Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Veel mensen die er voor kiezen om een dakkapel te voorzien bij hun woning hebben een zeer uitgesproken stijl in gedachten. Wat de realisatie van een dakkapel betreft kan je tegenwoordig kiezen voor een zeer modern exemplaar, maar wat ook te denken van een karakteristieke dakkapel? Deze laatste ademt nog altijd de sfeer uit van vroegere tijden en voorziet je woning van een mooie, nostalgische toets. Geef jij ook de voorkeur aan een karakteristieke dakkapel voor jouw woning, maar zou je graag precies te weten willen komen hoe je dit kan realiseren en met welke kosten je rekening dient te houden? We vertellen je graag alles wat je graag wil weten over een karakteristieke dakkapel op deze pagina!

Waaruit bestaat een karakteristieke dakkapel?

Wanneer je naar een karakteristieke dakkapel kijkt zal je kunnen vaststellen dat deze zich altijd kenmerkt door een afwerking in hout. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een donkere houtsoort die doorgaans niet wordt geschilderd. In vroegere tijden kon er dan ook vaak worden vastgesteld dat het hout op natuurlijke wijze vergrijsde. Hierdoor kreeg de dakkapel een ietwat grauwe, maar wel authentieke uitstraling. Dit is tegenwoordig nog steeds mogelijk. Op het ogenblik dat je er zeker van wil zijn dat jouw dakkapel een karakteristieke uitstraling krijgt en kan behouden is het in ieder geval altijd aan te raden om deze niet te laten beitsen. Ook het schilderen wordt vaak afgeraden, althans wanneer je kiest voor een donkere houtsoort. Hou er wel rekening mee dat het niet beitsen of schilderen van je karakteristieke dakkapel ook bepaalde nadelen met zich meebrengt.

Waarom kiezen voor een karakteristieke dakkapel?

De voorbije jaren kon er (terug) worden vastgesteld dat de karakteristieke dakkapel aan een stevige opmars bezig is. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat steeds meer mensen voor kiezen om geen compleet nieuwe woning te bouwen, maar wel een bestaand huis te kopen en te renoveren. Een karakteristieke dakkapel voorzien zorgt in deze situatie niet alleen voor een praktische, maar ook voor een visuele meerwaarde voor het huis. Wij hebben in ieder geval nog even alle voordelen van een karakteristieke dakkapel voor jou op een rijtje gezet:

 

  • Je beschikt over een authentieke blikvanger voor je woning;
  • Een karakteristieke dakkapel realiseert altijd een financiële meerwaarde;
  • Ook met een karakteristieke dakkapel beschik je over meer begaanbare oppervlakte;
  • De keuze voor een karakteristieke (houten) dakkapel betekent dat je standaard reeds kan rekenen op een zekere isolatiewaarde;

 

Ben jij iemand die een voorkeur heeft voor een echt authentieke uitstraling voor wat je huis betreft? Hecht je bovendien veel waarde aan het nostalgische gevoel van vroeger en wil je een warme eye-catcher voor je huis realiseren? Dan is de keuze voor een karakteristieke dakkapel voor jou wellicht al snel gemaakt!

De nadelen van een karakteristieke dakkapel

Klinken alle bovenstaande voordelen voor jou ook wel interessant in de oren? Ben je dan ook bijna overtuigd om ook te kiezen voor een karakteristieke dakkapel voor jouw huis? In dat geval zijn er nog wel een aantal nadelen waar je mogelijks ook rekening mee zal willen houden. We hebben ook deze nadelen nog even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

 

  • Een karakteristieke dakkapel past absoluut niet bij elke stijl van woning;
  • Het feit dat er veel hout wordt gebruikt betekent (extra) onderhoudskosten;

 

Kan je leven met de bovenstaande nadelen en zie jij een absolute meerwaarde in een karakteristieke dakkapel? In dat geval hoeft niets je nog in de weg te staan om deze bij jouw woning te realiseren!

Hoeveel kost een karakteristieke dakkapel?

Omwille van het feit dat een karakteristieke dakkapel voor het overgrote merendeel bestaat uit hout kan je altijd rekenen op een zeer scherp prijskaartje. Wel dient er rekening te worden gehouden met het verschil in kosten tussen een prefab en een maatwerk karakteristieke dakkapel. We hebben de gemiddelde kostprijs van beide uitvoeringen alvast even voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

 

Type karakteristieke dakkapel Gemiddelde kostprijs
Prefab karakteristieke dakkapel Gemiddeld vanaf 3.350 euro
Maatwerk karakteristieke dakkapel Gemiddeld vanaf 3.950 euro

 

Een niet onbelangrijk gegeven bij het berekenen van de prijs van je karakteristieke dakkapel is ook terug te vinden in het soort kozijnen evenals de beglazing waarvoor je kiest. Wil je het karakteristieke karakter van je dakkapel ook in deze elementen doortrekken? Dan zal je willen kiezen voor houten kozijnen. Daar waar vroeger altijd gebruik werd gemaakt van enkele beglazing is het vandaag de dag uiteraard wel mogelijk om te kiezen voor beter isolerend glas. Op dit vlak kan je kiezen voor dubbele beglazing, maar ook voor hoogrendementsglas.

Hoe besparen op de realisatie van je karakteristieke dakkapel?

Ben je er ondertussen ook van overtuigd dat een karakteristieke dakkapel het best tot haar recht zou komen bij jouw woning? Wil je deze dan ook maar wat graag laten realiseren, maar ben je nog op zoek naar enkele interessante bespaartips om de prijs te drukken? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande bespaartips.

 

  • Doe voor je karakteristieke dakkapel een beroep op een bedrijf uit de buurt

Wil je er graag zeker van zijn dat extra kosten zoals bijvoorbeeld de voorrijkosten zo beperkt mogelijk gehouden kunnen worden voor wat de realisatie van je karakteristieke dakkapel betreft? In dat geval is het altijd een goed idee om een beroep te doen op de diensten van een bedrijf welke in jouw eigen buurt is gevestigd.

 

  • Kies voor een duurzame houtsoort

Een karakteristieke dakkapel is er één die wordt afgewerkt met hout. Je kan op dit vlak een keuze maken tussen een groot aantal verschillende mogelijkheden. Kiezen voor zachthout verlaagt de éénmalige investering, maar de keuze voor hardhout bevordert de levensduur van je dakkapel aanzienlijk. Kiezen voor een duurzame houtsoort met een lange levensduur is op termijn altijd de beste keuze.

 

  • Ga voor een prefab exemplaar indien mogelijk

Verschillende bedrijven bieden tegenwoordig nog steeds karakteristieke dakkapellen aan in prefab uitvoering. Dat is op financieel vlak altijd een interessante optie. Door te kiezen voor een prefab karakteristieke dakkapel is het mogelijk om tot wel 30 procent te besparen. Wil je echter met zekerheid kunnen rekenen op een karakteristiek exemplaar welke volledig in lijn ligt met je verwachtingen? In dat geval zal je alsnog moeten kiezen voor de duurdere, maatwerk variant.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.

dakkapel

Heb je een omgevingsvergunning nodig bij de aanleg van je dakkapel?

Een bekende soort uitbouw aan je huis is het aanleggen van een

constructie dakkapel

Een checklist om de beste dakkapel te maken

Een dakkapel biedt vele voordelen, die ervoor zorgen dat je de dure