Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Eén van de redenen waarom mensen er voor kiezen om een dakkapel in hun woning te integreren is terug te vinden in het feit dat er op deze manier een mooie hoeveelheid aan (extra) lichtinval wordt gecreëerd. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, want het komt de levenskwaliteit in huis zeker ten goede, maar rechtvaardigt dit wel de investering? In de plaats van het realiseren van een dakkapel zou je er namelijk eveneens voor kunnen kiezen om gewoon een dakraam te voorzien. Dit is veel voordeliger en bovendien wordt ook de overlast sterk beperkt. Twijfel jij ook tussen een dakkapel of een dakraam realiseren in je woning? In dat geval kan de informatie op deze pagina je een antwoord geven op al je vragen!

Waarom kiezen voor een dakkapel?

Het spreekt voor zich dat er enkele wezenlijke verschillen bestaan tussen een dakraam en een dakkapel. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het feit dat er met een dakraam geen extra beloopbare oppervlakte in huis wordt gecreëerd. Dit betekent dat de enige functies van een dakraam zijn terug te vinden in:

 

  1. Het realiseren van een verbeterde lichtinval;
  2. De mogelijkheid om de ruimte (bijvoorbeeld op zolder) te ventileren;

 

Door middel van het plaatsen van een dakkapel kunnen bovenstaande zaken uiteraard ook worden gerealiseerd. Voorzie je dakkapel van een mooi raam (eventueel met Frans balkon) en je zal kunnen vaststellen dat hetzelfde effect op vlak van lichtinval wordt gecreëerd. Uiteraard kan je het raam (bij een Frans balkon) ook openzetten waardoor je binnen in je dakkapel het gevoel van buiten creëert. Ben je er niet meteen voor te vinden om het raam van je dakkapel te openen, bijvoorbeeld omdat je op die manier vreest heel wat insecten binnen te krijgen in huis? In dat geval beschik je over twee oplossingen voor je dakkapel, namelijk:

 

  1. Je kiest er voor om een insectenhor te voorzien waardoor insecten buiten blijven;
  2. Je kiest voor een speciaal klimatisatie- en / of ventilatiesysteem voor je dakkapel;

 

Een niet onbelangrijk voordeel dat door middel van een dakkapel wordt gecreëerd is uiteraard terug te vinden in de extra oppervlakte die je ter beschikking krijgt. Deze extra ruimte zorgt er voor dat je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om een extra slaapkamer te voorzien, of misschien wil je wel graag een tweede badkamer of gewoon een studeerruimte? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Dit is iets waar je uiteraard alleen maar van kan dromen op het ogenblik dat je gewoon een dakraam laat plaatsen.

 

Veel mensen vrezen voor wat het realiseren van een dakkapel betreft dat ze rekening zullen moeten houden met een stevig kostenplaatje. Dit doet de vrees ontstaan dat een dakkapel lang niet voor ieders budget geschikt is, maar klopt dat ook echt? Er bestaan heel veel verschillende mogelijkheden om te besparen op de realisatieprijs van een dakkapel. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de afwerking zelf te doen in plaats van hiervoor een vakman onder de arm te nemen. Dat scheelt je reeds een behoorlijke slok op de borrel.

 

Een ander punt waar je rekening mee dient te houden bij het realiseren van een dakkapel is dat er een niet onaanzienlijke financiële meerwaarde voor je huis wordt gecreëerd. Een dakkapel kan inderdaad een behoorlijke investering blijken te zijn, maar ze zorgt er wel ook meteen voor dat je bij de verkoop van je woning heel wat extra geld zal ontvangen. In principe kan je een dakkapel dan ook perfect zien als een investering voor de toekomst.

Welke voordelen brengt een dakraam met zich mee?

De bovenstaande informatie geeft duidelijk aan dat er aan het realiseren van een dakkapel zeer veel interessante voordelen zijn verbonden. Hoe komt het dat er dan toch zoveel mensen voor kiezen om geen dakkapel, maar gewoon een dakraam te voorzien? Zeer eenvoudig. In eerste instantie is er het prijskaartje van beide uitbreidingen of verbouwingen. Daar waar je bij een dakkapel al snel rekening dient te houden met een prijskaartje welke begint ergens rond de 3.000 euro geldt voor een dakraam dat deze reeds voor een 500 euro realiseerbaar is. Dit betekent dat de keuze voor mensen met een beperkt budget veelal snel is gemaakt.

 

Een tweede voordeel is terug te vinden in de overlast die gepaard gaat met het plaatsen van een dakraam. Deze is namelijk heel wat beperkter in vergelijking met een dakkapel. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door het feit dat een dakraam plaatsen slechts een zeer beperkte hoeveelheid aan tijd in beslag neemt terwijl je voor een (maatwerk) dakkapel al snel enkele dagen dient te voorzien. Voor de plaatsing van een dakraam is bovendien ook geen hijskraan vereist, iets wat wel weer het geval is indien je de voorkeur geeft aan een prefab dakkapel.

 

Een derde voordeel van een dakraam heeft betrekking tot het feit dat ze vergunningsvrij kan worden gerealiseerd. Dit lijkt op het eerste zicht slechts een detail, maar we kunnen je verzekeren dat het dat absoluut niet is. Niet alleen neemt een vergunningsaanvraag ook de nodige hoeveelheid tijd in beslag, bovendien is het ook nog eens zo dat er een bepaalde kostprijs aan verbonden is. Deze kosten kunnen al snel uitkomen rond de 600 euro.

Conclusie; kiezen voor een dakkapel of een dakraam?

Er valt op de bovenstaande vraag eigenlijk niet echt een antwoord te geven. Dit heeft alles te maken met het feit dat vooral de persoonlijke voorkeur van de woningeigenaar op dit vlak van doorslaggevend belang zal zijn. Neem je genoegen met een verbeterde lichtinval in huis en heb je geen nood aan extra beloopbare oppervlakte? Wil je bovendien het liefst van allemaal de kostprijs van je investering zo laag mogelijk houden? In dat geval is een dakraam de meest voor de hand liggende keuze.

 

Ben je echter op zoek naar een mogelijkheid om een zo groot mogelijke meerwaarde te creëren voor je huis, heb je voldoende budget voor handen en zou je wel nog een extra ruimte kunnen gebruiken? In dat geval mag het duidelijk zijn dat het realiseren van een dakkapel op dit vlak de enige, logische keuze is. Ook bij het realiseren van een dakkapel kan je er zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven rekening mee houden dat er heel wat interessante bespaartips bestaan die de totaalprijs van je project sterk kunnen drukken.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Apeldoorn verruimt mogelijkheden voor vergunningvrije dakkapellen

maart 25, 2024

Een grote verandering staat op het punt te gebeuren voor woningeigenaren in

Een grote vergissing: dakkapel brengt definitieve verandering in het straatbeeld

maart 1, 2024

In een recent artikel van het AD lazen wij over een opmerkelijke

Deze fout bij het plaatsen van een dakkapel kan potentieel duizenden euro’s kosten

februari 16, 2024

Janneke maakte een grote fout met haar dakkapel en leerde: “Ga nooit