Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 03 apr 2024

Wanneer je er aan denkt om een dakkapel toe te voegen aan je woning is het van belang om goed de verschillende mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden onder de loep te nemen. Wist je bijvoorbeeld dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een enkele en een dubbele dakkapel? Deze laatste integreren in je woning zorgt er voor dat je niet alleen kan rekenen op een verbeterde lichtinval in huis, daarnaast is het ook nog eens zo dat je over een veel grotere extra, beloopbare oppervlakte beschikt. Denk jij er ook aan om een dubbele dakkapel toe te voegen aan je woning, maar ben je eerst nog op zoek naar wat extra informatie? Lees dan snel verder en ontdek alles over een dubbele dakkapel op deze pagina!

Waarom een dubbele dakkapel laten plaatsen?

Er kan worden vastgesteld dat de dakkapel door de jaren heen als het ware een hernieuwde populariteit heeft gekregen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat bouwgrond stelselmatig duurder is geworden. Voor veel mensen biedt een soort van uitbouw of opbouw door middel van een (dubbele) dakkapel dan ook een zeer interessant alternatief. Specifiek voor een dubbele dakkapel geldt dat je kan rekenen op de volgende, interessante voordelen:

  • De kosten bij een dubbele dakkapel liggen in verhouding met een enkel exemplaar lager. Uiteraard zal de uiteindelijke investering hoger uitvallen, maar de kostprijs per dakkapel zal aanzienlijk scherper uitvallen dan wanneer je slechts één exemplaar laat plaatsen. De beperktere meerprijs voor het tweede exemplaar maakt het dan ook financieel aantrekkelijk om een dubbele dakkapel te laten realiseren.
  • Door het plaatsen van een dubbele dakkapel wordt de lichtinval niet alleen verbeterd, daarnaast kan je ook meteen rekenen op een veel grotere beloopbare oppervlakte. Met een dubbele dakkapel krijg je dan ook meteen de mogelijkheid om niet één, maar wel twee extra kamers aan je woning toe te voegen… met een prachtig uitzicht!
  • Een enkele dakkapel kan reeds een mooie, financiële meerwaarde creëren voor je woning. Dit in het achterhoofd houdende spreekt het voor zich dat de waarde van je vastgoed alleen maar nog verder toeneemt wanneer je een dubbele dakkapel laat plaatsen. Bij een mogelijke verkoop pluk je hier dan ook zeker de vruchten van!

Zijn er nadelen verbonden aan een dubbele dakkapel?

Bovenstaande voordelen zorgen er voor dat het als een paal boven water staat dat er bijzonder veel interessante voordelen zijn verbonden aan het realiseren van een dubbele dakkapel. Toch dient er ook rekening te worden gehouden met een aantal nadelen die mogelijks je eindoordeel kunnen beïnvloeden. Het spreekt voor zich dat we je ook deze nadelen niet willen onthouden:

  • Een dubbele dakkapel vergt een grotere investering in vergelijking met een enkel exemplaar. In het bijzonder wanneer je er voor kiest om geen prefab, maar wel een maatwerk exemplaar te realiseren zal je kunnen vaststellen dat je toch met behoorlijk stevige kosten rekening zal moeten houden. Dit maakt een dubbele dakkapel realiseren op financieel vlak lang niet voor iedereen geschikt.
  • Daar waar het vaak mogelijk is om een enkele dakkapel vergunningsvrij te realiseren geldt dat niet voor een dubbele dakkapel. Ondanks het feit dat dit wel degelijk tot de mogelijkheden behoort is er in meer dan 75 procent van de gevallen wel een omgevingsvergunning vereist bij het bouwen van een dubbele dakkapel.
  • De realisatie van een dubbele dakkapel neemt heel wat meer tijd in beslag dan wanneer er sprake is van een enkel exemplaar. Wou je bijvoorbeeld het karwei binnen één dag geklaard zien worden? Dan is de kans groot dat je er met een dubbele dakkapel toch wel enigszins aan bent voor de moeite.

Hoeveel kost de realisatie van een dubbele dakkapel?

De kosten die je moet betalen voor het bouwen van een dubbele dakkapel zijn altijd afhankelijk van meerdere factoren. Er dient hierbij niet alleen gekeken te worden naar het type constructie (we maken een onderscheid tussen een prefab en een maatwerk exemplaar), maar wat bovendien ook te denken van het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt? Wat dit betreft kan je kiezen voor hout of kunststof, maar ook polyester behoort tot de mogelijkheden. Andere factoren waar je nog rekening mee zal willen houden zijn:

  • De afwerking van de dubbele dakkapel;
  • De beglazing die wordt geplaatst evenals het type raam;

In het bijzonder wanneer je er voor kiest om een maatwerk dubbele dakkapel te laten realiseren is het vanzelfsprekend dat de kostprijs maar moeilijk kan worden vastgesteld. Toch willen we jullie op weg helpen door de gemiddelde kosten van een dubbele dakkapel op te lijsten door middel van de onderstaande prijstabel.

Type dubbele dakkapel  Gemiddelde kostprijs
Prefab houten dubbele dakkapel Gemiddeld zo’n 17.100 euro
Maatwerk houten dubbele dakkapel Gemiddeld zo’n 18.100 euro
Prefab kunststof dubbele dakkapel Gemiddeld zo’n 17.750 euro
Maatwerk kunststof dubbele dakkapel Gemiddeld zo’n 19.500 euro
Prefab polyester dubbele dakkapel Gemiddeld zo’n 19.750 euro

Hoe besparen op de realisatie van een dubbele dakkapel?

Zou jij ook graag willen kunnen genieten van de voordelen van een dubbele dakkapel bij je woning? Ben je echter nog op zoek naar enkele mogelijkheden om het prijskaartje voor een dergelijke dakkapel te drukken? Dat is mogelijk door rekening te houden met de onderstaande, zeer interessante bespaartips:

  • Kies voor een dubbele dakkapel van hout

Is het voor jou vooral van belang om de éénmalige investering in je dubbele dakkapel zo laag mogelijk te houden? In dat geval is het altijd het interessantst om te kiezen voor een uitvoering in hout. Een dergelijke dubbele dakkapel heeft de laagste éénmalige kosten, maar er zijn wel (periodieke) onderhoudskosten waar je rekening mee dient te houden.

  • Kies voor een prefab dubbele dakkapel

Heb je niet meteen een lijstje met zeer strikte eisen voor handen voor wat de realisatie van je dubbele dakkapel betreft? Kan je met andere woorden best genoegen nemen met een vrij standaard exemplaar? Kies in dat geval voor een prefab constructie. Je spaart er een mooie 30 procent mee uit en je beschikt toch over een zeer kwalitatieve en mooie dubbele dakkapel.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit