Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het realiseren van de dakkapel van je dromen kan gepaard gaan met behoorlijk hoge kosten. Deze reden zorgt er voor dat mensen vaak op zoek gaan naar een mogelijkheid om geld te besparen, maar dan wel zonder dat ze moeten inboeten op vlak van kwaliteit. Een belangrijk aandachtspunt op dit vlak is het dak waar je dakkapel over beschikt. Wil je deze zo goedkoop mogelijk houden? Kies dan voor een plat dak welke is afgewerkt met dakleer. Zo is het dak van je dakkapel waterdicht en dat zonder dat je hoge kosten hebt moeten betalen. Ook geïnteresseerd in een dakleer dakkapel? Lees dan snel verder en kom meteen te weten waar je allemaal rekening mee dient te houden en hoeveel je voor dit type van dakbedekking kwijt bent.

Waarom kiezen voor een dakleer dakkapel?

In eerste instantie is het de moeite waard om even te kijken naar de voordelen die zijn verbonden aan een dakleer dakkapel. Gedurende enige tijd leek het er namelijk naar uit te zien dat steeds meer mensen kozen voor een andere vorm van afwerking voor het platte dak van hun dakkapel. Daar lijkt nu terug verandering in te komen en daar zitten de onderstaande voordelen zeker en vast voor iets tussen:

 

  • Kiezen voor een dakleer dakkapel is heel wat voordeliger in vergelijking met een pannendak met constructie of bijvoorbeeld een dak met leien.

 

  • Platte daken die geschikt zijn om dakleer op te plaatsen kunnen in principe over een hellingsgraad tot 2 procent beschikken.

 

  • Met dakleer wordt er een strakke en daardoor ook moderne uitstraling gerealiseerd.

 

  • Je hebt altijd de mogelijkheid om het dak van je dakkapel op een later tijdstip (indien je dat wenst uiteraard) uit te breiden.

 

  • De levensduur van dakleer is door de jaren heen sterk verbeterd. Tegenwoordig kan ze dan ook zonder probleem een levensduur hebben tot wel 35 jaar.

 

In principe gaat de strijd bij een dakkapel met een plat dak in de praktijk vaak tussen dakleer en EPDM. Ondanks het feit dat deze laatste misschien net een betere keuze is moet het wel gezegd dat er ook een aanzienlijk hoger prijskaartje aan verbonden is.

Zijn er ook nadelen aan een dakleer dakkapel verbonden?

Voor mensen die op zoek zijn naar een voordelige manier om het platte dak van hun dakkapel af te werken is gebruikmaken van dakleer dus duidelijk een prima keuze. Er dient hier echter wel een kleine kanttekening bij te worden geplaatst. Het is namelijk zo dat bepaalde types van dakleer poreus kunnen worden op het ogenblik dat ze wordt blootgesteld aan UV-straling. Bovendien kan je door te kiezen voor iets ouder dakleer dan wel besparen op de investeringskost, daar tegenover staat dat ze veelal niet langer dan 25 jaar mee blijft gaan. Bij de meer eigentijdse vormen van dakleer bedraagt de levensduur al snel zo’n 30 tot 35 jaar. Dit is dus zeker en vast iets waar je rekening mee zal willen houden indien je overweegt om ook voor het platte dak van jouw dakkapel gebruik te maken van dakleer.

Wanneer is een grindlaag bij dakleer een vereiste?

Het komt tegenwoordig bijzonder vaak voor dat er bovenop het dakleer op een dakkapel nog eens een laagje grind wordt geplaatst. Waarom is dit precies en waarom zie je het niet altijd wanneer er gebruik wordt gemaakt van dakleer? Zeer eenvoudig. Of een laagje grind al dan niet een vereiste is, is namelijk afhankelijk van het soort dakleer waar gebruik van wordt gemaakt. We maken op dit vlak namelijk een onderscheid tussen enerzijds APP en anderzijds SBS. Indien je er voor hebt gekozen om dit laatste type van dakleer te gaan toepassen op het platte dak van je dakkapel zal je inderdaad een laagje grind moeten aanbrengen. Het gaat hierbij om een laagje die als doel heeft om het SBS dakleer te beschermen tegen de UV-straling. Op deze manier is de meest optimale levensduur gewaarborgd.

Hoeveel kost het realiseren van een dakleer dakkapel?

Nu je, je bewust bent van de voor- en nadelen die verbonden zijn aan een dakleer dakkapel is het tijd geworden om even te kijken naar de kostprijs die moet worden betaald. Op dit vlak kan je er rekening mee houden dat dakleer een behoorlijk stuk voordeliger is in vergelijking met EPDM. De onderstaande prijstabel geeft meteen aan met welke gemiddelde kostprijs je voor een dakleer dakkapel per vierkante meter rekening kan houden.

 

Type dakbedekking dakkapel Gemiddelde kostprijs
Dakleer Gemiddeld zo’n 45 euro per vierkante meter

 

In de bovenstaande kostprijs voor een dakleer dakkapel zijn niet alleen de BTW inbegrepen, maar ook de plaatsingskosten. Dit betekent dat je door rekening te houden met dit bedrag niet meer voor onaangename verrassingen zal kunnen komen te staan.

Hoe besparen op de kostprijs van een dakleer dakkapel?

Standaard kan er worden vastgesteld dat de kosten van een dakleer dakkapel reeds heel wat voordeliger uitvallen in vergelijking met de alternatieve vormen van dakbedekking waar je bij een plat dak gebruik van kan maken. Toch betekent dit niet dat het niet nog beter kan. Wist je namelijk dat er nog op verschillende manieren een extra besparing kan worden gerealiseerd op het realiseren van een dakleer dakkapel? Wij hebben de belangrijkste bespaartips even voor je uitgezocht en op een rijtje gezet door middel van het onderstaande overzicht.

 

  • Beperk de voorrijkosten met een bedrijf uit je buurt

Wist je dat de voorrijkosten (tussen 0,50 & 1 euro per kilometer) uiteindelijk een niet onaanzienlijk deel van je factuur kunnen innemen? Omwille van deze reden is het altijd de moeite waard om voor wat de realisatie van een dakleer dakkapel betreft een beroep te doen op een bedrijf uit jouw buurt. Hierdoor kan je niet alleen veel efficiënter werken, daarnaast worden ook de voorrijkosten aanzienlijk gedrukt.

 

  • Maak gebruik van dakleer voor je volledige dak

Beschik je over een woning met een plat dak of wil je graag een nieuwe woonst met een plat dak laten bouwen? Kies er dan voor om deze volledig in dakleer te leggen. Op deze manier zal je merken dat de totale kostprijs per vierkante meter dakleer een behoorlijk stuk voordeliger zal uitvallen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine

dakkapel wit

Wat kost een dakkapel met een puntdak?

Een dakkapel heb je in verschillende soorten en maten. Een vorm, die