Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het spreekt voor zich dat je tegenwoordig de mogelijkheid hebt om een dakkapel op een groot aantal verschillende manieren te realiseren. Eén van deze mogelijkheden, welke overigens tegenwoordig eigenlijk niet zo heel vaak meer voorkomt, is het realiseren van de dakkapel tot nok. In dit geval wordt er zoals de naam reeds laat vermoeden voor gekozen om de dakkapel helemaal tot bovenaan de nok van het dak te realiseren. Het spreekt voor zich dat er op deze manier een enorme hoeveelheid aan extra ruimte kan worden gecreëerd en bovendien krijgt de dakkapel ook nog eens een indrukwekkende uitstraling. Toch blijkt een dakkapel tot nok realiseren in de praktijk niet altijd zo interessant te zijn als ze op het eerste zicht lijkt. Hoe dat precies komt vertellen we je graag op deze pagina.

Waarom een dakkapel tot nok realiseren?

Het valt op dat er tegenwoordig eigenlijk niet zo heel vaak meer voor wordt gekozen om een dakkapel tot nok te realiseren. Dit is voor een aanzienlijk deel te wijten aan het feit dat een dakkapel tot nok bouwen een zeer solide dakconstructie vereist. Daarnaast kost het ook altijd meer geld in vergelijking met een gewone dakkapel waarbij de minimale vereiste afstand van 0,5 meter tot de nok wordt gerespecteerd. In het bijzonder in vroegere tijden bleek een dakkapel tot nok bouwen erg interessant, niet in het minst omdat het op deze manier toch mogelijk was om heel wat extra ruimtewinst te bekomen.

 

Een ander interessant voordeel is terug te vinden in het feit dat je bij een dakkapel tot nok een zeer doeltreffende en volledige isolatie kan doorvoeren. De isolatie kan dan worden geplaatst van helemaal onderaan in de dakkapel tot in de nok waardoor een werkelijk optimale bescherming plaats zal vinden tegen warmteverlies. Ondanks het feit dat de isolatiewerkzaamheden weliswaar in eerste instantie wat meer tijd, materiaal en dus ook geld in beslag zullen nemen zal je hier op middellange tot lange termijn de vruchten van plukken.

 

Een derde voordeel van een dakkapel tot nok laten bouwen is terug te vinden in de financiële meerwaarde die hiermee wordt gecreëerd. Van een dakkapel tot nok is namelijk bekend dat ze de meest optimale waarde aan de woning weet toe te voegen. Hierdoor zal je in een mogelijke latere fase bij verkoop van je huis altijd verzekerd zijn van een aantrekkelijk, extra rendement.

Enkele nadelen om rekening mee te houden

Iedereen die een dakkapel, dus ook een exemplaar tot nok, wenst te realiseren zal er voor kiezen om even na te gaan of ze deze vergunningsvrij kunnen bouwen of niet. Dit is inderdaad een erg belangrijk aandachtspunt, want niet alleen kan het aanvragen van een vergunning gepaard gaan met een langere realisatietermijn, daarnaast is het ook nog eens zo dat er niet onaanzienlijke extra kosten aan verbonden zijn. Een vergunning aanvragen voor het bouwen van je dakkapel tot nok kan je dan ook al snel zo’n 600 tot 650 euro extra kosten.

 

Helaas is bovenstaande wel iets waar je bij het aanschaffen of realiseren van een dakkapel tot nok altijd rekening mee zal moeten houden. Volgens de opgestelde voorwaarden voor het vergunningsvrij kunnen bouwen van een dakkapel is het namelijk zo dat je verplicht bent om een afstand van minimaal 0,5 meter tot de nok van het dak te respecteren. Op het ogenblik dat je aan deze regel niet voldoet en je dus met andere woorden gewoon tot aan de nok gaat bouwen komt het vergunningsvrije karakter te verdwijnen. Dat is natuurlijk vervelend, maar het is helaas ook iets waar je bij een dakkapel tot nok niet onderuit komt.

Hoeveel kost een dakkapel tot nok?

In principe heb je als eigenaar van een woning altijd de mogelijkheid om een keuze te maken tussen twee constructies voor je dakkapel. We maken op dit vlak een onderscheid tussen een gewone prefab constructie en een traditioneel of maatwerk exemplaar. Voor een dakkapel tot nok geldt dat uitsluitend deze laatste tot de mogelijkheden behoort. Hierdoor zal je ook automatisch rekening moeten houden met een wat hoger prijskaartje. In principe zou je ook kunnen kiezen voor een prefab uitvoering (waardoor ook polyester een optie wordt), maar de kans bestaat dan altijd dat je met een bepaalde vorm van lekkage te maken krijgt. In ieder geval hebben we enkele prijsvoorbeelden van dakkapellen tot de nok voor jouw op een rijtje gezet.

 

Type dakkapel tot nok Gemiddelde kostprijs
Prefab dakkapel tot nok Vanaf gemiddeld 3.500 tot 5.000 euro
Maatwerk dakkapel tot nok Vanaf gemiddeld 4.250 tot 7.500 euro

 

Het is onnodig om te zeggen dat bovenstaande slechts richtprijzen zijn. In de praktijk is het namelijk perfect mogelijk dat het kostenplaatje, bijvoorbeeld afhankelijk van de afmetingen, nog een aanzienlijk stukje hoger uitvalt.

Interessante bespaartips voor je dakkapel tot nok

Op het ogenblik dat je een dakkapel tot nok wenst te realiseren is het altijd noodzakelijk om in je achterhoofd te houden dat een dergelijk type van dakkapel niet goedkoop is. In vergelijking met een andere, standaard dakkapel moet het dan ook gezegd dat deze ’tot nok’ uitvoering in de praktijk financieel een stukje minder interessant is voor zij die slechts een beperkt budget voor handen hebben. Dat hoeft echter nog niet meteen een probleem te vormen, want gelukkig bestaan er ook enkele interessante bespaartips die het kostenplaatje naar omlaag kunnen halen. Welke bespaartips dit exact zijn vertellen we je graag in dit overzicht!

 

  • Besteed de afwerking niet uit aan een expert

De afwerking van je dakkapel tot nok kan in principe perfect door jezelf als handige doe-het-zelver gebeuren. Veel mensen kiezen er voor om ook de afwerking van hun dakkapel uit te besteden, maar wanneer je zelf een beetje handig bent kan je dit eigenlijk perfect zelf doen. Afhankelijk van de mate aan afwerking en bijvoorbeeld de opties die al dan niet moeten worden geplaatst bespaar je zo al snel tot een mooie 30 procent op de factuur voor jouw dakkapel tot nok.

 

  • Heb je recht op een kwantumkorting?

Heb je nog niet zo lang geleden gepraat met één van je buren over de realisatie van een dakkapel (tot nok) en bleek deze ook wel geïnteresseerd te zijn in een dergelijke constructie? Waarom zouden jullie er dan niet gewoon voor kiezen om de opdracht samen te verstrekken? Op deze manier kan je waarschijnlijk zomaar aanspraak maken op een kwantumkorting die tot wel 10 procent kan bedragen!

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

moderne dakkapel

Tien dakkapellen ter inspiratie

We weten allemaal dat je dakkapellen in verschillende uitvoeringen en afwerkingen hebt.

Een dakkapel op je recreatiewoning

Een dakkapel plaatsen zie je in een hele hoop normale woningen terug