Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Bij het laten plaatsen van een dakkapel zijn er verschillende factoren waar je graag bij stil zal willen blijven staan. Eén van deze factoren heeft betrekking tot de kleur waar je dakkapel over komt te beschikken. Veel mensen denken dat deze kleur enkel en alleen bepalend is voor de uitstraling waar de dakkapel in kwestie over komt te beschikken, maar dat is zeker en vast niet  correct, in tegendeel. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat een donkere dakkapel (zwart, heel donker grijs of antraciet, etc.) in de zomer veel sneller warm wordt in vergelijking met bijvoorbeeld een wit exemplaar. Dit betekent dat de kleuren dakkapel absoluut niet uitsluitend de uitstraling bepalen. Wil jij graag meer te weten komen over de kleuren dakkapel en over welke mogelijkheden je nu precies beschikt? Dan komt de informatie op deze pagina jou ongetwijfeld goed van pas!

Waarom kiezen voor donkere kleuren dakkapel?

We kunnen tegenwoordig vaststellen dat zeer veel eigenaars van een woning er voor kiezen om gebruik te maken van donkere kleuren voor hun dakkapel. Daar zijn verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie zijn erg veel mensen bijvoorbeeld van mening dat donkere kleuren een dakkapel heel wat moderner laten ogen. Dat klopt veelal wel, in het bijzonder wanneer je over een strakke woning met een plat dak en bijvoorbeeld donkere leien beschikt. Anderzijds moet het gezegd dat er aan een donkere kleuren dakkapel ook enkele niet onbelangrijke nadelen verbonden zijn. Misschien wel het belangrijkste nadeel hebben we wellicht reeds aangehaald in de inleiding van deze pagina.

 

Indien jij er namelijk voor kiest om te investeren in een donkere kleuren dakkapel zal je er rekening mee moeten houden dat deze in de zomer wel erg warm kan worden. Daar waar een lichte, witte kleur bij een dakkapel het zonlicht enigszins weet af te blokken waardoor de temperatuur binnenin nooit te hoog oploopt geldt dat niet voor een donker gekleurde uitvoering, in tegendeel. Kies je met andere woorden voor een zwarte of een andere, donker gekleurde dakkapel? Dan zal je voor in de zomer bij voorkeur een vorm van airco willen voorzien. Doe je dat niet, dan kan dat het leefcomfort in je dakkapel dus sterk beïnvloeden.

Wat zijn de voordelen van lichte kleuren dakkapel?

In principe zouden we kunnen stellen dat de nadelen van een donkere kleur dakkapel de voordelen zijn van een lichte uitvoering. Wanneer je tegenwoordig dakkapellen in het straatbeeld ziet opduiken kan je dan ook vaststellen dat erg veel eigenaars van een woning er voor kiezen om bijvoorbeeld een witte dakkapel te kopen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien geen voor de hand liggend keuze, maar toch is een witte dakkapel erg interessant. Je kan er namelijk bij rekenen op de volgende interessante voordelen:

 

  1. Een witte dakkapel blokt het zonlicht af waardoor je ten allen tijde kan rekenen op comfortabele temperaturen, ook tijdens de warmste zomerdagen;
  2. Een witte dakkapel oogt erg strak en mooi in het straatbeeld, zowel bij een moderne als bij een ietwat klassiekere woning;
  3. Door het realiseren van een witte dakkapel in kunststof voorkom je dat je (in vergelijking met een houten exemplaar) wordt opgezadeld met veel onderhoud;

 

Een dakkapel in lichte kleur kan niet uitsluitend worden gerealiseerd in het wit, maar ook in bijvoorbeeld een licht grijs of een beige kleur. Dit betekent dat het steeds mogelijk is om een dakkapel in lichte kleur te realiseren die perfect in lijn ligt met de door jou vooropgestelde verwachtingen. Uiteraard spreekt het voor zich dat deze wel in lijn moet liggen met bijvoorbeeld de kleur en uitstraling van de dakbedekking van je woning.

Hoe de kleur van je dakkapel doorgeven aan een expert?

Het merendeel van de mensen die er voor kiezen om een dakkapel te realiseren bij hun woning maken de bewuste keuze om een expert onder de arm te nemen. Op het ogenblik dat ook jij van plan bent om dit te doen is het bij het bepalen van je kleuren dakkapel altijd van belang om rekening te houden met een aantal factoren. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 

  1. Het aangeven van de RAL-code van de kleur die je wenst;
  2. Het aftoetsen van de gewenste kleur ten opzichte van bijvoorbeeld het dak;

 

Op het eerste zicht kan het voor jou wel interessant zijn om bijvoorbeeld de voorkeur te geven aan een licht gekleurde dakkapel, maar wanneer deze afsteekt tegenover de kleuren in het dak is dit meteen een stuk minder aantrekkelijk. Veel mensen beschikken echter niet over dit inzicht waardoor het de moeite waard is om even te overleggen met een expert. Kies je er voor om zelf je dakkapel af te werken? In dat geval ben je uiteraard eerder op jezelf aangewezen. Goed nadenken over de best passende kleur is dan een absolute must.

Hoe de beste kleuren voor je dakkapel bepalen?

Veel mensen denken dat het bepalen van de kleuren voor hun dakkapel zeer voor de hand liggend is. Dat is het echter absoluut niet. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen dan ook gewoon voor kleuren die ze ‘mooi’ vinden zonder dat ze rekening houden met de praktische gevolgen die deze kleuren met zich meebrengen. Wil je de absolute zekerheid hebben dat je aan het einde van de rit kiest voor de beste kleuren dakkapel? In dat geval is het altijd interessant om rekening te houden met de hieronder aangegeven aandachtspunten:

 

  • Hou bij het bepalen van je kleuren dakkapel rekening met de kleuren die zijn gebruikt in de woning evenals in het dak.

 

  • Sta altijd stil bij het feit dat donkere kleuren tijdens de zomer de warme zonnestralen veel minder goed weten te weren in vergelijking met lichte kleuren.

 

  • Kies je voor een dakkapel die beschikt over een houten afwerking? In dat geval is het in principe altijd mogelijk om deze te schilderen in een kleur die jij wenst zonder dat je daarvoor rekening moet houden met extra hoge kosten.

 

  • Wil je geen of in ieder geval zeer weinig onderhoudskosten hebben aan je dakkapel? In dat geval is het altijd de moeite waard om te kiezen voor een kunststof exemplaar. Dergelijke kunststof dakkapellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een groot aantal verschillende RAL-kleuren. In vergelijking met houten dakkapellen zijn kunststof dakkapellen veel onderhoudsvriendelijker.

 

Hou je rekening met de hierboven aangegeven aandachtspunten? In dat geval zal je altijd kunnen rekenen op de meest optimale kleuren voor jouw dakkapel.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure