Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De ene dakkapel is tegenwoordig zeker en vast de andere niet. Door de jaren heen zijn er op de markt zeer veel verschillende soorten dakkapellen verschenen waardoor het altijd de moeite waard is om een neutrale (zeer belangrijk!) vergelijking uit te voeren tussen de diverse modellen. Zo dien je niet alleen meer rekening te houden met het materiaal waaruit de dakkapel moet komen te bestaan, wat ook te denken van de constructie, de eventuele vereiste aanwezigheid van (extra) isolatie, etc.? Het mag in ieder geval duidelijk zijn, dakkapellen vergelijken is altijd interessant. Wij vertellen je op deze pagina alvast graag waar je bij dakkapellen vergelijken allemaal rekening mee dient te houden.

De constructie van de dakkapel

Een eerste belangrijk punt waar je rekening mee dient te houden bij dakkapellen vergelijken is terug te vinden in de constructie waarover ze moet komen te beschikken. We maken op dit vlak een onderscheid tussen twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

 

  1. Een prefab dakkapel;
  2. Een maatwerk dakkapel;

 

Beide types van dakkapellen beschikken over hun eigen specifieke voordelen. Voor een prefab dakkapel geldt bijvoorbeeld dat ze zeer eenvoudig kan worden geplaatst en daarnaast is ze ook nog eens financieel bijzonder interessant. Dit neemt evenwel niet weg dat een prefab dakkapel lang niet voor iedereen even geschikt is. Ben jij bijvoorbeeld iemand die voor jouw dakkapel bepaalde, bijzonder concrete eisen in gedachten heeft? In dat geval zal alleen een maatwerk dakkapel al jouw verwachtingen weten in te lossen.

Het materiaal waaruit de dakkapel bestaat

Een tweede belangrijk punt waar je bij dakkapellen vergelijken rekening mee zal willen houden is terug te vinden in het materiaal waaruit de dakkapel in kwestie is opgebouwd. We maken op dit vlak een onderscheid tussen onder meer hout (zachthout en hardhout) evenals kunststof. Tegenwoordig is het evenwel ook een mogelijkheid om te kiezen voor een exemplaar welke is vervaardigd uit polyester. Indien je kiest voor dit laatste type materiaal moet je er rekening mee houden dat het doorgaans niet mogelijk is om een dakkapel op maat te laten maken.

 

De keuze van het materiaal waaruit je dakkapel bestaat is in tegenstelling tot wat veel mensen denken lang niet alleen belangrijk voor de uitstraling waar de dakkapel over komt te beschikken. Natuurlijk speelt dit een niet onbelangrijke rol, maar wat bijvoorbeeld ook te denken van het vereiste onderhoud dat een dakkapel met zich meebrengt? Indien je kiest voor een exemplaar van kunststof of polyester is er bijna geen onderhoud vereist. Dat is echter niet het geval wanneer je de voorkeur hebt uitgesproken voor een houten versie. Ook het eventuele vereiste onderhoud voor je dakkapel is dus zeker een punt om rekening mee te houden.

 

Hou er tot slot bij dakkapellen vergelijken op vlak van materiaal ook nog rekening mee dat de levensduur onderling tussen de verschillende soorten materialen aanzienlijke verschillen kan vertonen. Ook indien je kiest voor een houten dakkapel is er nooit sprake van een éénzijdige levensduur. Er kan bijvoorbeeld een structureel verschil bestaan tussen de levensduur van zachthout en hardhout. Ook hier kan je dan ook maar beter even bij blijven stilstaan.

Dakkapellen vergelijken op vlak van kosten

Eveneens een bijzonder belangrijk punt is terug te vinden in de kosten die zijn verbonden aan de verschillende soorten dakkapellen die op de markt zijn terug te vinden. Vaak wordt er voor wat de dakkapel prijs betreft uitsluitend gekeken in de richting van de aankoopprijs van de dakkapel in kwestie. Natuurlijk is dit een belangrijke kost, maar er is meer, namelijk:

 

  • De kostprijs voor het realiseren van de dakopbouw;
  • De kosten voor het afvoeren van eventueel bouwafval;
  • De huur van de kraan;
  • De montagekosten voor het plaatsen van de dakkapel;
  • De voorrijkosten die in rekening worden gebracht;

 

Bij dakkapellen vergelijken is het, wanneer je er zeker van wenst te zijn dat je kan rekenen op de laagst mogelijke kosten, altijd van belang om rekening te houden met de verschillende soorten (extra) kosten die aangerekend kunnen worden. Hou er bovendien rekening mee dat je diverse kosten eenvoudig kan beperken. Dit geldt niet in het minst voor de zogenaamde voorrijkosten die aangerekend kunnen worden. Door te kiezen voor een bedrijf uit de buurt kan je op dit vlak reeds een behoorlijke besparing realiseren.

Vergunningsvrij bouwen / plaatsen van dakkapel mogelijk of niet?

Eveneens een belangrijk punt om rekening mee te houden bij dakkapellen vergelijken is terug te vinden in het feit of de dakkapel van je keuze vergunningsvrij kan worden geplaatst of gebouwd of niet. Is dat het geval? Dan spaar je hier niet alleen behoorlijk veel tijd, maar ook kosten mee uit. Voor wat het vergunningsvrij kunnen bouwen van een dakkapel betreft dient er altijd rekening te worden gehouden met de volgende factoren:

 

  1. De plaats waar de dakkapel wordt voorzien;
  2. De afmetingen van de dakkapel in kwestie;

 

Het eerste punt is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar het tweede punt is zeker één om rekening mee te houden bij dakkapellen vergelijken. Dit geldt overigens niet alleen voor mensen die de voorkeur geven aan een prefab model, maar ook voor zij die graag een dakkapel op maat willen laten maken.

Welke garantie wordt er gegeven op de dakkapel?

Een laatste punt waar je bij dakkapellen vergelijken zeker en vast bij moet stil blijven staan heeft te maken met de garantie die er wordt aangeboden op je dakkapel. Een belangrijk aspect hierbij heeft ook betrekking tot de aanwezigheid van een eventueel keurmerk. Dakkapellen die over een keurmerk beschikken zijn in de basis een stuk duurder, maar ze bieden je veelal wel extra zekerheid en daarnaast is ook de garantie veelal een stuk interessanter. Hou er bij dakkapellen vergelijken wel steeds rekening mee dat de garantie waar je van kan genieten doorgaans altijd is opgedeeld in verschillende delen. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de garantie voor de materialen waar gebruik van wordt gemaakt, maar daarnaast is er ook nog de garantie voor de werkzaamheden die zijn uitgevoerd. Beide punten nauwkeurig overlopen is bij dakkapellen vergelijken altijd de moeite meer dan waard.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

dakkapel voorbeeld

Nieuwe dakkapel? Kies voor zink

Dakkapellen zijn in Nederland bijzonder populair. Dat is ook niet vreemd, want

De onderhoudsvrije dakkapel: Mythe of werkelijkheid?

Heb jij ruimte voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dit

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte