Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Er bestaan heel wat goede redenen waarom mensen er steeds vaker voor kiezen om een dakkapel toe te voegen aan hun woning. Denk hierbij niet alleen maar aan de extra leefruimte die hierdoor wordt gecreëerd, maar wat bovendien ook te denken van de aanzienlijk betere lichtinval? Toch moet het gezegd dat een standaard dakkapel slechts bestaat uit een verticaal raam met een plat dak. Dit zorgt er voor dat het daglicht slechts in uiterst beperkte mate de ruimte in kan vallen. Dat zorgt er voor dat de vooropgestelde verwachtingen van heel wat mensen niet kunnen worden ingelost en dat kan natuurlijk tot teleurstelling leiden. Wil jij deze teleurstelling voorkomen? Dan zou je mogelijks kunnen kijken in de richting van een dakkapel serre. Wat dit precies is kom je te weten op deze pagina!

Wat is een dakkapel serre precies?

Op het eerste zicht lijkt het natuurlijk een beetje een vreemde benaming, waarom zou je er nu namelijk voor willen kiezen om een serre te maken in je dakkapel? Uiteraard gaat het hierbij niet om een serre waar je lekkere groenten in kan telen, maar wel om een constructie waarbij er gebruik wordt gemaakt van meerdere, grote ramen. Een bekend voorbeeld van een serre dakkapel is de uitvoering die Velux op de markt heeft gebracht. Bij deze serre dakkapel wordt het daglicht veel efficiënter de ruimte binnen gebracht door het slim toepassen van dakramen. Dit wordt mede gerealiseerd door het feit dat niet alleen de zijwand(en), maar ook het dak uit ramen bestaat. Hierdoor kan er in de praktijk tot zomaar even drie keer meer zonlicht dan normaal het geval is naar binnen vallen. Op deze manier kan je bij een serre dakkapel niet uitsluitend genieten van de extra ruimte die je van een serre dakkapel verwacht, daarnaast wordt de volledige kamer zomaar veel ruimtelijker door toedoen van meer daglicht.

Waarom kiezen voor een (prefab) dakkapel serre interessant kan zijn

Vroeger was de keuze voor een bepaald type van dakkapel bij het merendeel van de geïnteresseerden al snel gemaakt. Dit had alles te maken met het feit dat er eigenlijk niet zoveel verschillende dakkapellen bestonden, in tegendeel. Tegenwoordig is dat wel even anders. Fabrikanten hebben door de jaren heen uitstekend geluisterd naar de wensen die zijn ontstaan vanuit de doelgroep en hebben bijgevolg getracht om daaraan tegemoet te komen. Het gevolg is een ruim en ontzettend divers assortiment welke in de praktijk soms wel eens een beetje overweldigend kan zijn. Ben jij vooral geïnteresseerd in een (prefab) dakkapel serre? Dan zetten wij alvast even de voordelen voor jou op een rijtje:

 

  1. Tot wel 3 keer meer daglicht met een serre dakkapel

Veel mensen vinden het niet fijn dat ze in huis als het ware verplicht worden om gebruik te maken van veelvuldige kunstmatige verlichting. Niet alleen oogt dergelijke verlichting onnatuurlijk, daarnaast heeft ze ook nog eens een niet onbelangrijke invloed op de energiefactuur welke je jaarlijks in de bus krijgt. Door het realiseren van een serre dakkapel kan je zomaar even rekenen op 3 keer meer daglicht in je dakkapel en dat ga je ook aan het einde van het jaar in je portefeuille voelen.

 

  1. De montage kan reeds gebeuren binnen één dag

Een serre dakkapel is in het merendeel van de gevallen een volledige prefab constructie welke bijgevolg kant en klaar in de fabriek in elkaar wordt gezet. Vervolgens zal de complete dakkapel in haar geheel naar je thuisadres worden getransporteerd waar het aan je woning zal worden toegevoegd. Hierdoor wordt de overlast tot een minimum beperkt. Dit geldt bovendien ook voor de arbeidskosten!

 

  1. Een vergunning is absoluut niet altijd vereist

Eén van de grootste misverstanden welke er bestaan met betrekking tot het realiseren van een dakkapel serre is terug te vinden in de veronderstelling dat er altijd een vergunning voor moet worden aangevraagd. We kunnen je echter geruststellen, dat is zeker en vast niet het geval, in tegendeel. Bij een standaard dakkapel serre steekt de opbouw niet meer dan 60 centimeter uit het dakoppervlak. Hierdoor kan ze perfect zonder een bouwvergunning aan te vragen gerealiseerd worden.

Is het mogelijk om een dakkapel serre vergunningsvrij te plaatsen?

Eén van de belangrijkste bekommernissen van veel mensen die er aan denken om een dakkapel te laten plaatsen is terug te vinden in het feit of ze daarvoor nu een bouwvergunning dienen aan te vragen of niet. Deze vraag duikt bovendien opvallend vaak op wanneer het gaat om een serre dakkapel. Zorgen de extra ramen er voor dat je altijd verplicht zal zijn om bij dit type van dakkapel een bouwvergunning aan te vragen? Welnee! Met name de Velux serre dakkapel beschikt over een opbouw welke niet verder dan 60 centimeter uit het dakoppervlak uitsteekt. Dit zorgt er voor dat er absoluut geen bouwvergunning noodzakelijk is. Op deze manier kan ook het realiseren van jouw dakkapel serre niet alleen bijzonder snel, maar ook nog eens zonder extra kosten gebeuren.

Hoeveel kost een dakkapel serre?

Rest ons uiteindelijk nog om ook even de nodige aandacht te schenken aan de kostprijs die een dakkapel serre met zich meebrengt. Er zijn van dit type dakkapel natuurlijk heel wat verschillende mogelijkheden op de markt terug te vinden en elke mogelijkheid brengt eigenlijk diens eigen prijskaartje met zich mee. Dit neemt echter niet weg dat we je wel een indicatie kunnen geven van hoeveel je voor een standaard exemplaar zou moeten betalen. Dit hebben we dan ook gedaan door middel van deze beknopte prijstabel:

 

Type dakkapel serre Gemiddelde kostprijs
Dakkapel serre (Velux) Tussen 5.500 & 7.500 euro incl. montage

 

Het is van belang om er rekening mee te houden dat de hierboven aangegeven kosten slechts richtprijzen zijn. Het uiteindelijke kostenplaatje welke je zal moeten betalen is dan ook altijd afhankelijk van niet alleen de beglazing waar gebruik van wordt gemaakt, maar ook van de overige materialen waarvoor je hebt gekozen. Wil je bovendien ook een speciale zonwering voorzien om de warme zonnestralen tijdens de hete zomermaanden buiten te houden? Ook in dat geval zal dit het verschuldigde prijskaartje uiteraard nog danig de hoogte in stuwen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit