Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een belangrijke vraag die veel mensen die een dakkapel aan hun woning willen toevoegen zich stellen heeft betrekking tot de snelheid waarmee een dergelijke constructie kan worden gerealiseerd. Dat deze vraag wordt gesteld is niet meer dan normaal, maar in de praktijk kan dit sterk afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij onder meer aan het verschil tussen een prefab en een maatwerk constructie. Bij deze laatste neemt de daadwerkelijke plaatsing immers heel wat meer tijd in beslag ten opzichte met de situatie waarin er sprake is van een kant en klaar geheel. Hoe dan ook, ben jij van plan om een dakkapel te laten plaatsen en wil je graag weten hoeveel tijd dit in beslag neemt? Dan kan de informatie op deze pagina je daar zonder enige twijfel bij helpen.

De plaatsing van een prefab dakkapel

Mensen die graag willen dat de plaatsing van hun dakkapel zo weinig mogelijk overlast met zich meebrengt kijken vaak in de richting van een prefab exemplaar. Een dergelijke prefab dakkapel mag dan niet volledig op maat gemaakt kunnen worden, daar staat tegenover dat ze veel voordeliger is en ze kant en klaar bij je thuis wordt afgeleverd. Dit betekent onder meer dat ook de beglazing reeds in de dakkapel is geïntegreerd. Heb jij er ook voor gekozen om gebruik te maken van een prefab dakkapel en is de dag van plaatsing aangebroken? In dat geval moeten in principe de volgende stappen worden doorlopen:

 1. Er wordt in alle vroegte ruimte gemaakt op / in het dak om de dakkapel te plaatsen;
 2. Door middel van een kraan wordt de dakkapel naar de montageplaats gebracht;
 3. De dakkapel wordt vastgezet en het dak wordt rondom de dakkapel afgewerkt;

In drie duidelijke stappen is het dus mogelijk om jouw prefab dakkapel af te werken. Dit heeft alles te maken met het feit dat er aan de hele constructie ter plaatse eigenlijk niet hoeft te worden gewerkt. Dat geldt uiteraard niet voor het ogenblik dat er gekozen is voor een maatwerk dakkapel. In dit geval wordt de constructie ter plaatse gerealiseerd waardoor de plaatsing haast altijd meer dan één volledige werkdag in beslag neemt.

Waarom kan een snelle plaatsing noodzakelijk zijn?

Veel bedrijven begrijpen dat een snelle plaatsing van een dakkapel noodzakelijk is. Dit niet alleen omdat de eigenaars van het huis in kwestie niet gedurende een lange tijd met overlast geconfronteerd willen worden, maar wel omdat dit bijvoorbeeld vereist is voor het weer. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat er vanuit de gemeente of stad waarin men woonachtig is een verzoek komt om de overlast van de dakkapel plaatsing tot een minimum te beperken. Hou bij het plannen van de dag waarop je dakkapel geplaatst wordt dan ook altijd rekening met de onderstaande aandachtspunten:

 1. Heb je een vergunning aangevraagd voor het tijdelijk blokkeren van de straat? De kraan waar gebruik van wordt gemaakt om je dakkapel constructie naar boven te liften moet immers wel voldoende plaats hebben om te kunnen werken. Toch mag je niet zomaar het verkeer (voor een lange tijd) ophouden.
 1. Plan de plaatsing van je dakkapel altijd in op een droge dag. Je moet er namelijk rekening mee houden dat er gedurende enige tijd een gat in je dak zal zitten waardoor alle neerslag en tal van andere zaken gewoon binnen in je woning terug kunnen komen.

Hoe snel kan een maatwerk dakkapel worden geplaatst?

Wil je er absoluut zeker van zijn dat je dakkapel binnen één werkdag kan worden geplaatst? In dat geval is kiezen voor een prefab constructie dus altijd de best mogelijke keuze. Maakt het voor jou niet zozeer uit hoelang de plaatsing in beslag neemt en beschik je bovendien over enkele zeer strikte eisen met betrekking tot de afwerking van jouw dakkapel? In dat geval kan je ook altijd kijken in de richting van een maatwerk exemplaar. Bij een maatwerk dakkapel wordt de tijd die vereist is om de volledige constructie te plaatsen beïnvloed door deze punten:

 1. De omvang van de dakkapel in kwestie;
 2. De aanwezigheid van een groot aantal hoeken en / of rondingen;
 3. Het aantal ramen die er in moeten worden voorzien;
 4. Of het dak over een scherpe hellingshoek beschikt of niet;
 5. Of er veel techniek in de afwerking van de dakkapel moet worden gestopt of niet;

Naast bovenstaande is het ook altijd interessant om te kijken naar het type van dakbedekking waar gebruik van wordt gemaakt. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een rieten dak te voorzien en wil je graag een dakkapel implementeren? In dat geval zal je rekening moeten houden met een langere tijdsduur. Wil je graag precies weten hoelang de plaatsing van jouw dakkapel in beslag zal nemen? In dat geval is het altijd de moeite waard om even met de vakman te overleggen hoeveel tijd hij denkt nodig te hebben.

Let op! Een dakkapel is na plaatsing vaak nog niet af!

Veel mensen denken dat een dakkapel volledig is afgewerkt op het ogenblik dat de constructie is geplaatst. Niets is echter minder waar. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant zijn er mogelijks nog enkele zaken die je aandacht verdienen. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om een houten dakkapel te plaatsen? In dat geval deze nog moet worden geschilderd of gebeitst. Het gebeurt steeds vaker dat mensen dit achterwege laten. Dat is natuurlijk je eigen keuze, maar zeker niet interessant. Op deze manier is het hout namelijk helemaal niet bestand tegen de weersinvloeden wat de levensduur van het materiaal aanzienlijk kan beïnvloeden.

Naast bovenstaand aandachtspunt bij houten dakkapellen is het ook nog eens zo dat er nog verschillende andere afwerkingsvormen toegepast kunnen worden aan de buitenkant van je dakkapel. Denk op dit vlak maar eens aan:

 • Het voorzien van geïntegreerde rolluiken;
 • De plaatsing van een geïntegreerde zonwering;
 • Decoratieve en zonwerende vensterluiken;
 • Het gebruik van sierlijsten;
 • Het wegwerken van de dakgoten;

Zoals je kan zien wordt de volledige tijd die is vereist om jouw dakkapel te realiseren altijd sterk beïnvloed door de persoonlijke wensen en verwachtingen waarover je beschikt. Even op voorhand een concrete planning afspreken met de vakman kan dan ook wonderen doen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit