Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je een huis koopt is het misschien nog niet meteen duidelijk dat je er ooit in de toekomst ook voor zal willen kiezen om daar een dakkapel op te realiseren. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar een laag dak zou op het eerste zicht toch zomaar roet in het eten kunnen gooien, of niet? Indien je over een huis met een laag dak beschikt zal je inderdaad beperkt worden in je mogelijkheden voor wat het realiseren van een dakkapel betreft. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je een dakkapel meteen kan vergeten, in tegendeel. Door rekening te houden met de informatie op deze pagina is ook een dakkapel bij jouw laag dak realiseren absoluut geen enkel probleem.

Verschillende mogelijkheden voor een dakkapel bij laag dak

Vroeger werd er door mensen die eigenaar waren van een woning met een laag dak vaak voor gevreesd dat zij nooit een dakkapel zouden kunnen plaatsen. Dat zou zonde zijn, want op deze manier gaat er heel veel potentiële, extra woonruimte zomaar verloren. Gelukkig is deze vrees onterecht. Ook wanneer je over een woning met een laag dak beschikt zal je dan ook kunnen vaststellen dat het perfect mogelijk is om daar een dakkapel bij te voorzien. Wel zal je niet zomaar voor eender welke constructie kunnen kiezen. Wij hebben de verschillende opties die voor jou voor handen zijn alvast even in een overzicht geplaatst.

Optie 1: Het verleggen van de nok

In eerste instantie hebben we ook wat slecht nieuws. Het realiseren van een standaard dakkapel is namelijk geen optie op het ogenblik dat de zogenaamde nokhoogte binnenwerks niet meer bedraagt dan 1,8 meter. De enige uitzondering hierop vormt huizen die zijn gemaakt voor erg kleine mensen, maar dat even terzijde. In deze situatie kan je er voor kiezen om een zogenaamde ‘verlegde nokdakkapel’ te plaatsen. In dit geval wordt er een dakkapel gerealiseerd terwijl de voor- of achtergevel van de woning wordt opgetrokken. In de praktijk wordt er in deze situatie vooral voor gezorgd dat de bestaande nok wordt verlegd naar voren of naar achter terwijl ze meteen ook wordt verhoogd.

 

Indien de bovenstaande oplossing je voor jouw huis met laag dak wel interessant lijkt zijn er wel een aantal extra aandachtspunten om rekening mee te houden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat niet elke leverancier een dergelijke dakkapel kan realiseren. Bijkomstig nadeel is terug te vinden in de kostprijs van dit project. Je kan er namelijk rekening mee houden dat deze kosten al snel het dubbele bedragen van een gewone dakkapel.

Optie 2: Het compleet verhogen van de nok

Bij de eerste optie wordt er dus slechts voor gekozen om de gevel aan één van de beide zijden te verhogen. Dat kan een prima oplossing zijn, maar veel mensen hebben ook de wens om beide gevels van hun huis te verhogen. In deze situatie dringt een nokverhoging zich op. Dit betekent dat er als het ware een volledige lift gebeurt van de zolderverdieping met ongeveer een meter à anderhalve meter. Het betreft hier overigens een type dakkapel welke door het merendeel van de leveranciers op het dak wordt opgebouwd. Dit betekent evenwel niet dat er ook geen prefab opties voor handen zijn, al zijn deze behoorlijk zeldzaam. Ook voor deze tweede optie moet er rekening worden gehouden met een structureel hoger prijskaartje in vergelijking met een gewone, standaard dakkapel.

Optie 3: Het realiseren van een dakkapel in de nok

Een derde en laatste optie voor het realiseren van een dakkapel bij een huis met een laag dak is terug te vinden in het plaatsen van de dakkapel in de zogenaamde nok. Dit is in het bijzonder een vereiste voor woningeigenaars die liever gebruik willen maken van een dakkapel welke over een plat dak beschikt. Je moet er in dit geval wel rekening mee houden dat er een vergunning dient te worden aangevraagd. In Nederland geldt namelijk dat de verticale afstand van de daknok tot de bovenkant van de dakkapel over een lengte dient te beschikken van een halve meter. Anderzijds kan deze lengte ook worden gemeten als twee of drie dakpannen. Ben je wel te vinden voor een platdak dakkapel? Dan is deze mogelijkheid zeker en vast het proberen waard. De kosten voor het realiseren van een dakkapel als deze bij een laag dak liggen immers heel wat lager in vergelijking met de eerste twee opties. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat de ruimtewinst een behoorlijk stuk beperkter is. Bovendien moet je natuurlijk ook te vinden zijn voor de uitstraling waar de dakkapel over beschikt.

Besparen op een dakkapel bij laag dak

Bovenstaande informatie geeft je duidelijk aan over welke mogelijkheden je beschikt voor wat het realiseren van een dakkapel bij laag dak betreft. Je zal echter al snel kunnen vaststellen dat optie 1 en optie 2 gepaard gaan met behoorlijk stevige kosten. Omdat deze kosten niet voor iedere woningeigenaar met een plat dak tot de mogelijkheden behoren is het niet meer dan normaal dat veel mensen op zoek gaan naar interessante bespaartips. Wel, wij zochten er alvast een aantal voor je uit en hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

 

  • Plaats een dakkapel in de nok van je woning

De financieel interessantste optie is het plaatsen van een dakkapel in de nok van je dak. Of je het ook daadwerkelijk mooi vindt is natuurlijk een andere kwestie, maar wanneer je vooral moet kijken naar het financiële aspect zal dit voor het merendeel van de woningeigenaars de beste oplossing zijn. Let wel, je moet er rekening mee houden dat je ondanks het feit dat het hierbij gaat om een platdak dakkapel ook gewoon verplicht bent om een omgevingsvergunning aan te vragen.

 

  • Doe een beroep op een bedrijf uit je buurt

Wil je de extra kosten onder de vorm van bijvoorbeeld de voorrijkosten tot een absoluut minimum kunnen beperken? In dat geval is het steeds aan te raden om een beroep te doen op de diensten van een bedrijf welke in je buurt is gevestigd. De voorrijkosten die worden aangerekend bedragen zo’n 0,25 tot 0,50 euro per kilometer waardoor er op dit vlak op het einde van de rit heel wat kan worden uitgespaard.

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine