Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De belangrijkste reden waarom veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om een dakkapel toe te voegen aan hun woning is terug te vinden in het feit dat ze op deze manier heel wat extra bruikbare oppervlakte krijgen aangereikt. Het spreekt echter voor zich dat het ene dak het andere niet is. Beschik je eerder over een klein dak waardoor je niet de mogelijkheid hebt om twee dakkapellen te plaatsen? In dat geval kan het altijd de moeite waard zijn om te kiezen voor een hoekdakkapel. Een dergelijke dakkapel is niet alleen lekker ruim, daarnaast wordt er ook nog eens vanuit verschillende hoeken lichtinval gecreëerd. Ben jij ook geïnteresseerd in het laten plaatsen van een hoek dakkapel? Dan is het altijd de moeite waard om even de informatie door te nemen welke is terug te vinden op deze pagina!

Waarom kiezen voor een hoek dakkapel?

We besteden tegenwoordig heel wat meer tijd in onze woning dan vroeger. Dat zorgt er voor dat we haast continue op zoek zijn naar mogelijkheden om ons huis te verbeteren of indien mogelijk zelfs uit te breiden. Het laten plaatsen van een bepaald type dakkapel kan wat dat betreft bijzonder interessant zijn. Veel mensen nemen echter geen genoegen met een standaard dakkapel omdat deze naar hun mening onvoldoende (extra) ruimte creëert. Geldt dat eveneens voor jou? Dan kan het mogelijks interessant zijn om de voorkeur te geven aan een hoek dakkapel. Bij dit type van dakkapel kan je immers rekenen op de volgende voordelen:

 

  1. Er wordt een grotere hoeveelheid extra ruimte gecreëerd. Doordat de dakkapel in de hoek wordt geplaatst kan de beschikbare ruimte zoveel als mogelijk is worden benut.
  2. Er kan vanuit veel meer oogpunten een zekere lichtinval worden gecreëerd. Veel mensen willen de hoeveelheid aan kunstmatig licht in huis zoveel mogelijk beperken, maar daarvoor hebben ze nood aan een optimale lichtinval. Door het plaatsen van een hoek dakkapel is het zonder probleem mogelijk om dit te realiseren.
  3. Een hoekdakkapel zorgt voor een nog grotere waardevermeerdering voor je woning in vergelijking met de plaatsing van een standaard dakkapel.
  4. Door het laten plaatsen van een hoekdakkapel krijgt je woning zomaar een nog uniekere uitstraling in vergelijking met een standaard, enkele dakkapel.

 

De hierboven aangegeven voordelen zorgen er stuk voor stuk voor dat een hoek dakkapel door de jaren heen aanzienlijk in populariteit is toegenomen. Ben jij eveneens van plan om een mooie hoek dakkapel te realiseren bij jouw woning? In dat geval moet je er wel rekening mee houden dat er ook nog enkele nadelen aan verbonden zijn.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een hoek dakkapel?

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat een hoek dakkapel geen gewone dakkapel is, in tegendeel. Dit zorgt er voor dat je er rekening mee dient te houden dat er niet aan de restricties van vergunningsvrij bouwen kan worden voldaan. Omwille van deze reden is er voor de plaatsing van een hoek dakkapel dan ook altijd een zogenaamde omgevingsvergunning  vereist. Een dergelijke vergunning aanvragen hoeft in principe geen probleem te vormen, maar het zorgt er wel voor dat je:

  1. Geconfronteerd wordt met een extra termijn voor het aanvragen van de vergunning;
  2. Je rekening dient te houden met een extra kostprijs welke je zal moeten betalen;

Anderzijds moet het wel gezegd dat je op vlak van kostprijs (hier gaan we zo meteen uitgebreid verder op in) bij een hoek dakkapel steeds voordeliger uit bent dan wanneer je er voor zou kiezen om twee aparte dakkapellen te plaatsen. Het merendeel van de mensen die hun zinnen hebben gezet op een hoek dakkapel nemen de verplichting om een vergunning aan te vragen dan ook maar voor lief.

Hoeveel kost het realiseren van een hoekdakkapel?

Vooraleer je zal overgaan tot het kopen of laten realiseren van een hoek dakkapel spreekt het voor zich dat je even uitgebreid stil zal willen blijven staan bij de gemiddelde kosten die er aan verbonden zijn. Wat dit betreft moet er rekening worden gehouden met verschillende zaken, namelijk:

 

  1. De hellingshoek van het dak waarvan sprake is;
  2. De afmetingen die je in gedachten hebt voor je hoek dakkapel;
  3. De materialen die worden gebruikt voor het realiseren van je dakkapel;

 

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven dient er altijd rekening mee te worden gehouden dat een hoek dakkapel realiseren steeds wat duurder is in vergelijking met een standaard enkele dakkapel. Daar tegenover staat echter dat ze voordeliger is wanneer we ze gaan vergelijken met een dubbele dakkapel. Toch is het altijd een goed idee om voor jezelf uit te maken welk budget je voor handen hebt voor je hoek dakkapel. De onderstaande prijstabel kan je alvast een degelijke indicatie geven van de kosten waar je rekening mee moet houden.

 

Soort hoek dakkapel Kostprijs
Hoek dakkapel gemaakt van hout Vanaf ongeveer 4.500 euro
Hoek dakkapel gemaakt van kunststof Vanaf ongeveer 5.000 euro
Hoek dakkapel gemaakt van polyester Vanaf ongeveer 6.000 euro

 

Let op, de aangegeven prijzen in bovenstaande prijstabel hebben betrekking op een basis hoek dakkapel zonder ook maar enige optie. Deze prijzen dienen dan ook vooral te gelden als een eerste indicatie. Is er sprake van een afwijkende hellingshoek (35 – 45 graden), wil je graag een extra grote hoek dakkapel laten realiseren en / of heb je nood aan menig aantal opties? In al deze gevallen zal je al snel kunnen vaststellen dat het kostenplaatje heel wat hoger kan uitvallen. Nogmaals, voor jezelf op voorhand een budget bepalen is zeker de moeite waard.

Is een hoek dakkapel interessant of niet?

Tot slot stellen veel mensen zichzelf de vraag of het nu al dan niet interessant is of kan zijn om een hoek dakkapel toe te voegen aan je woning. Het antwoord op deze vraag is echter sterk afhankelijk van de exacte eisen waar mensen over beschikken. Ben jij bijvoorbeeld iemand die graag zoveel mogelijk extra ruimte wil creëren, maar is je dak te klein voor een dubbele dakkapel? In dat geval kan een hoek dakkapel zomaar de beste oplossing betekenen. Wel dien je er rekening mee te houden dat ook de afwerking van een dergelijk type van dakkapel duurder uitvalt. Dit overigens niet in het minst omdat je bij meerdere ramen ook zal moeten investeren in meerdere zonweringen. Heb je hier geen probleem mee? In dat geval kan kiezen voor een hoek dakkapel voor jou zomaar de moeite meer dan waard zijn!

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.

dakkapel

Heb je een omgevingsvergunning nodig bij de aanleg van je dakkapel?

Een bekende soort uitbouw aan je huis is het aanleggen van een