Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op het ogenblik dat je, je dakkapel wenst te voorzien van een plat dak zal je ook een keuze moeten maken voor wat de dakbedekking betreft. Bitumen zijn door de jaren heen erg populair gebleken, maar dat geldt zeker ook voor EPDM. Het betreft hier een soort van waterdicht rubber welke tegenwoordig als één van de beste materialen voor op platte daken wordt aanzien. Geef jij ook de voorkeur aan een plat dak voor je dakkapel en zou je graag gebruik willen maken van EPDM als dakbedekking? Lees dan snel verder en kom alles te weten over de voordelen en de kosten die deze keuze met zich meebrengt.

Waarom kiezen voor een EPDM dakkapel dak?

Er kan worden vastgesteld dat EPDM tegenwoordig zeer populair is wanneer het aankomt op het realiseren van een plat dak voor je dakkapel. Deze populariteit is te wijten aan het feit dat er verschillende, interessante voordelen zijn verbonden aan dit type van dakbedekking. Welke voordelen dat precies zijn kom je te weten door het raadplegen van onderstaand overzicht.

 

  • Een EPDM dakkapel dak kenmerkt zich door een levensduur die behoorlijk wat hoger ligt in vergelijking met bitumen. In de praktijk is het dan ook zomaar mogelijk dat EPDM dakbedekking voor je dakkapel tot wel 50 jaar mee blijft gaan.

 

  • EPDM is een nog elastischer materiaal in vergelijking met bitumen. Dit komt door de bijzonder specifieke samenstelling met elastomeren. Niet alleen onder een bloedhete zon, maar ook bij vriestemperaturen blijft dit materiaal haar elasticiteit perfect behouden. Dit betekent dat er geen enkel risico is voor scheuren onder invloed van krimp- of uitzetspanningen.

 

  • EPDM is een materiaal welke absoluut geen onderhoud vereist. Op het ogenblik dat er eventueel toch sprake zou zijn van een bepaalde vorm van beschadiging kan deze met behulp van een eenvoudige, zelfklevende folie zeer eenvoudig worden hersteld. Het EPDM zal bovendien niet doorscheuren waardoor beschadigingen steeds klein en oppervlakkig kunnen worden gehouden.

 

  • De unieke stabiliteit waar EPDM over beschikt zorgt er voor dat het dak (van je dakkapel) perfect beloopbaar is. Het rubber gaat namelijk in tegenstelling tot bij bitumen niet smelten. Bovendien zal het materiaal tijdens vriestemperaturen ook niet scheuren op het ogenblik dat je er overheen loopt.

Hoeveel kost een EPDM dakkapel dak?

Ondanks de vele interessante voordelen die er aan een EPDM dakkapel dak zijn verbonden dient er ook rekening te worden gehouden met een niet onbelangrijk nadeel. We hebben doorheen deze pagina reeds verschillende keren het verschil aangehaald met bitumen waarbij EPDM vaak als beste keuze wordt voorgeschoteld. Wanneer we alle voordelen in detail gaan bekijken kunnen we met recht en rede stellen dat dit niet meer dan terecht is, echter betaal je daar ook de prijs voor. In vergelijking met bitumen is een EPDM dakkapel dak dan ook behoorlijk wat duurder te noemen.

 

Type dakkapel dak Gemiddelde kostprijs
EPDM dakkapel dak Vanaf gemiddeld 55 euro per vierkante meter

 

Bovenstaande is enkel en alleen voor de levering en plaatsing van de EPDM. Is er reeds sprake van een bepaalde dakbedekking op je dakkapel en dient deze te worden verwijderd? Of ben je nog op zoek naar een mogelijkheid om de isolatiewaarde van je dakkapel te verbeteren door een isolerende laag aan te brengen? In al deze gevallen zal je rekening moeten houden met een niet onaanzienlijke meerprijs op de eindfactuur.

Belangrijke aandachtspunten bij realisatie EPDM dakkapel dak

Kan je, je wel vinden in de kosten die de realisatie van een EPDM dakkapel dak met zich meebrengt en ben je dan ook van plan om hier mee verder te gaan? In dat geval zijn er wel nog een aantal niet onbelangrijke aandachtspunten waar je graag nog even (extra) rekening mee zal willen houden.

 

  1. Let op het afschot van het dak

Moet je vaststellen dat er op regelmatige basis wat water op het dak van je dakkapel blijft staan? In dat geval kan dat wijzen in de richting van een probleem met het zogenaamde afschot van het dak. Door een beroep te doen op een aannemer is het mogelijk om dit probleem in de kern aan te pakken, maar de meerkosten die hiervoor in rekening worden gebracht zijn behoorlijk aanzienlijk te noemen.

 

  1. Isoleer het dak van je dakkapel voldoende

Het realiseren van een zo optimaal mogelijke isolatiewaarde voor je huis is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. In een poging om de warmteverliezen te beperken is het dan ook altijd de moeite waard om er voor te kiezen om eerst een laag isolatiemateriaal op het dak aan te brengen vooraleer er de EPDM dakbedekking overheen te plaatsen. Geef je eerder de voorkeur aan dakisolatie die wordt gerealiseerd langs de buitenkant voor wat je dakkapel betreft? Dan kan je ook nog altijd de voorkeur geven aan harde isolatieplaten.

 

  1. Hou rekening met de invloed van de plaatsingswijze op de kosten

Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat er verschillende mogelijkheden bestaan om EPDM dakfolie te plaatsen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de gekozen plaatsingswijze altijd een bepaalde impact zal hebben op de kostprijs die voor het karwei in rekening wordt gebracht. Bovendien dien je ook nog eens stil te blijven staan bij extra kosten op het ogenblik dat je kiest voor een plaatsing met een zogenaamde ballastlaag.

 

Bovenstaande maakt het in ieder geval duidelijk, er zijn aan de keuze van EPDM dakbedekking voor je dakkapel enkele zeer interessante voordelen verbonden. Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten die je zeker niet uit het oog zal willen verliezen en moet je rekening houden met een toch wel aanzienlijk hoger prijskaartje in vergelijking met bitumen. Kan je hiermee leven en ben je in het bijzonder op zoek naar een zo kwalitatief mogelijke dakbedekking voor op het plat dak van je dakkapel? In dat geval zal EPDM al je verwachtingen weten in te lossen!

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug

Expert tips: Zelf een dakkapel plaatsen

Je ziet het tegenwoordig steeds meer. Een dakkapel op je woning plaatsen.