Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een keuze waar erg veel mensen over twijfelen op het ogenblik dat ze een dakkapel gaan bouwen bij hun huis is terug te vinden in de dakbedekking waar gebruik van zal worden gemaakt. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een hellend dak bij je dakkapel te realiseren beschik je op dit vlak over verschillende opties. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over een mooie dakkapel met pannendak? Zou je graag te weten willen komen welke mogelijkheden er op dit vlak bestaan en bovendien ook welke kosten er aan verbonden zijn? Lees dan snel verder en we vertellen je er graag alles over op deze pagina.

Keuze uit verschillende soorten dakpannen

Het feit dat je op deze pagina terecht bent gekomen betekent dat ook jij er aan denkt om een pannendak te laten realiseren bij je dakkapel. Dat is natuurlijk een mogelijkheid. Belangrijk op dit vlak is wel om te weten dat er door de jaren heen heel wat is veranderd. Vroeger werden dakpannen bijvoorbeeld nog met de hand gemaakt waarna ze onder de zon (die fungeerde als oven) werden gebakken. Tegenwoordig is dat proces (gelukkig maar) een behoorlijk stuk efficiënter. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat dakpannen over een veel betere en gelijkmatigere kwaliteit zijn komen te beschikken.

 

Vooraleer over te gaan tot het kopen van de dakpannen waarmee je, je pannendak op je dakkapel gaat realiseren is het belangrijk om te weten dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen twee verschillende opties. Denk hierbij aan het onderscheid tussen keramische en betonnen dakpannen. Beide types van dakpannen kunnen bijzonder interessant zijn, maar toch zijn er ook een aantal niet onbelangrijke verschillen tussen beide exemplaren van kracht waar je maar beter bij stil kunt blijven staan.

Keramische dakpannen voor je dakkapel met pannendak

In eerste instantie zijn er de keramische dakpannen. Deze worden in principe het vaakst toegepast op het dak van een dakkapel. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze probleemloos kunnen worden gelegd op zowel hellende als gebogen daken. Wist je bovendien dat er een mogelijkheid bestaat om keramische dakpannen zomaar verticaal te plaatsen? Daarnaast zijn er door de jaren heen op de markt ook een ongelofelijk groot aantal verschillende uitvoeringen verschenen. Heb je een specifieke kleur in gedachten? Dan is dit doorgaans geen enkel probleem.

 

Let op, vooraleer keramische dakpannen te kopen voor het pannendak van je dakkapel is het nog van belang om er rekening mee te houden dat ze zowel met als zonder glazuurlaag op de markt zijn terug te vinden. Kies je voor een dakpan welke over een glazuurlaag beschikt? Dan zal deze zomaar ettelijke tientallen jaren langer blijven meegaan. In het bijzonder de uitstekende levensduur waar keramische dakpannen zich door kenmerken zorgt er voor dat het merendeel van de mensen die een dakkapel met pannendak willen realiseren in de richting van dit materiaal kijken.

Betonnen dakpannen voor je dakkapel met pannendak

Naast keramische dakpannen zijn uiteraard ook betonnen exemplaren een mogelijkheid. In tegenstelling tot bij keramische dakpannen worden de betonnen varianten niet gebakken. Ze zijn dan ook in principe gewoon gemaakt met behulp van cement welke is uitgehard. Een belangrijk voordeel van betonnen dakpannen is dat ze door het feit dat ze niet gebakken dienen te worden en omdat het materiaal in haar geheel recycleerbaar is erg milieuvriendelijk zijn. Bovendien zijn ze ook bijzonder snel en efficiënt te plaatsen waardoor de kostprijs over de hele lijn kan worden beperkt. Ben je dus met andere woorden vooral op zoek naar een optie om een mooi pannendak toe te voegen aan je dakkapel tegen een bijzonder scherpe prijs? Dan is er voor kiezen om gebruik te maken van betonnen dakpannen absoluut een aanrader.

Pannendak realiseren voor je dakkapel met tweedehandse dakpannen

Verschillende materialen staan er om bekend veelvuldig en graag te worden hergebruikt. Dit geldt eveneens voor dakpannen. Bijzonder veel mensen die een pannendak willen realiseren voor hun dakkapel kiezen er dan ook voor om even de tweedehandse markt af te schuimen op zoek naar eventuele interessante koopjes. Deze zijn veelal ook helemaal niet zo moeilijk te vinden, in tegendeel. Zou je dus met andere woorden bijvoorbeeld toch graag willen kunnen genieten van de vele voordelen die zijn verbonden aan keramische dakpannen, maar dan wel zonder dat je rekening moet houden met een hoger prijskaartje? Dan is het altijd de moeite waard om even het beschikbare aanbod op de markt onder de loep te nemen.

Speciale aandachtspunten voor dakkapel met pannendak

Het realiseren van een pannendak voor je dakkapel brengt heel wat interessante voordelen met zich mee. Keramische dakpannen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je dak optimaal wordt beschermd tegen de invloeden uit het weerbeeld en bovendien ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Toch neemt dit niet weg dat er ook een aantal aandachtspunten bestaan waar je maar beter even aandachtig naar kan kijken, namelijk:

 

  • Het realiseren van een pannendak bij je dakkapel is enkel en alleen mogelijk op het ogenblik dat deze over de juiste hellingshoek beschikt.

 

  • Er dient voor het toevoegen van een pannendak aan je dakkapel altijd een zogenaamde omgevingsvergunning te worden aangevraagd. Deze kost ook weer wat extra geld.

 

Hou je rekening met de hierboven aangegeven aandachtspunten en heb je met geen van beiden een probleem? Dan hoeft eigenlijk helemaal niets je nog in de weg te staan om een pannendak te gaan plaatsen op je dakkapel.

Hoeveel kost een dakkapel met pannendak?

De kosten voor het plaatsen van een pannendak bij een dakkapel worden altijd per vierkante meter aangerekend. Je moet er bovendien rekening mee houden dat er sprake kan zijn van een stevig verschil in prijs tussen keramische en betonnen dakpannen. Anderzijds is het noemenswaardig dat de levensduur van keramische dakpannen een aanzienlijk stuk groter is in vergelijking met de betonnen varianten. Daar waar deze laatste ‘amper’ 30 jaar mee gaan geldt voor keramische dakpannen dat ze tot wel 100 jaar hun kwaliteit blijven behouden. In principe zouden we dan ook kunnen stellen dat je een investering in keramische dakpannen voor je pannendak dakkapel slechts één keer in je leven hoeft te doen. Dit zijn de kosten:

 

Soort dakpannen voor pannendak dakkapel Gemiddelde kostprijs
Keramische dakpannen voor realisatie pannendak Tussen 34 & 65 euro per vierkante meter
Betonnen dakpannen voor realisatie pannendak Tussen 25 & 40 euro per vierkante meter

 

Alle aangegeven kosten in de bovenstaande prijstabel zijn niet alleen inclusief BTW, maar tevens inclusief de plaatsing van de dakpannen. Zo hoef je geen extra kosten meer te vrezen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Een dakkapel aanschaffen: hout of kunststof?

Sinds de aankondiging van de uitbraak van het coronavirus werd men gevraagd

10x veelgemaakte fouten dakkapel

Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder

Wat komt er kijken bij een dakkapel?

Het aanleggen van een dakkapel is een soort uitbouw aan je schuine