Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Op het ogenblik dat je graag een dakkapel vergunningsvrij zou willen realiseren dien je er rekening mee te houden dat de zijkanten van de dakkapel ondoorzichtig moeten zijn. Veel mensen hebben hier geen probleem mee omdat ze sowieso slechts van plan waren om één of meerdere ramen te voorzien vooraan in de dakkapel. Er zijn er echter ook die nog een stapje verder gaan en die er voor kiezen om een dakkapel zonder raam te laten plaatsen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk hoeft het dat absoluut niet te zijn. Wil jij ook graag weten wat een dakkapel zonder raam mogelijks interessant kan maken? Dan is het altijd zonder meer een echte aanrader om rekening te houden met de informatie welke is terug te vinden op deze pagina.

Wat zijn de voordelen van een dakkapel zonder raam?

In de praktijk moet er worden vastgesteld dat er voor kiezen om een dakkapel zonder raam te realiseren enkele niet tegensprekelijke voordelen met zich meebrengt. We hebben deze voordelen alvast even speciaal voor jou op een rijtje gezet:

 

  1. Met een dakkapel zonder raam geniet je altijd van de meest optimale privacy. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld graag een extra slaapkamer of bijvoorbeeld een badkamer in je dakkapel wenst te voorzien. Let wel, in het laatste geval zal je wel een goede ventilatie moeten voorzien. Je kan immers niet zomaar even een raampje openzetten langs waar de waterdamp de ruimte kan verlaten.

 

  1. Tijdens de hete zomermaanden zal je kunnen vaststellen dat de temperatuur in je dakkapel niet snel zal oplopen. Dit uiteraard vooral ten gevolge van het ontbreken van bijvoorbeeld glazen ramen. Let wel, op het ogenblik dat je er voor kiest om een lichtkoepel of iets soortgelijks te plaatsen wordt dit effect weer enigszins teniet gedaan.

 

  1. Bij een dakkapel zonder raam is het mogelijk om de kosten die in rekening worden gebracht te drukken. Dit is in het bijzonder het geval van het feit dat er geen dure ramen moeten worden aangekocht. Tegenwoordig kiezen mensen er doorgaans altijd voor om in hun ramen gebruik te maken van hoogrendementsglas en dat gaat uiteraard gaat met een zekere meerprijs. Door te kiezen voor een dakkapel zonder raam kan je deze uiteraard op efficiënte wijze uitschakelen.

Met welke nadelen moet je rekening houden?

Ondanks het feit dat er zeker mogelijkheden bestaan om bijvoorbeeld een zekere natuurlijke lichtinval te creëren in een dakkapel zonder raam (daar komen we verder op deze pagina nog zeer uitgebreid op terug) moet het gezegd dat er altijd wel een deel van het uitzicht ontbreekt. Sterker nog, eigenlijk is er helemaal geen sprake van een uitzicht. Dit kan er voor zorgen dat de dakkapel aan de binnenkant een ietwat opgesloten karakter krijgt. In het bijzonder bij kleine dakkapellen wordt het dan ook niet aangeraden om geen raam te voorzien. Op deze manier gaat de ruimte nog kleiner ogen en dat kan een behoorlijk beklemmend effect met zich meebrengen. Dit is dan ook zeker een nadeel om rekening mee te houden.

Is een dakkapel zonder raam altijd vergunningsvrij?

Er heerst een groot misverstand dat een dakkapel zonder raam laten bouwen altijd kan zonder dat er daarvoor een dakkapel vergunning dient te worden aangevraagd. Deze veronderstelling werd in het leven geroepen ten gevolge van het feit dat een dakkapel met doorzichtige zijkanten steeds onderworpen wordt aan een vergunningsaanvraag. Toch heeft het één niet zozeer iets met het ander te maken. Vallen de afmetingen van je dakkapel zonder raam binnen de vooropgestelde richtlijnen en is er sprake van een plat dak? Dan moet er inderdaad geen vergunning worden aangevraagd (indien ze zich niet aan de voorgevel van het huis bevindt). Wordt er afgeweken van één van de verschillende vooropgestelde voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen? Dan zal er alsnog een vergunning moeten worden aangevraagd.

Hoe komt er dan precies daglicht naar binnen?

Er bestaan logischerwijs werkelijk nog enorm veel vragen die worden gesteld door mensen die van plan zijn om een dakkapel zonder raam toe te voegen aan hun huis. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat een dakkapel zonder raam natuurlijk in eerste instantie erg donker en onaantrekkelijk oogt. Betekent een dakkapel zonder raam in de praktijk altijd dat je bent aangewezen op kunstmatig licht? Absoluut niet! Het spreekt namelijk voor zich dat mensen ook in dit geval nog steeds zullen willen kunnen rekenen op een zekere lichtinval. Echter wordt dit in het geval van een dakkapel zonder raam gecreëerd door een lichtkoepel.

 

Indien je er voor kiest om een dakkapel zonder raam toe te voegen aan je huis zal je er dus in het merendeel van de gevallen meteen ook voor willen kiezen om een zogenaamde lichtkoepel te voorzien. Een dergelijke lichtkoepel kan worden gerealiseerd uit verschillende soorten materialen. Het kan hierbij niet alleen gaan om glas en acrylaat, maar ook om polycarbonaat. Voor welke van deze verschillende opties je uiteindelijk zal gaan kiezen is voor een stuk afhankelijk van het budget dat je voor handen hebt, maar ook je persoonlijke voorkeur zal ongetwijfeld een rol gaan spelen. Ben je nog een beetje benieuwd naar de prijs? Dan kan onderstaande prijstabel je daar wegwijs in maken!

 

Type lichtkoepel voor dakkapel zonder raam Gemiddelde kostprijs
Acrylaat lichtkoepel voor dakkapel zonder raam Tussen 775 & 1.500 euro
Polycarbonaat lichtkoepel voor dakkapel zonder raam Tussen 875 & 1.550 euro
Glazen lichtkoepel voor dakkapel zonder raam Tussen 960 & 1.775 euro

 

Het prijsverschil waarvan sprake is bij een bepaalde lichtkoepel wordt veroorzaakt door het feit of het gaat om een vaste lichtkoepel of er mogelijks sprake is van een elektrische bediening. Bij de dakkapel die is gemaakt van glas geldt dat er ook sprake is van een prijsverschil afhankelijk van de vorm van het glas. Is deze bijvoorbeeld vlak of gebogen? In het laatste geval liggen de kosten welke je dient te betalen altijd structureel hoger.

Is een dakkapel zonder raam interessant of niet?

Op bovenstaande vraag een antwoord formuleren is natuurlijk uiterst complex. Dit niet in het minst omdat iedere persoon anders is. Als eigenaar van een woning heb je ongetwijfeld voor jezelf reeds uitgemaakt aan welke eisen je dakkapel moet voldoen. Wil je kunnen genieten van een optimale privacy en heb je voldoende aan een lichtkoepel waardoor je geen raam nodig hebt? Dan kan kiezen voor een dakkapel zonder raam een optie zijn. Ben je echter iemand die van plan is om een kleine dakkapel te realiseren? In dat geval kan het missen van een raam in je dakkapel betekenen dat er een zeer beklemmend, misschien zelfs ietwat claustrofobisch gevoel ontstaat. In deze situatie kan je er dus maar beter voor kiezen om toch minstens één raam in je dakkapel te voorzien.

 

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Dakkapel verzekering

Het verschil tussen een prefab en een maatwerk dakkapel

Een dakkapel aanleggen brengt veel voordelen met zich mee. Den zo aan

Dakkapel anno 2023: trends en innovaties

Dakkapellen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat ze extra ruimte

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder