Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 03 apr 2024

In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om een dakkapel steevast te voorzien van één of meerdere grote ramen. Deze ramen hebben niet alleen als functie om een mooi uitzicht over de omgeving mogelijk te maken, daarnaast moeten ze ook nog eens een optimale lichtinval weten te creëren. Uit de praktijk blijkt echter dat dit lang niet bij alle dakkapellen voldoende is. Geldt dat eveneens voor jou of heb je bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om een groot raam in je dakkapel te plaatsen? In dat geval kan je er nog steeds voor kiezen om een lichtkoepel te voorzien. Ben jij eveneens op zoek naar interessante informatie over een lichtkoepel dakkapel en wil je graag een zicht hebben op de gemiddelde kosten die daarvoor in rekening kunnen worden gebracht? Dan raden we je aan om meteen verder te lezen!

Waarom kiezen voor een lichtkoepel dakkapel?

Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een lichtkoepel in een dakkapel in vergelijking met lichtstraten. Daar zijn verschillende goede redenen voor aan te halen. We hebben de diverse voordelen waar je op kan rekenen bij het realiseren van een lichtkoepel dakkapel alvast even voor jou op een rijtje gezet.

  1. De extra lichtinval die door een lichtkoepel dakkapel wordt gecreëerd zorgt er voor dat je woning meteen een stuk fijner wordt om in te wonen.
  2. Door de verbeterde lichtinval lijkt je woning meteen een stuk groter te worden. Een lichtkoepel dakkapel is dan ook een uitstekende keuze voor kleinere huizen.
  3. Een lichtkoepel kan tegenwoordig worden aangekocht in de meest uiteenlopende vormen en afmetingen waardoor ze bij elk huis prima tot haar recht komt.

Bovenstaande voordelen pleiten uiteraard stuk voor stuk voor het integreren van een lichtkoepel dakkapel in je woning. Toch dient er ook rekening te worden gehouden met een zeker nadeel. In vergelijking met bijvoorbeeld een lichtstraat kan er namelijk worden vastgesteld dat een lichtkoepel dakkapel een stukje duurder is, dit niet alleen op vlak van aankoop, maar ook voor wat de plaatsing betreft. Hoe dan ook moet het wel gezegd dat de meerwaarde die een lichtkoepel dakkapel weet te realiseren heel wat indrukwekkender is in vergelijking met deze van een lichtstraat.

Waar rekening mee houden bij het laten plaatsen van een lichtkoepel dakkapel?

Het merendeel van de mensen die meer lichtinval willen realiseren in hun dakkapel kiezen er voor om deze te voorzien van een lichtkoepel. Vooraleer je dit kan doen spreekt het voor zich dat er een keuze moet worden gemaakt uit verschillende mogelijkheden. Hou bij het kopen van je lichtkoepel dakkapel in ieder geval rekening met de onderstaande aandachtspunten:

  1. Het materiaal waaruit de lichtkoepel is gemaakt;
  2. De vorm en de kleur waar de lichtkoepel over beschikt;
  3. De afmetingen van de lichtkoepel in kwestie;
  4. Het type bediening waar gebruik van wordt gemaakt;

Een belangrijk aspect met betrekking tot de plaatsing van een lichtkoepel dakkapel heeft betrekking tot de manier waarop de lichtkoepel al dan niet kan worden bediend. Wat dit betreft kan je er voor kiezen om gebruik te maken van een vast systeem welke niet kan worden geopend of een elektrische bediening waarbij je de mogelijkheid hebt om de lichtkoepel als het ware op te liften. Dit laatste kan interessant zijn omdat je op deze manier de dakkapel op efficiënte wijze kan ventileren. Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat er in het voorzien van een elektrische bediening een stevige meerprijs schuil kan gaan.

Hoeveel kost een lichtkoepel dakkapel?

De bovenstaande informatie heeft reeds duidelijk gemaakt met welke zaken je allemaal rekening dient te houden met betrekking tot het realiseren van een dakkapel. Op het ogenblik dat je al deze factoren mee in overweging neemt zal je kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen grofweg drie verschillende grote mogelijkheden. We hebben deze opties inclusief de verschillende bedieningsmogelijkheden voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Type lichtkoepel dakkapel Gemiddelde kostprijs
Acrylaat lichtkoepel dakkapel met vaste bediening Gemiddeld 825 euro per vierkante meter
Acrylaat lichtkoepel dakkapel met elektrische bediening Gemiddeld 1.500 euro per vierkante meter
Polycarbonaat lichtkoepel dakkapel met vaste bediening Gemiddeld 875 euro per vierkante meter
Polycarbonaat lichtkoepel dakkapel met elektrische bediening Gemiddeld 1.525 euro per vierkante meter
Glazen lichtkoepel dakkapel met vaste bediening Gemiddeld 975 euro per vierkante meter
Glazen lichtkoepel dakkapel met elektrische bediening Gemiddeld 1.725 euro per vierkante meter

De bovenstaande kosten geven reeds een aardige indruk van de gemiddelde investering die gepaard gaat met het realiseren van een lichtkoepel dakkapel. Het enige waar je nog extra rekening mee dient te houden zijn de zogenaamde montagekosten. Deze zijn vereist omdat het plaatsen van een lichtkoepel dakkapel alles behalve een voor de hand liggend karwei is. Op vlak van montagekosten kan je rekenen op een kostprijs welke is gelegen tussen de 750 & 850 euro. Mocht je de plaatsing van je lichtkoepel dakkapel toch zelf kunnen doen, dan spreekt het voor zich dat je op deze manier een aardige besparing kan realiseren.

Hou rekening met de isolatiewaarde van je lichtkoepel dakkapel

Inmiddels is het merendeel van de informatie met betrekking tot de realisatie van een lichtkoepel dakkapel voor jou wel duidelijk. Toch is er nog één extra belangrijk punt waar je aandachtig voor zal willen zijn. Wat namelijk te denken van de isolatiewaarde waar je lichtkoepel dakkapel over zal komen te beschikken? Op dit vlak moet er gekeken worden naar drie verschillende eigenschappen, namelijk:

  • Het type glas waar gebruik van wordt gemaakt;
  • De schalen die worden toegepast;
  • De wanddikte van de lichtkoepel;

Kies je er voor om een glazen koepel in een plat dak te integreren? In dat geval is het altijd aan te raden om te kiezen voor isolatieglas. Dakkoepels die zijn gerealiseerd met isolatieglas kenmerken zich doorgaans door uitstekende prestaties. Een waarde van bijvoorbeeld 1,1 W/m2K of zelfs nog beter is bijvoorbeeld perfect haalbaar. Hou er bovendien rekening mee dat een plat dak is opgebouwd uit twee, drie of meerdere schalen. Van hoe meer schalen er gebruik wordt gemaakt, des te beter de isolatie is. In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om gebruik te maken van een binnen- en een buitenschaal.

Tot slot is er nog de keuze voor de wanddikte. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen drie verschillende opties. Denk hierbij aan een enkelwandige dakkoepel, een dubbelwandige dakkoepel evenals een driewandige dakkoepel. De enkelwandige uitvoering isoleert slechts matig terwijl de dubbelwandige dakkapel goed isoleert en daardoor slechts een beperkte hoeveelheid warmteverlies toestaat. Door te kiezen voor een driewandige dakkoepel beschik je tot slot over een uitstekende isolatiewaarde voor je lichtkoepel dakkapel.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit