Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Vooraleer je kan beginnen met het bouwen van je dakkapel of vooraleer je er voor kan kiezen om een bepaald prefab exemplaar te kopen is het steeds belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Eén van de belangrijkste factoren waar je bij stil zal willen blijven staan heeft betrekking tot de hellingshoek die van toepassing is. De hellingshoek berekenen is onder meer van belang omdat je alleen op deze manier precies kan achterhalen hoeveel materiaal er nu exact is vereist voor de realisatie van je dakkapel. Stel jij je ook de vraag ‘hoe berekenen hellingshoek’ en wil je hier graag een duidelijk antwoord op krijgen? Lees dan snel verder en ontdek hoe ook jij zeer precies de hellingshoek voor jouw dakkapel kan berekenen.

Waarom is berekenen hellingshoek zo belangrijk?

Het berekenen van de hellingshoek die van toepassing is voor het dak en dus voor je dakkapel zorgt er voor dat je exact te weten kan komen hoeveel materialen er precies zijn vereist. Dit geldt uiteraard zowel voor een dakkapel die wordt vervaardigd uit kunststof en uit hout. Veel mensen staan er bovendien niet bij stil, maar het berekenen van de hellingshoek van je woning is ook belangrijk om te kunnen vaststellen hoeveel isolatiemateriaal er precies is vereist. Tegenwoordig spreekt het voor zich dat het merendeel van de mensen er voor kiezen om hun woning en bij uitbreiding dus ook hun dakkapel optimaal te laten isoleren. Om dit te kunnen doen is het evenwel noodzakelijk om een duidelijk beeld te hebben van de vereiste hoeveelheid aan materialen die moeten worden aangekocht. Je hellingshoek berekenen kan hier duidelijkheid in scheppen.

Twee manieren om hellingshoek te berekenen

Inmiddels mag het wel duidelijk zijn dat het berekenen van de hellingshoek voor het realiseren van je dakkapel een absolute must is. Dat brengt ons echter nog niet bij de hamvraag van deze pagina. Ondanks het feit dat het doorgaans wel duidelijk is waarom het berekenen van de hellingshoek belangrijk is moet het namelijk gezegd dat velen helemaal niet weten hoe ze dit nu precies kunnen gaan doen. Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om dit karwei uit te besteden aan een vakman, maar de kans is altijd bestaande dat je dan geconfronteerd wordt met de nodige extra kosten. Kan je deze extra kosten best missen en ben je een handige doe-het-zelver? In dat geval hebben we twee mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet om zelf de hellingshoek voor je dakkapel te kunnen berekenen.

Methode 1 voor hellingshoek berekenen

Welke methode je ook gaat gebruiken voor het meten van de hellingshoek voor je dakkapel, het is altijd belangrijk om dit zo nauwkeurig mogelijk te doen. In de praktijk betekent dit dat je niet zomaar af moet gaan op de resultaten van één enkele meting, in tegendeel. Zorg er voor dat je altijd de uitgevoerde metingen niet één keer, maar zeker nog twee keer controleert. Laat indien mogelijk ook nog een derde persoon dezelfde meting uitvoeren zodat er geen twijfel bestaat over de hoeveelheid aan materialen die je nodig hebt. Een foutief uitgevoerde meting van de hellingshoek kan je niet alleen erg veel tijd, maar ook geld kosten. In ieder geval, dit is de eerste methode om de hellingshoek voor je dakkapel op te meten:

 

  1. Neem je waterpas en plaats deze horizontaal tegen het dak;
  2. Meet de verticale lengte A loodrecht op de waterpas;
  3. Meet de horizontale lengte B door de lengte van de waterpas op te meten in centimeter;

 

Wanneer je bovenstaande hebt gedaan kan je er voor kiezen om verkregen data in centimeter in een handige berekeningstool. Uiteindelijk zal deze steeds aangeven over hoeveel graden de hellingshoek beschikt waardoor je hiermee over direct inzetbare en bruikbare data beschikt.

Methode 2 voor hellingshoek berekenen

In principe moet er gezegd dat de eerste methode die we hierboven reeds hebben omschreven de vaakst toegepaste is. Echter zijn er zoals eerder aangegeven ook steeds meer mensen die het opmeten van de hellingshoek voor hun dakkapel zelf willen doen. Dat is een mogelijkheid, maar hoe kan je dat doen wanneer je bijvoorbeeld geen waterpas voor handen hebt? Ook hiervoor bestaat een mogelijks interessante methode die we je absoluut niet willen onthouden.

 

  1. Neem een touw met een degelijke lengte en knoop hier een gewicht aan vast.
  2. Bevestig het touw aan het schuine dak en zorg er voor dat de lengte gemeten vanaf het dak tot aan het gewicht honderd centimeter bedraagt.
  3. Zorg er voor dat het gewicht stil komt te hangen waarna de lengte wordt gemeten tussen het midden van het gewicht en het schuine dak. Zorg ervoor dat deze meting op correcte wijze horizontaal wordt uitgevoerd.

 

Ook de verkregen data door middel van bovenstaande methode kan je het beste ingeven in een berekeningsmodule. Ook bij deze methode zal je direct het aantal graden weten te achterhalen waardoor je zonder probleem meteen alle vereiste materialen kan aanschaffen.

Gebruikmaken van een hellingshoek-app of niet?

Bovenstaande twee methodes zorgen er stuk voor stuk voor dat het eigenlijk voor iedereen wel mogelijk wordt om te achterhalen wat de hellingshoek is van zijn of haar dakkapel. Echter moet het gezegd dat lang niet elke persoon even goed is met het uitvoeren van metingen. Omdat het zoals eerder gezegd van belang is dat de data die je gebruikt voor het bestellen van je materialen honderd procent correct is kan het wellicht interessant(er) zijn om dit uit te besteden aan een echte vakman. Ben je hier niet zozeer voor te vinden omdat je de extra kosten voor het meten van de hellingshoek van je dakkapel niet ziet zitten? In dat geval is er mogelijks nog een andere mogelijkheid die voor jou interessant kan zijn.

 

Wist je namelijk dat er ook zoiets bestaat als een hellingshoek app? Deze kan worden geplaatst op niet alleen je smartphone, maar ook op je tablet en maakt het mogelijk om in een handomdraai de hellingshoek waarvan sprake is te berekenen. Let wel, vooraleer je van een dergelijke applicatie gebruik gaat maken is het altijd van belang om goed te controleren of deze wel of niet nauwkeurige metingen kan uitvoeren. Dit is het best te achterhalen door even de ervaringen van derden te raadplegen die reeds gebruik hebben gemaakt van de app in kwestie. Op deze manier kunnen vervelende verrassingen perfect worden voorkomen.

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel

Heb je een omgevingsvergunning nodig bij de aanleg van je dakkapel?

Een bekende soort uitbouw aan je huis is het aanleggen van een

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd