat er toch niet zelden standaard afmetingen worden gebruikt. Dit in het bijzonder voor het gemak van de woningeigenaar. Op deze manier is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om een inschatting te maken, niet alleen op vlak van kosten, maar ook voor wat de mogelijkheden betreft. Zou jij ook graag meer te weten wille komen over de maten van je dakkapel? Dan kan het raadplegen van de onderstaande informatie je daar zonder enige twijfel bij helpen!

Wat zijn de standaard maten van een dakkapel?

Op het ogenblik dat we het assortiment op de markt gaan raadplegen maken we een onderscheid tussen maatwerk en prefab dakkapellen. Voor deze laatste, standaard uitvoeringen geldt dat er gebruik kan worden gemaakt van maten die variëren van 1,5 tot 8 meter. Op het ogenblik dat je van deze maten wenst af te wijken zal je moeten kijken naar een maatwerk oplossing. De maximale dakkapel afmetingen voor de voorkant zijn steeds verschillend van deze van de achterkant. Daarnaast is het zo dat je er rekening mee moet houden dat er voor een dakkapel aan de voorkant doorgaans een vergunning dient te worden aangevraagd. Voor de achterkant geldt deze verplichting veelal niet. Het niet moeten aanvragen van een vergunning voor de realisatie van je dakkapel zorgt er niet alleen voor dat je heel veel tijd kan besparen, daarnaast kunnen ook de kosten sterk worden gedrukt.

Algemene bepalingen met betrekking tot je dakkapel maten

De maximale breedte evenals de maximale hoogte waar je dakkapel over kan beschikken worden steeds bepaald aan de hand van een reeks van vaste regels. Deze zijn opgenomen in het zogenaamde bouwbesluit. Deze regels zorgen voor het bewaken van de erfgrens evenals de brandveiligheid van de huizen.

 

  • De maximale hoogte van een dakkapel bedraagt 1,75 meter, althans wanneer je deze vergunningsvrij wil bouwen. Zou je graag toch hoger bouwen? Dan kan dat een mogelijkheid zijn, alleen zal je dan wel een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

 

  • De zijkanten waar een dakkapel over beschikt dienen ten minste over een afstand van 0,5 meter te beschikken ten opzichte van de zijkanten van het dakvlak of de erfgrens.

 

  • Het dak van de dakkapel dient zich ten minste 0,5 meter onder de daknok te bevinden.

 

  • De dakkapel dient tussen de 0,5 en 1 meter vanaf de dakvoet te beginnen (verticaal gerekend).

Hoeveel mag de breedte van je dakkapel bedragen?

Bij het bekijken van je dakkapel maten is het niet alleen de moeite waard om rekening te houden met de hoogte die moet worden toegepast, wat bovendien ook te denken van de breedte waar je dakkapel over beschikt? Deze breedte wordt steeds bepaald aan de hand van de situatie waarvan sprake is. Om er voor te zorgen dat je over een duidelijk zicht beschikt op de breedte van je dakkapel hebben we even een aantal opties voor je op een rijtje gezet.

De toegestane afmetingen van een dakkapel bij de voorgevel

Ben je van plan om een dakkapel aan de voorkant van je huis te realiseren? In dat geval stel je, je ongetwijfeld de vraag hoeveel de breedte precies mag bedragen. In dit geval moet er rekening mee worden gehouden dat de maximale breedte sterk afhankelijk kan zijn van de gemeente in kwestie. Standaard mag de voorgevel voor de helft bebouwd worden. Dit neemt echter niet weg dat er heel wat gemeenten zijn die van deze norm afwijken. Zo zijn er gemeenten waarbij de voorzijde maximaal 30 of 70 procent mag worden bebouwd. Omwille van deze reden kan het aangeraden zijn om de maximale breedte van je dakkapel zelf te berekenen aan de hand van de onderstaande rekenvoorbeelden.

 

  • Afmetingen dakkapel voorkant bij maximale bebouwing van 70 procent

Beschik je over een huis welke een breedte heeft van 8 meter? In dat geval moet je er rekening mee houden dat je dakkapel maximaal 5,6 meter breed mag zijn. Heeft het huis een breedte van 6 meter? Dan ligt de maximale breedte op 4,2 meter.

 

  • Afmetingen dakkapel voorkant bij maximale bebouwing van 50 procent

Heb je een huis van 8 meter breed? In dat geval moet je er rekening mee houden dat de dakkapel aan de voorzijde van je huis een maximale breedte mag hebben van 4 meter. Bij een huis met een breedte van 6 meter ligt het maximum aldus op 3 meter.

 

  • Afmetingen dakkapel voorkant bij maximale bebouwing van 30 procent

In het geval van een huis met een breedte van 8 meter mag de maximale breedte van de dakkapel aan de voorkant 2,4 meter bedragen. Bij een breedte van 6 meter mag de dakkapel een maximale breedte hebben van 1,8 meter.

Wat met de maten van een dakkapel achtergevel?

Zou je graag je dakkapel niet aan de voor-, maar wel aan de achterzijde van je woning willen bouwen? In dat geval kan je kiezen voor een stevig uit de kluiten gewassen breedte. Voor de achtergevel geldt in het merendeel van de gevallen alleen de regel dat je 0,5 meter afstand tot de erfgrens moet aanhouden. Het onderstaande rekenvoorbeeld maakt duidelijk hoeveel de breedte aan de achterzijde van je woning kan bedragen.

 

  • Afmetingen dakkapel achterkant bij maximale bebouwing

In het geval van een huis met een breedte van 8 meter kan de dakkapel over een breedte beschikken van zomaar even 7 meter. De berekening hiervoor is 8 meter – 2 x 0,5 meter. Ben je eigenaar van een huis waarbij er sprake is van een breedte van 6 meter? In dat geval mag de breedte van je dakkapel maximaal 5 meter bedragen.

Wat met de hoogte voor een dakkapel op zolder?

Veel mensen stellen zich de vraag of er voor het realiseren van een dakkapel op zolder een andere hoogte wordt gehanteerd. Dat is niet het geval. Voor de hoogte van een dakkapel die op zolder wordt gerealiseerd wordt dan ook dezelfde hoogte gehanteerd als voor een dakkapel op de lager gelegen etages.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit