Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Op het ogenblik dat je er aan denkt om een dakkapel toe te voegen aan je huis en je daarvoor de mogelijkheden onderzoekt die op de markt zijn terug te vinden zal je kunnen vaststellen dat er ook nog enkele mogelijks interessante alternatieven bestaan. Een dergelijk alternatief is onder meer terug te vinden onder de vorm van de dakkapel uitbouw. Het betreft hier geen geïmplementeerde constructie, maar net een constructie die naar buiten toe wordt gerealiseerd. Dat komt in zekere zin op min of meer hetzelfde neer, alleen ziet het er natuurlijk volledig anders uit en heb je de mogelijkheid om een veel grotere oppervlakte te bestrijken. Is een dakkapel uitbouw dan altijd interessanter in vergelijking met een gewone dakkapel? Dat hebben we niet gezegd. We zetten graag alle voor- en nadelen van een dakkapel uitbouw inclusief de te verwachten kosten voor een dergelijk project voor jou op een rijtje.

Wat is een dakkapel uitbouw precies?

In de klassieke zin van het woord is een dakkapel geen uitbouw, maar wel een soort van opbouw. Dit heeft alles te maken met het feit dat de dakkapel deels in de dakconstructie wordt verwerkt en voor een stukje er buiten blijft steken. Op deze manier wordt een grotere oppervlakte gecreëerd en dat terwijl de kosten relatief binnen de perken kunnen worden gehouden. Zo hoeft er bijvoorbeeld niet te worden geïnvesteerd in de aankoop van meer bouwgrond, iets wat wel het geval zou zijn indien er een uitbouw op de begane grond wordt gerealiseerd. Het is echter ook mogelijk om te profiteren van het beste van twee werelden.

 

Bovenstaande wordt mogelijk gemaakt door het laten realiseren van een dakkapel uitbouw. Het betreft hier een uitbouw welke zoals de naam reeds laat vermoeden natuurlijk niet op het gelijkvloers, maar wel aan het dak wordt gebouwd. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk is het vrij voor de hand liggend. Dit is in het bijzonder een geschikte keuze voor mensen die bijvoorbeeld ook een mooi terras bij hun dakkapel willen realiseren van waarop ze ten allen tijde van de zon kunnen genieten.

Hoeveel kost een dakkapel uitbouw?

Bij het realiseren van een dakkapel uitbouw is het altijd belangrijk om met een reeks van factoren rekening te houden. Eén van de belangrijkste aspecten is terug te vinden in de dakconstructie waar het hele bouwwerk over beschikt. Wat dit betreft bestaan er drie verschillende opties. We maken op dit vlak een onderscheid tussen een eenzijdig, een tweezijdig evenals een plat dak. Het is onnodig om te zeggen dat er onderling tussen deze verschillende mogelijkheden uiteraard een belangrijk prijsverschil bestaat. Hoeveel dit prijsverschil precies bedraagt wordt duidelijk gemaakt middels de onderstaande prijstabel.

 

Type dakkapel uitbouw Gemiddelde kostprijs
Eenzijdige dakkapel uitbouw Tussen 7.500 & 10.000 euro
Tweezijdige dakkapel uitbouw Tussen 14.000 & 17.500 euro
Plat dak dakkapel uitbouw Tussen 25.000 & 30.000 euro

 

Het is vanzelfsprekend dat niet alleen het type dak bepalend is voor de dakkapel uitbouw. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de materialen die gebruikt worden voor de afwerking van de dakkapel? Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat een polyester afwerking behoorlijk wat duurder is in vergelijking met een houten of een kunststof afwerking. Daarnaast moet er uiteraard ook rekening worden gehouden met de isolatie en dan meer bepaald ook met het isolatieglas waar mogelijks gebruik van wordt gemaakt.

Terras bij je dakkapel uitbouw realiseren of niet?

Eén van de waarschijnlijk belangrijkste redenen waarom veel mensen er voor kiezen om te kiezen voor een dakkapel uitbouw is terug te vinden in het feit dat ze niet alleen meer ruimte binnen in de woning willen creëren, maar ook buitenshuis. Dat kan gebeuren door middel van een terras of een balkon. Ondanks het feit dat dit uiteraard een zekere meerprijs met zich meebrengt moet het gezegd dat dit ook de globale waarde van je woning kan verbeteren. Dit is bovendien zeker interessant op het ogenblik dat je er voor kiest om de dakkapel uitbouw te realiseren aan de achterkant van je woning bij een zuidelijke ligging. Zo profiteer je optimaal van de warme zonnestralen terwijl je ook nog eens kan rekenen op een optimale privacy.

Hoe besparen op je dakkapel uitbouw?

Vooraleer de opdracht toe te kennen voor het realiseren van een dakkapel uitbouw is het steeds van belang om je er bewust van te zijn dat een dergelijke uitbouw gepaard kan gaan met heel wat extra kosten in vergelijking met een standaard dakkapel. Dit heeft alles te maken met het feit dat een dergelijke constructie veelal een stuk groter is en er aldus meer materiaal in opgaat. Vrees jij dat de hogere kostprijs van een dakkapel uitbouw niet meteen geschikt is voor jouw beschikbare budget? Die vrees kan zomaar onterecht zijn. De onderstaande bespaartips zorgen er namelijk voor dat je zonder probleem een zeer mooie besparing kan realiseren op jouw dakkapel uitbouw.

 

  • Doe de afwerking van je dakkapel uitbouw zelf

Ben je iemand die graag creatief bezig is? In dat geval zou je er natuurlijk uiteraard voor kunnen kiezen om de afwerking van je dakkapel zelf te doen. Veel mensen vinden dit niet alleen fantastisch omdat ze op deze manier geld kunnen uitsparen, daarnaast is het ook nog eens zo dat je op deze manier echt je eigen ziel in je dakkapel uitbouw kan leggen. Wil je dus graag een extra tikkeltje persoonlijk touch geven aan je dakkapel uitbouw? Dan is zelf de afwerking verzorgen altijd een aanrader te noemen!

 

  • Probeer aanspraak te maken op een kwantumkorting

Er zijn ongelofelijk veel mensen die, op het ogenblik dat ze er over denken om bijvoorbeeld een dakkapel uitbouw te realiseren, daarover praten met hun buren of familieleden. Indien uit een dergelijk gesprek blijkt dat ook deze persoon mogelijks geïnteresseerd is in het realiseren van een dakkapel uitbouw kan het altijd de moeite waard zijn om de opdracht samen toe te kennen. Op deze manier kunnen jullie beiden met een beetje geluk genieten van een mooie kwantumkorting van 10 procent! Zo wordt je dakkapel uitbouw nog net dat tikkeltje voordeliger gemaakt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit